
Αοριστίες για στήριξη πολιτών και …σιγουριά για φορολόγηση κι έλεγχο των εισοδημάτων ήταν το πλαίσιο της παρουσίασης των οικονομικών αξόνων…Χειλιοειπωμενα πράγματα που ουδέποτε μέχρι σήμερα βοήθησαν τους ασθενέστερους..
Σε εξέλιξη η εξειδίκευση των οικονομικών πρωτοβουλιών που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκηςστην 87η ΔΕΘ από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, τον υφυπουργό αρμόδιος για τη Φορολογική Πολιτική Χάρη Θεοχάρη και τον υφυπουργό αρμόδιο για τη Δημοσιονομική Πολιτική Θάνο Πετραλιά.
«Οι πρωτοβουλίες αφορούν την περαιτέρω στήριξη των πολιτών με έντονο το χρώμα της κοινωνικής δικαιοσύνης», επισήμανε αρχικά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια ανάκτησε την επενδυτική βαθμίδα και «ευελπιστούμε τους επόμενους μήνες και άλλοι οίκοι αξιολόγησης να κάνουν το ίδιο».
Μετά από πολλά χρόνια «η Ελλάδα ανάκτησε την επενδυτική βαθμίδα. Είναι δεύτερη η πατρίδα μας σε ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ και έχει ρεκόρ εξαγωγών. Έχει ρεκόρ μείωσης του Δημόσιου χρέους παγκοσμίως, ενώ η ανεργία έχει φτάσει στα προ κρίσης επίπεδα», υπογράμμισε.
Δείτε live
Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στις ενέργειες της κυβέρνησης στο οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο από την πρώτες μέρες διακυβέρνησης υπογραμμίζοντας ότι «το μήνυμα του πρωθυπουργού που εστάλη είναι ότι υπάρχει και θα συνεχιστεί να υπάρχει η επιβολή του νόμου σε όλα τα επίπεδα».
Αναφερόμενος στο μετεκλογικό επίπεδο που έχει επηρεαστεί από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, τις δύο μεγάλες φυσικές καταστροφές που αντιμετώπισε η χώρα, δήλωσε ότι δε θα πρέπει να παραγνωρίζεται μια σειρά από πρωτοβουλίες που είναι σε θετική κατεύθυνση, όπως η κατάθεση του νομοσχεδίου – πριν συμπληρωθεί ένας μήνας μετά τις εκλογές – με το οποίο έγινε πράξη το 50% του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Κάτι που, όπως είπε, είχε αμφισβητηθεί μέχρι την τελευταία στιγμή.
Ψηφίσαμε ένα δεύτερο νομοσχέδιο για τη διαφάνεια και τη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσα από τις ψηφιακές πλατφόρμες» σημείωσε ο υπουργός. Ο ίδιος είπε ότι έδωσαν μια απροσδόκητη μάχη για την τήρηση της νομιμότητας στις παραλίες. «Έγιναν από 3.500 έλεγχοι και απελευθερώθηκαν πάνω από 10.000 τετραγωνικά μέτρα, στέλνοντας το μήνυμα για την επιβολή του νόμου» διευκρίνισε παραδεχόμενος ότι η αρμόδια υπηρεσία αν και είναι υποστελεχωμένη έκανε εξαιρετική δουλειά.
Αναφερόμενος σε ορισμένες από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι «μεταφέρθηκε ο έλεγχος της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ στο Δημόσιο και δρομολογήθηκε παράλληλα η εισαγωγή του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος στο Χρηματιστήριο, που θα γίνει στις αρχές του χρόνου». Ενέργειες για τις οποίες όπως είπε, είχαν δεσμευτεί προεκλογικά.
«Το ΤΑΙΠΕΔ προχωρεί με γοργούς ρυθμούς τη δουλειά του. Μέσα στο καλοκαίρι είχαμε μια σειρά από συμφωνίες όπως οι παραχωρήσεις στα λιμάνια και η παραχώρηση της Αττικής Οδού, που είχε ένα τίμημα που ξεπέρασε τις αρχικές προσδοκίες», πρόσθεσε ο υπουργός.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στην πιστοληπτική αναβάθμιση από τέσσερις οίκους αξιολόγησης καθώς και τα ευνοϊκά επιτόκια με τα οποία δανειζόταν το ελληνικό κράτος το τελευταίο καιρό, λέγοντας ότι θα συνεχίζουν να εργάζονται προς αυτό τον σκοπό.
Οι τέσσερις άξονες της οικονομικής πολιτικής
Εν συνεχεία ανακοίνωσε ότι θα κινηθεί σε τέσσερις άξονες η οικονομική πολιτική που είναι οι εξής:
- ο πρώτος άξονας είναι ένα εύρωστο τραπεζικό σύστημα που θα παρέχει ρευστότητα στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά με ένταση του ανταγωνισμού μεταξύ των τραπεζών.
- ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με όπλο τις νέες τεχνολογίες και τον περιορισμό της χρήσης των μετρητών.
- ο τρίτος άξονας σχετίζεται με την στήριξη των πολιτών.
- και ο τέταρτος άξονας είναι οι πρωτοβουλίες σε πιο μόνιμη βάση των συνεπειών από τις κλιματικές καταστροφές
Για τη φοροδιαφυγή τόνισε τη σημασία επέκτασης των POS με τις ταμειακές μηχανές, τη θεσμοθέτηση αγοροπωλησίας ακινήτων μόνο μέσω τραπεζικών συναλλαγών και από 2024 καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων – ενδεικτικά μέτρα για να αλλάξει το τοπίο.