Ένα αγόρι έξι μηνών στο οποίο συνταγογραφήθηκε ένα αντιικό φάρμακο για τη θεραπεία του Covid είχε μια παράξενη αντίδραση – τα σκούρα καστανά μάτια του έγιναν έντονο μπλε.
Σύμφωνα με την Daily Mail, στο βρέφος που δεν κατονομάζεται από την Ταϊλάνδη χορηγήθηκε μια θεραπεία που χρησιμοποιείται συνήθως για τη γρίπη και τον Έμπολα, η οποία χρησιμοποιήθηκε ως θεραπεία Covid σε μέρη της Ασίας και της Ευρώπης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά δεν εγκρίθηκε ποτέ στις ΗΠΑ.

Οι γιατροί στην Μπανγκόκ που θεράπευσαν το βρέφος είπαν ότι το αντιικό φάρμακο απελευθέρωσε μια φθορίζουσα χημική ουσία που συσσωρεύτηκε στους κερατοειδείς χιτώνα του αγοριού.

Τα μάτια του αγοριού άλλαξαν απόχρωση 18 ώρες μετά τη θεραπεία, αλλά επέστρεψαν στο φυσικό τους χρώμα πέντε ημέρες μετά τη διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής.

Το φάρμακο αυτό έχει εγκριθεί στην Ιαπωνία, τη Ρωσία, την Ουκρανία, το Ουζμπεκιστάν, τη Μολδαβία και το Καζακστάν και έλαβε έγκριση για χρήση έκτακτης ανάγκης στην Ιταλία το 2020.

Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τη δοκιμή του φαρμάκου τον Απρίλιο του 2020 με μια μικρή ομάδα 50 ατόμων στο Brigham and Women’s Hospital, στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης.

Αλλά η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δεν έχει ακόμη εγκρίνει το favipiravir στις ΗΠΑ.

Η αναφορά για το βρέφος δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2023, αλλά η ακριβής ημερομηνία της παρενέργειας είναι άγνωστη.

Την πρώτη μέρα, έλαβε 82 χιλιοστόγραμμα και 18 ώρες αργότερα, η μητέρα του παρατήρησε την αλλαγή του χρώματος των ματιών.

«Δεν παρατηρήθηκε γαλαζωπός αποχρωματισμός σε άλλες περιοχές όπως το δέρμα, τα νύχια ή ο στοματικός και ρινικός βλεννογόνος. Τα συμπτώματα βελτιώθηκαν μετά από τρεις ημέρες θεραπείας με φαβιπιραβίρη», έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Pediatrics .

Έγινε οφθαλμολογική εξέταση μετά το πέρας της θεραπείας.

«Ο ασθενής μπόρεσε να διορθώσει και να ακολουθήσει το φως προς όλες τις κατευθύνσεις», αναφέρει η μελέτη.

Οι ερευνητές έγραψαν ότι αυτός ο φθορισμός «μπορεί να οφείλεται στο φάρμακο, στους μεταβολίτες του ή σε πρόσθετα συστατικά του δισκίου όπως το διοξείδιο του τιτανίου και το κίτρινο οξείδιο του σιδήρου».

Διάφορα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν το μάτι, συμπεριλαμβανομένων των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, των αραιωτικών του αίματος και των αντιισταμινικών.

Μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται προσταγλανδίνες, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του γλαυκώματος, έχει μια παρενέργεια που σκουραίνει το χρώμα της ίριδας που μπορεί να είναι μόνιμη.

Μια μελέτη του 2021 αναφέρει την περίπτωση ενός 20χρονου άνδρα στην Ινδία που υπέμεινε την αλλαγή του χρώματος των ματιών.

Έλαβε φαβιπιραβίρη και τη δεύτερη μέρα, παρατήρησε αποχρωματισμό των ματιών του – το ίδιο βαθύ μπλε που επέστρεψε στο φυσικό καφέ όταν σταμάτησε η θεραπεία