Οι αρχαιολόγοι έκαναν μια συγκλονιστική ανακάλυψη αφού επανεξέτασαν τα μουμιοποιημένα λείψανα μιας έφηβης μητέρας, που πέθανε κατά την διάρκεια του τοκετού πριν από 1.500 χρόνια.
Το κορίτσι υπολογίζεται ότι ήταν από 14 έως 17 ετών την ημέρα που πέθανε. Αυτό που κάνει το εύρημα ανατριχιαστικό είναι ότι ένα έμβρυο μαζί με τον πλακούντα βρέθηκαν στην πυελική κοιλότητα, ενώ ένα ακόμη έμβρυο βρέθηκε στο στήθος της.

Σε μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν την μούμια της έφηβης από την αρχαία Αίγυπτο και διαπίστωσαν ότι ήταν έτοιμη να γεννήσει δίδυμα όταν πέθανε. Ο τοκετός δεν ολοκληρώθηκε αφού το κεφάλι του πρώτου μωρού κόλλησε κάτι που οδήγησε στον θάνατο των δύο μωρών και της μητέρας.

Η μούμια της έφηβης ανακαλύφθηκε το 1908 στο νεκροταφείο El Bagawat και χρονολογείται περίπου στο διάστημα από το 404 έως το 343 π.Χ.. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι είχε στρωθεί εκτενώς με «μεγάλη ποσότητα αλατιού». Αυτή ήταν αρχαία αιγυπτιακή πρακτική για να στεγνώσουν ολόκληρο το σώμα του νεκρού. Αρχικά βρέθηκε το έμβρυο ανάμεσα στα πόδια της έφηβης και γι’ αυτό οι επιστήμονες θεώρησαν ότι είχε κάποια επιπλοκή στην γέννα.

Η έφηβη κυοφορούσε δίδυμα – Το ένα έμβρυο αποκεφαλίστηκε

Έναν αιώνα μετά η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου George Washington χρησιμοποίησε αξονική τομογραφία (CT) για να διαπιστώσει τι ακριβώς πήγε στραβά στην γέννα. Στην εξέταση αποκαλύφθηκε η παρουσία ενός δεύτερου εμβρύου μέσα στη θωρακική κοιλότητα της έφηβης και αποδείχθηκε ότι κυοφορούσε δίδυμα.

Στην συνέχεια βρήκαν το αποκεφαλισμένο βρέφος ανάμεσα στα πόδια της έφηβης. Μετά από προσεκτική εξέταση είδαν ότι το κεφάλι του μωρού ήταν ακόμη μέσα στην λεκάνη της μητέρας. Έτσι εκτίμησαν ότι το έμβρυο είχε αποκεφαλιστεί στη διαδικασία του τοκετού.

Οι συγγραφείς της μελέτης περιγράφουν ότι το έμβρυο που αποκεφαλίστηκε έβγαινε από την μήτρα με τα πόδια πρώτα. «Αυτό είναι ένα σπάνιο εύρημα. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα γυναικών που πέθαναν κατά τη διάρκεια του τοκετού στα αρχαιολογικά αρχεία (η μία ήταν δίδυμη εγκυμοσύνη). Ωστόσο, δεν έχει βρεθεί ποτέ στην Αίγυπτο», είπε η Francine Margolis, μια από τις συγγραφείς της μελέτης.

Το δεύτερο έμβρυο που ανακαλύφθηκε στον θώρακα της έφηβης δημιούργησε ερωτήματα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι πιθανό ότι οι ταριχευτές δεν γνώριζαν ότι η έφηβη κυοφορούσε δίδυμα και γι΄αυτό δεν αφαίρεσαν το δεύτερο έμβρυο πριν από τη μουμιοποίηση. Σύμφωνα με το IFL Science, το αγέννητο έμβρυο μπορεί να έχει μετακινηθεί από τη μήτρα στην κοιλότητα του θώρακα καθώς διαλύθηκε το διάφραγμα της μούμιας.

«Αυτή η εξέταση της μητέρας και των παιδιών της κατά τη γέννηση επιβεβαιώνει πόσο επικίνδυνη ήταν η εγκυμοσύνη και ο τοκετός, ειδικά κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου», γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έτρεφαν μεγάλο σεβασμό στον συμβολισμό, την ισορροπία και την τάξη. Οι πεποιθήσεις τους επεκτάθηκαν και στην τεκνοποίηση και τον τοκετό. Ένα ξόρκι που βρέθηκε σε αρχαίο πάπυρο έγραφε: «Θα (την κάνουμε) να κυοφορήσει αρσενικά και θηλυκά παιδιά. Θα την προστατέψουμε από τον τοκετό του Ώρου, από έναν ανώμαλο τοκετό και από τη γέννηση δίδυμων». Φαίνεται λοιπόν ότι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι φοβούνταν την γέννηση διδύμων.

(με πληροφορίες από enikos. gr / photo: pixabay)