Μία πολύ μικρή διαφορά μεταξύ προβλέψεων και… πραγματικότητας, στα επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου, ήταν ικανή να πυροδοτήσει ισχυρό κύμα ρευστοποιήσεων στη Wall Street που λίγο έλειψε να μετατραπεί σε πανικό. Οι ανησυχίες οδήγησαν σε σοβαρές απώλειες τους βασικούς δείκτες, που ενδοσυνεδριακά ξεπέρασαν το 2,4% για τον Nasdaq και σε μεγάλη άνοδο τον δείκτη φόβου VIX.

Οι επενδυτές αποφάσισαν να κατοχυρώσουν κέρδη μετά από διαδοχικά ιστορικά υψηλά, καθώς ο πληθωρισμός εμφανίζεται πιο επίμονος απ’ ότι αναμενόταν, με αποτέλεσμα ακόμη και ο Μάιος (ενδεχομένως και ο Ιούνιος) να μοιάζει πολύ νωρίς για να προχωρήσει η Fed σε μείωση των επιτοκίων για πρώτη φορά από το 2020.

Το ερώτημα είναι αν και πόσο χαλάει το κλίμα στις αγορές μετά τα χθεσινά… κακά μαντάτα για τον πληθωρισμό; Μήπως ήρθε το τέλος της μανίας για την τεχνητή νοημοσύνη; Ή μήπως τα χρηματιστήρια ετοιμάζονται να περάσουν από μια απαραίτητη – όσο και ανεπιθύμητη – διόρθωση πριν συνεχίσουν την ξέφρενη πορεία τους προς νέες κορυφές;

Πρώτα απ’ όλα, να ξεκαθαρίσουμε ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δεν είναι τόσο άσχημα που να δικαιολογούν πανικό. Αντί να αυξηθούν κατά 0,2% οι τιμές τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αυξήθηκαν κατά 0,3% και αντί ο δείκτης τιμών καταναλωτή να εξασθενήσει σε ετήσια βάση στο 2,9%, διαμορφώθηκε στο 3,1%, από 3,9% τον Δεκέμβριο. Και τέλος, ο δομικός πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός στο 3,9%. Τα στοιχεία, λοιπόν, δεν είναι καταστροφικά, κάτι που έσπευσε να διευκρινίσει και η Τζάνετ Γέλεν, εστιάζοντας στο γεγονός ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί και μάλιστα χωρίς να επιβεβαιώνονται οι απαισιόδοξες προβλέψεις για ύφεση.