Χειρουργοί στη Γαλλία ανέπτυξαν με επιτυχία μια μύτη στο χέρι μιας 50χρονης γυναίκας και τη μεταμόσχευσαν στο πρόσωπό της. Είχε χάσει μεγάλο μέρος της αρχικής της μύτης κατά τη διάρκεια θεραπείας για τον καρκίνο.
“Αναπνέω καλύτερα και μυρίζω ξανά τον καφέ το πρωί. Ζω σχεδόν κανονικά και πάλι.” Για την 50χρονη Karine (το όνομα άλλαξε για να διατηρηθεί η ανωνυμία), η ζωή μόλις ξεκίνησε μετά από μια άνευ προηγουμένου χειρουργική επέμβαση. Πάνω από δέκα χρόνια μετά τη θεραπεία για τον καρκίνο της ρινικής κοιλότητας (ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα) με ακτινοβολία και χημειοθεραπεία, η ασθενής που ζει στη νότια Γαλλία είναι ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έλαβε ρινικό μόσχευμα από συνθετικό βιοϋλικό που παρήγαγαν 3D εκτυπωτής.
Ήταν ένα χειρουργικό επίτευγμα που έγινε πραγματικότητα από τις ομάδες ΩΡΛ και χειρουργικής τραχήλου του προσώπου από το CHU de Toulouse (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Τουλούζης) και το Ινστιτούτο Claudius-Regaud στο Oncopole de Toulouse (Ινστιτούτο καρκίνου του Πανεπιστημίου της Τουλούζης). Επικεφαλής της διαδικασίας ήταν η καθηγήτρια Agnès Dupret-Bories και ο γιατρός Benjamin Vairel, ειδικοί σε καρκίνους του στόματος, της γλώσσας και του δέρματος του προσώπου.
Το κατασκευασμένο μόσχευμα βιοϋλικού εμφυτεύτηκε στο αντιβράχιο της ασθενούς για να «καλλιεργηθεί» για σχεδόν δύο μήνες.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ασθενής είχε χάσει μεγάλο μέρος της μύτης της καθώς και το σκληρό μέρος του ουρανίσκου της μετά από εκτεταμένη θεραπεία το 2013. Για περισσότερα από τέσσερα χρόνια, έζησε χωρίς μύτη, υπέστη αποτυχημένη ρινική αποκατάσταση με μόσχευμα κρημνού δέρματος και δυσκολευόταν να ανεχθεί μια πρόσθεση προσώπου.
Το 2020, η κ. Dupret-Bories, ερευνήτρια CNRS (Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας) στο Centre interuniversitaire de recherche et d’ingénierie des matériaux (CIRIMAT, Διαπανεπιστημιακό Κέντρο Έρευνας για τα υλικά και τη μηχανική), που ειδικεύεται στα βιοϋλικά, συνάντησε έναν νεαρό διδακτορικός φοιτητής στο Βέλγιο, ο οποίος είχε ήδη δοκιμάσει συνθετικά εμφυτεύματα στα ζυγωματικά ενός ασθενούς ενώ εργαζόταν με την εταιρεία 3D εκτύπωσης Cerhum με έδρα το Βέλγιο.
Η ομάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με πολλά ερωτήματα: Θα μπορούσε η επέμβαση να πετύχει με ολόκληρη τη μύτη; Θα ήταν δυνατή η επαναγγείωση της εμφυτευμένης μύτης; Ποια υλικά πρέπει να χρησιμοποιηθούν και ποια θα είναι η αισθητική κατάσταση; Ωστόσο, μέχρι το τέλος του 2021 και με την πλήρη συμφωνία της ασθενούς, αποφάσισαν να επιχειρήσουν την επέμβαση.
Ένα νέο είδος μοσχεύματος
«Η πρώτη πρόκληση ήταν η κατασκευή ενός νέου τύπου μοσχεύματος, ιατρικά και τεχνολογικά», είπε η Dupret-Bories. Η εταιρεία Cerhum είχε ήδη ασχοληθεί με την αναδόμηση των οστών του προσώπου, χρησιμοποιώντας μοναδικά εξαρτήματα. «Τα εξαρτήματά μας κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας τρισδιάστατους εκτυπωτές και την πιο ακριβή τεχνική που ονομάζεται στερεογραφία, η οποία μας επιτρέπει να ενσωματώνουμε πορώδες και κανάλια για τα αιμοφόρα αγγεία», δήλωσε ο Valentin Henriet, κλινικός μηχανικός στο Cerhum.
Κατασκευασμένο από υδροξυαπατίτη, ένα φυσικό ορυκτό που είναι συστατικό του σμάλτου των δοντιών και των οστών, το μέρος είναι σαν ένα σύνθετο ικρίωμα. Πράγματι, σε αυτόν τον «άδειο λαβύρινθο, τα κύτταρα και οι ιστοί πρέπει να μπορούν να αποικίζονται», είπε ο κ. Henriet, ώστε να διαρκέσει το μόσχευμα μεταξύ του ρινικού διαφράγματος και του εμφυτεύματος. «Για το σχήμα και το μέγεθός του, δουλέψαμε με τα χειρουργικά δεδομένα του ασθενούς, τα οποία παρακολουθούμε εδώ και πολύ καιρό», είπε ο Δρ Βάιρελ.
Η δεύτερη πρόκληση ήταν να δώσει ζωή στο εμφύτευμα και να το αναπτύξει σε έναν ξενιστή. Αυτές οι επεμβάσεις συνήθως πραγματοποιούνται χρησιμοποιώντας άλλα μέρη του σώματος, όπως το δέρμα της πλάτης ή τον χόνδρο της ωμοπλάτης, ή απευθείας στην αντίστοιχη περιοχή. Η ομάδα επέλεξε μια εντελώς νέα διαδικασία εμφυτεύοντας το κομμάτι που θα εμβολιαστεί στο αντιβράχιο του ασθενούς. Το πλεονέκτημα αυτού του μέρους του ανθρώπινου σώματος είναι το πολύ λεπτό δέρμα, τα προσβάσιμα αιμοφόρα αγγεία και η «πρακτικότητα» του για την εμφύτευση τμήματος μοσχεύματος.
Μύτη εμβολιασμένη στο αντιβράχιο
Στα τέλη Ιουλίου, η πρώτη επέμβαση συνίστατο στη «σύνδεση» του μοσχεύματος με την ακτινωτή αρτηρία του αντιβραχίου και με δύο φλέβες. Το αίμα θα κυκλοφορούσε γύρω από το «ικρίωμα», μεταφέροντας μαζί του τα κύτταρα και τα δερματικά πτερύγια που σταδιακά θα αποικίζονταν. Σε λιγότερο από δύο μήνες, ο αποικισμός στο εμφύτευμα φάνηκε να έχει ολοκληρωθεί. Στις 17 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια μιας εξάωρης επέμβασης, η νέα μύτη μεταμοσχεύθηκε στη ρινική περιοχή και με τη βοήθεια της μικροχειρουργικής αναστόμωσης (η χειρουργική σύνδεση παρακείμενων αιμοφόρων αγγείων), επανααγγειώθηκαν επιτυχώς τα δερματικά αγγεία του βραχίονα στα κροταφικά αγγεία του ασθενούς. «Ένα μήνα μετά, παρά το πρήξιμο λόγω των ραμμάτων, η ασθενής είναι καλά, το αίμα κυκλοφορεί καλά και δεν υπάρχει κίνδυνος να επιστρέψει ο καρκίνος της», είπε η δρ Βέιρελ.
«Όταν ξύπνησα την επόμενη μέρα, ήμουν απολύτως συγκλονισμένη», είπε η Karine. «Δεν έχω βγει εδώ και δέκα χρόνια και ο άντρας μου και εγώ αποφασίσαμε να ξαναβγούμε σύντομα σε ένα εστιατόριο!». Κατά τη γνώμη της κ. Dupret-Bories, αυτή η καινοτομία “κατέστη δυνατή από το γεγονός ότι όλα τα άλλα είχαν αποτύχει με την ασθενή. Δεν μπορούσε να προσαρμοστεί στην πρόσθεση, η οποία έπρεπε να αφαιρείται κάθε βράδυ. Ο κίνδυνος ήταν μεγάλος, αλλά όλα λειτουργούν πολύ καλά και είναι καλά στην υγεία της».
Είναι μια καινοτομία που σίγουρα θα ανοίξει το δρόμο για άλλες διαδικασίες. Σύμφωνα με την εταιρεία Cerhum, η οποία θα πρέπει να συγκεντρώσει κεφάλαια το 2023, “η τεχνική θα αναπτυχθεί για οδοντικό μόσχευμα οστού. Αλλά εργαζόμαστε επίσης στην ορθοπεδική και στο μέλλον, φυσικά, σε οτιδήποτε σχετίζεται με τη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης”, είπε. κύριε Χένριετ.
Η επιτυχία της επέμβασης είναι το σημείο συζήτησης στο νοσοκομείο της Τουλούζης. «Μερικοί από τους ασθενείς μας ήδη μας ρωτούν αν μπορούν να επωφεληθούν από αυτή την τεχνική και λαμβάνουμε τηλεφωνήματα από όλο τον κόσμο», είπε η κ. Dupret-Bories. Όσο για την Karine, για την οποία «η μύτη είναι το πρώτο πράγμα που κοιτάζει ένας άνθρωπος», εξακολουθεί να παίρνει προληπτικά αντιβιοτικά και «επιτέλους απολαμβάνει την υπέροχη μυρωδιά του ζεστού καφέ κάθε πρωί».