Αν πρέπει να πούμε κάτι για την ελληνική αγορά κατοικίας, είναι πως αυτή την περίοδο έχουν το πάνω χέρι οι κάτοχοι ακινήτων που τα πουλάνε χωρίς να έχουν κάποια ανάγκη, όσοι επιθυμούν να τα εκμισθώσουν και αυτοί που κατασκευάζουν νέα.

Αναφερόμαστε κυρίως σε διαμερίσματα μέσα στις πόλεις ή τα προάστιά τους, καθώς αυτή είναι η μορφή κατοικίας που αναζητά το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων της χώρας μας.

Όσοι σκέφτονται να αγοράσουν ένα διαμέρισμα έχουν ως αντίπαλο τη συνεχή άνοδο των τιμών τα τελευταία χρόνια. Το ίδιο ισχύει και για όσους επιθυμούν να νοικιάσουν, καθώς τα ενοίκια παρασύρονται προς τα πάνω από τις τιμές των διαμερισμάτων. Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για τις αιτίες της ανόδου των τιμών, κάθε μέρα βλέπουμε στον Τύπο αρκετές συζητήσεις για το θέμα.

Δεν είναι μόνο η ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας που έχει φέρει τις τιμές των ακινήτων, όχι μόνο των οικιστικών, σε ανοδική πορεία εδώ και μερικά χρόνια, σβήνοντας σχεδόν τις απώλειες που είχε προκαλέσει η μεγάλη κρίση που μας ταλαιπώρησε για μεγάλο διάστημα.

Μεγάλο ρόλο παίζει η σημαντική έλλειψη κατοικιών προς πώληση και ενοικίαση, αποτέλεσμα της κατάρρευσης της οικοδομικής δραστηριότηταςτην προηγούμενη δεκαετία και της έλλειψης συντήρησης που έχει καταστήσει πάρα πολλά διαμερίσματα μη κατοικήσιμα.

Διάφορες μελέτες και εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των διαμερισμάτων/κατοικιών που λείπουν από την αγορά σε εκατοντάδες χιλιάδες σε όλη τη χώρα, μεγάλο μέρος των οποίων αφορά στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας. Το αν ο αριθμός αυτός είναι διακόσιες, τετρακόσιες ή ακόμα και επτακόσιες χιλιάδες δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία αυτή τη στιγμή.

Το σημαντικό είναι πως θα περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι να καλυφθεί αυτό το έλλειμμα, είτε με την ανέγερση νέων είτε με την επιστροφή άλλων από τη «ναφθαλίνη».

Στην εικόνα βρίσκονται ούτως ή άλλως και αρκετά διαμερίσματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται ως μόνιμη ενοικιαζόμενη κατοικία για μόνιμους κατοίκους της Ελλάδας αλλά τελικά απορροφώνται από τη ζήτηση που προέρχεται από τους επισκέπτες των ελληνικών πόλεων και γενικότερα από την εξωτερική ζήτηση, μέσα στην οποία περιλαμβάνεται και αυτή που είναι επενδυτικού χαρακτήρα, όπως π.χ. η σχετιζόμενη με τη «χρυσή βίζα».

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η εξάπλωση του θεσμού των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων έχει συμβάλει στην αύξηση των τιμών των οικιστικών ακινήτων και του κόστους της μόνιμης ενοικίασης, ιδίως στις περιοχές που υποδέχονται πολλούς επισκέπτες. Μέσα σε όλους αυτούς τους παράγοντες πρέπει να βάλουμε και την επίδραση που έχει το αυξημένο κόστος χρήματος πάνω στις τιμές των ακινήτων.

Η κατάσταση με την άνοδο των τιμών των κατοικιών και του κόστους ενοικίασης είναι λίγο πολύ γνωστή. Αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι το πως είναι σωστό να κινούνται όσοι ενδιαφέρονται για την αγορά ενός οικιστικού ακινήτου, είτε για δική τους κατοικία είτε προς εκμετάλλευση. Και φυσικά το αν η αγορά αυτή είναι μία συμφέρουσα επιλογή αυτή την εποχή και το αν κρύβει παγίδες.από liberal.gr