“Εγκληματικές οργανώσεις στηρίζουν ανοιχτά τον Ράμα ως υποψήφιοι, παραβιάζοντας τις επιθυμίες των πολιτών”
Ηυπόθεση Μπελέρη έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και στα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Αλβανία. Ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Ιλίρ Μέτα, μιλώντας στο ΟΡΕΝ δήλωσε ότι ο Μπελέρης ουσιαστικά απήχθη από το περιβάλλον Ράμα προκειμένου να μην διοικήσει τον δήμο Χειμάρας.

Ο Ιλιρ Μέτα, πρώην πρόεδρος της Αλβανίας, μίλησε για την υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Open, ο αρχηγός του κόμματος «Ελευθερία» έκανε λόγο για πολιτικό δικαστήριο, κατηγορώντας τον Ράμα πως λίγο πριν την σύλληψη του Μπελέρη, είχε πει σε δηλώσεις του ότι θα τον κυνηγούσε «προσωπικά ο ίδιος».

Ο Μέτα έκανε μάλιστα λόγο για «απαγωγή» και όχι σύλληψη του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρας.
«Δεν είναι ειδικό δικαστήριο, είναι πολιτικό δικαστήριο του Ράμα. Ο Μπελέρης δεν συνελήφθη. Ο Μπελέρης απήχθη. Ολοι ξέρουν ότι τα πάντα είναι κατασκευασμένα γιατί ο πρωθυπουργός είχε δώσει συνέντευξη λίγες ώρες πριν τον απαγάγει η αστυνομία, προειδοποιώντας ότι θα τον κυνηγήσει προσωπικά.

Μέτα: «Ο Ράμα ελέγχει απόλυτα την δικαιοσύνη»
Για το αν πιστεύει στην αθωότητα Μπελέρη, ο πρώην Αλβανός πρόεδρος απάντησε: «Πιστεύω ότι είναι ο νόμιμος δήμαρχος Χειμάρας, εκλεγμένος από το λαό, έχοντας επιβεβαιωθεί από την εκλογική διαδικασία και με βάση το Σύνταγμα, τίποτα δεν απαγορεύει στον Μπελέρη να ορκιστεί»

Για το αν η εισαγγελέας ελέγχεται από τον Ράμα, ο Μέτα σχολίασε: «Η δικαιοσύνη εδώ ελέγχεται απόλυτα από τον Ράμα. Η υπόθεση αυτή είναι ξεκάθαρα πολιτική και δεν έχει να κάνει με τον σεβασμό του νόμου του Συντάγματος και τις επιθυμίες των πολιτών.

Για το αν θεωρεί πως αυτή η υπόθεση θα καθυστερήσει την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, είπε: «Η υπόθεση είναι ένα παράδειγμα σε όλο τον κόσμο, για να δει ότι στην Αλβανία οι νόμοι δεν τηρούνται. Εγκληματικές οργανώσεις στηρίζουν ανοιχτά τον Ράμα ως υποψήφιοι, παραβιάζοντας τις επιθυμίες των πολιτών»

Μπελέρης: «Δεν περίμενα ότι η δίκη θα είναι τόσο παρωδία – Ο Ράμα ελέγχει τη δικαιοσύνη»
ΟΦρέντι Μπελέρης μιλησε μετά την απόφαση που τον έκρινε ένοχο για απόπειρα εξαγοράς ψήφων και καταδικάστηκε σε ποινή διετούς κάθειρξης, λέγοντας πως «η δίκη του ήταν μια παρωδία».

«Δεν περίμενα όμως ότι η δίκη θα είναι τόσο παρωδία, χωρίς κανένα στοιχείο και δεν περίμενα ότι οι δικαστές στο τέλος δεν έβαλαν καν τη λογική να ξεφύγουν από λειτουργήματός και να είναι το μακρύ χέρι της εξουσίας» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο εκλεγμένος δήμαρχος της Χειμμάρας έστρεψε γι’ ακόμη μια φορά τα βέλη του κατά του Έντι Ράμα λέγοντας ότι ο Αλβανός πρωθυπουργός είναι ο ενορχηστρωτής αυτής της υπόθεσης.

«Ο Αλβανός πρωθυπουργός και με τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας από την αρχή αυτής της υπόθεσης έδειξε την στάση του. Εγώ πιστεύω αυτό, είναι άδικο για την Αλβανία. Η Ελλάδα πίεσε όσο μπορούσε ο κύριος Ράμα είναι κύριος της χώρας του και ελέγχει την δικαιοσύνη, ελέγχει όλους τους θεσμούς. Στην Αλβανία υπάρχει μία υβριδική δημοκρατία» αναφέρει ακόμη.