Μία αρχαία κρυμμένη πόλη που κινδύνεψε να χαθεί στον χρόνο ανακάλυψαν οι επιστήμονες στην βαθιά ζούγκλα του Μεξικού
Η πόλη αυτή θεωρούν ότι κρύβει απαντήσεις για το μυστήριο του πολιτισμού των Μάγια και ξαναγράφει την ιστορία της Αμερικής,

Η πόλη Οκομτούν έμεινε ανέγγιχτη για σχεδόν 1.000 χρόνια. Ήταν φαινομενικά αδύνατο να βρεθεί και η συναρπαστική ανακάλυψή της θέτει υπό αμφισβήτηση την ιστορία που γνωρίζουμε.

Το πρώτο σύστημα αυτοκινητοδρόμων στον κόσμο – Συνέδεε 417 χωριά
Μία ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τον Δρ. Ivan Sprajc, κατάφερε να ανακαλύψει τα ερείπια μίας πόλης των Μάγια το 2023 μέσα σε μία αχανή ζούγκλα έπειτα από χιλιόμετρα πεζοπορίας σε δύσβατους λόφους.

Αλλά αυτό που ανακαλύφθηκε ήταν κάτι παραπάνω από εξαιρετικό. Οι ειδικοί δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα μάτια τους όταν ανακάλυψαν 417 χωριά στην περιοχή, τα οποία χρονολογούνται στο 1000 π.Χ. Εκείνο που τους εξέπληξε ακόμα περισσότερο ήταν ο εκτεταμένος λαβύρινθος των δρόμων που συνδέονταν με αυτές τις πόλεις.

Οι δρόμοι αυτοί ονομάστηκαν λεωφόροι και οι ερευνητές ισχυρίζονται τώρα ότι ο λαβύρινθος των 177 χιλιομέτρων ήταν το «πρώτο σύστημα αυτοκινητοδρόμων στον κόσμο». Το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού (INAH) χαρακτήρισε την ανακάλυψη ως «μνημειώδη».

Ο Ivan Sprajc, ο οποίος είχε χαρακτηριστεί κάποτε ως ο “ζωντανός Ιντιάνα Τζόουνς” από την εφημερίδα The Guardian, δήλωσε: «Η μεγαλύτερη έκπληξη αποδείχθηκε ότι ήταν η τοποθεσία, που βρίσκεται σε μια “χερσόνησο” σε υψόμετρο, που περιβάλλεται από εκτεταμένους υγροβιότοπους».

Πώς κατάφεραν να την εντοπίσουν οι επιστήμονες
Η πόλη ήταν κάποτε γεμάτη από πολύπλοκες κατασκευές. Οι ερευνητές βρήκαν ερείπια από τεράστιες πυραμιδοειδείς κατασκευές, τρεις πλατείες με «επιβλητικά κτίρια» και πολλούς πέτρινους κίονες και κυλινδρικές κατασκευές.

Μια πυραμίδα πιστεύεται ότι είχε ύψος 25 μέτρα και δέσποζε πάνω από τη ζούγκλα στην οποία βρισκόταν. Ανακαλύφθηκαν επίσης πολλοί ψηλοί βωμοί, αλλά ίσως το πιο ενδιαφέρον ήταν ένα αρχαίο αθλητικό γήπεδο που οι ερευνητές πιστεύουν ότι χρησιμοποιήθηκε για σημαντικές θρησκευτικές τελετές.

Η πόλη ήταν σχεδόν αδύνατο να βρεθεί, και o Sprajc, είπε ότι κανείς δεν μπορούσε να πει που βρισκόταν. Είπε στο BBC Travel: «Αυτές οι πόλεις είχαν χαθεί με τα χρόνια. Κανείς δεν ήξερε ακριβώς πού ήταν. Αλλά το Οκομτούν ήταν στην πραγματικότητα η τελευταία μεγάλη μαύρη τρύπα στον αρχαιολογικό χάρτη των κεντρικών πεδιάδων των Μάγια. Δεν υπήρχε ούτε ένας γνωστός χώρος σε μια περιοχή έκτασης περίπου 3.000-4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων».

Ο Sprajc και η ομάδα του είχαν χαρτογραφήσει ολόκληρη την περιοχή της Μεξικανικής χερσονήσου, χρησιμοποιώντας τεχνολογία Lidar. Πρόκειται για μια προηγμένη μορφή ραντάρ που μπορεί να ερευνήσει μέσα από τεράστια δάση με πυκνή βλάστηση.

Παράλληλα με το εκτεταμένο δίκτυο δρόμων που συνδέει τις πόλεις, οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης εξελιγμένες δομές οι οποίες θεωρούνται ότι χρησιμοποιούνται για θρησκευτικές και πολιτιστικές τελετές, προηγμένα υδραυλικά συστήματα, ακόμα γεωργικές υποδομές, όπως αναφέρει η Washington Post.

«Ο χώρος αποτέλεσε σημαντικό κέντρο σε περιφερειακό επίπεδο, πιθανότατα κατά την Κλασική περίοδο [250-1000 μ.Χ.]», πρόσθεσε ο Sprajc.

Γιατί αλλάζει η ιστορία της Αμερικής όπως την γνωρίζαμε μέχρι σήμερα
Ενδιαφέρον είναι ότι οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι ο συγκεκριμένος πολιτισμός είχε ένα καλά συντονισμένο οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό σύστημα.

Η συναρπαστική ανακάλυψη της πόλης, που ήταν πολύ πιο προηγμένη από το αναμενόμενο, αμφισβητεί τώρα την πεποίθηση ότι οι άνθρωποι του πολιτισμού των Μάγια της εποχής εκείνης, ήταν απλώς κυνηγοί-συλλέκτες.

Ο Ρίτσαρντ Χάνσεν, Αμερικανός αρχαιολόγος και ειδικός στην ιστορία των Μάγια, είπε: «Πλέον γνωρίζουμε ότι η Προκλασική περίοδος ήταν αρκετά σύνθετη και αρχιτεκτονικά προηγμένη, με μερικά από τα μεγαλύτερα κτίρια της παγκόσμιας ιστορίας να έχουν κατασκευαστεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου».

Ο Χάνσεν είπε ότι τα ευρήματα αυτών των οικισμών ήταν «η ανατροπή» στην μελέτη της ιστορίας της Αμερικής. Πρόσθεσε ότι τα ευρήματα αποκάλυψαν «έναν ολόκληρο τόμο ανθρώπινης ιστορίας, τον οποίο δεν είχαμε γνωρίσει ποτέ πριν».

Ο Ενρίκε Ερνάντες, ένας αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σαν Κάρλος, ο οποίος πέρασε αρκετούς μήνες ερευνώντας τη χαμένη πόλη, είπε ότι θα μπορούσε να αποδειχθεί «τόσο σημαντική όσο η ανακάλυψη των πυραμίδων» μόλις η περιοχή αποκαλυφθεί πλήρως.

πληροφορίες από enikos