Συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει αύριο Τετάρτη και τοπική ώρα 16:00 στην Ουάσιγκτον στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόκειται να είναι χρονικά σύντομη, σύμφωνα με πληροφορίες,  καθώς οι δύο ηγέτες είχαν συμφωνήσει από τη συνάντησή τους στην Άγκυρα ότι επίσημα θα συναντηθούν τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σημειώνεται πως σήμερα το πρωί

«Η τουρκική κυβέρνηση εισηγήθηκε ξαφνικά συνάντηση του ισλαμιστή προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, με την πληροφορία να διακινείται αρχικά από τουρκικές δημοσιογραφικές πηγές, και στην συνέχεια να επιβεβαιωθεί και από Έλληνα διπλωμάτη”.

Θα συμμετέχουν από την ελληνική πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και η διπλωματική σύμβουλος Άννα Μαρία Μπούρα.

Από την τουρκική πλευρά θα λάβουν μέρος ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο ο διπλωματικός σύμβουλός Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Όπως ενημερώθηκε η ιστοσελίδα μας, “θα είναι σχετικά μία σύντομη η συνάντηση, αλλά όχι στα όρθια και όχι δέκα λεπτά, διότι μιλάνε με μεταφραστή”

  • ΕΣΤΙΑΖΕΙ ΣΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Σε ανώτατο επίπεδο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα της προκλητικής ρητορικής της πολιτικής ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας, θα αναφερθεί στη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία δεν τηρείται και κυρίως το ζήτημα της σύνθετης ονομασίας «erga omnes».

Όπως μετέδωσε η Ert, πρόκειται να εστιάσει σε σειρά δηλώσεων οι οποίες αντίκεινται στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Θα τονίσει ακόμη ότι το γεγονός ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι στο ΝΑΤΟ οφείλεται και στη συμφωνία που έχουν ψηφίσει τα δύο κράτη.

Αν και δεν έχει προγραμματισμένη διμερή συνάντηση με τον νέο πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, δεν αποκλείεται να υπάρξει στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Το πρόγραμμα του Κ. Μητσοτάκη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ ξεκινά με σημαντικές επαφές με παράγοντες της γερουσίας.

Στις 19:00, ώρα Ελλάδος, θα συμμετάσχει στο think tank Council of Foreign Affairs με τον πρέσβη Ντάνιελ Σπέκχαρντ και στη συνέχεια στις 12 τα μεσάνυχτα, θα συμμετέχει στην επετειακή εκδήλωση για την 75η επέτειο ίδρυσης του ΝΑΤΟ.

Mετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Την συνάντησή τους πρόκειται να απασχολήσει το πώς θα λειτουργήσει η Ελλάδα ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (2025-26), καθώς και το Κυπριακό και το έργο της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Ολγκίν η οποία στις 10 Ιουλίου θα παραδώσει την έκθεσή της, μετά την πρόσφατη