Ως το…πολιτικό πρελούδιο για μία σειρά αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα φαίνεται να λειτουργεί η χθεσινή παραίτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη από το υπουργικό χαρτοφυλάκιο της Ναυτιλίας και της Νησιωτικής Πολιτικής. Η έξοδος του κ. Βαρβιτσιώτη από την υπουργική ομάδα, μετά τις τουλάχιστον ατυχείς δηλώσεις του λίγες ώρες μετά τον τραγικό θάνατο του Αντώνη Καρυώτη στο λιμάνι του Πειραιά μπορεί να ήρθε με…χρονοκαθυστέρηση, αύξησε, ωστόσο, το βάθος των ρωγμών στο κυβερνητικό προφίλ, το οποίο βρίσκεται να μετράει δύο παραιτήσεις υπουργών μέσα σε διάστημα λιγότερο των τριών μηνών από τις εκλογές του Ιουνίου. Η “συγγνώμη” που ζήτησε, μέσω νεότερων δηλώσεών του, ο πρώην πλέον υπουργός Ναυτιλίας (στη θέση του τοποθετήθηκε ο Χρήστος Στυλιανίδης) δεν έσβησαν το κακό κλίμα που είχε διαμορφωθεί για αυτόν στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ το δρόμο που έμελε, τελικά, να πάρει ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είχε, ουσιαστικά, προδιαγράψει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στην ενημέρωση της προηγούμενης Πέμπτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τοποθετήσεις Βαρβιτσιώτη είχαν προκαλέσει, από την αρχή εκνευρισμό στο κεντρικό στρατηγείο της κυβέρνησης και στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Μάλιστα, ο εκνευρισμός ήταν τόσο έντονος που ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας θα είχε τεθεί από την πρώτη στιγμή εκτός κυβερνητικού σχήματος, εάν εκείνες τις ώρες η προσοχή δεν ήταν αποκλειστικά στραμμένη στο καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας από τη θεσσαλική γη. Την Παρασκευή, ο κ. Βαρβιτσιώτης συνέταξε τη δήλωση παραίτησης, ωστόσο δεν κατόρθωσε να συνομιλήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που εκείνη την ημέρα πραγματοποιούσε την πρώτη του επίσκεψη στους νομούς που επλήγησαν. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός και ο πρώην υπουργός συνομίλησαν μέσα στο Σαββατοκύριακο και χθες ήρθε και η τυπική έξοδος του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη από την κυβέρνηση. “Ήταν αναπόφευκτο. Λόγω του κλίματος που είχε διαμορφωθεί τόσο μέσα στην κοινωνία, όσο και μέσα στην κυβέρνηση”, ανέφεραν χαρακτηριστικά στο Capital.gr στελέχη.

Προ των πυλών οι αλλαγές

Σε κάθε περίπτωση, στο παρασκήνιο…φουντώνουν πλέον οι συζητήσεις για έναν διορθωτικό ανασχηματισμό σε συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια, ιδιαίτερα από τη στιγμή που το…rotation, όπως παρατηρούν παράγοντες, δε φαίνεται να δούλεψε σε ολόκληρο το εύρος του. Αυτό που αναζητείται μπροστά σε ένα σκηνικό που δείχνει να χάνεται από την πλευρά του κυβερνητικού οικοσυστήματος η πολιτική πρωτοβουλία (μέσα σε αυτό το δίμηνο η κυβέρνηση έχει κληθεί να διαχειριστεί μικρότερες ή μεγαλύτερες κρίσεις, συνοδευόμενες από αστοχίες) είναι το σύνθημα της επανεκκίνησης, με τον Παύλο Μαρινάκη να…στρώνει, ουσιαστικά το…χαλί των εξελίξεων. “Μηδενός εξαιρουμένου όλοι αξιολογούμαστε καθημερινά και άρα αυτό σημαίνει ότι είναι μία διαρκής διαδικασία κάτι τέτοιο”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου, με τον πρωθυπουργό (που έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο) να κρατάει το…κλειδί.

Σύμφωνα με τις ενδείξεις των τελευταίων ωρών, θεωρείται πολύ πιθανό να προκύψουν νέες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Αλλαγές, οι οποίες, όπως αναφέρεται, θα είναι στοχευμένες και μετρημένες στα πεδία που έχουν παρατηρηθεί προβλήματα, πολιτική ευθύνη για γεγονότα ή αστοχίες υπουργών. Όσον αφορά στο…momentum των κινήσεων που θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός, τα σενάρια είναι δύο:

-Το πρώτο σενάριο θέλει τις στοχευμένες αλλαγές να ανακοινώνονται ακόμη και πριν την άνοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

-Το δεύτερο σενάριο θέλει τις κυβερνητικές αλλαγές να πραγματοποιούνται με την επιστροφή του πρωθυπουργού από τη Νέα Υόρκη και τη γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.από Capital.gr