Στο ανθρώπινο λάθος και τη μη τήρηση του κανονισμού κυκλοφορίας των τρένων επέμεινε για πολλοστή φορά ο Κώστας Καραμανλής, προσπαθώντας να αποσείσει όσα του προσάπτονται για το έγκλημα των Τεμπών.

«Αν κάποια πλευρά (σ.σ. μηχανοδηγοί και σταθμάρχης) τηρούσε τον κανονισμό, το δυστύχημα θα είχε αποφευχθεί» είπε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής και συμπλήρωσε πως τα συστήματα θα αύξαναν μεν το επίπεδο ασφαλείας, αλλά αυτό δεν παρέχει βεβαιότητα ότι θα απέτρεπαν την τραγωδία.
Υποστήριξε δε ότι τα συστήματα χειρίζονται άνθρωποι και γι’ αυτό είναι «πιο σημαντικό να τηρείται ευλαβικά ο κανονισμός κυκλοφορίας», ισχυριζόμενος παράλληλα πως η ολοκλήρωση της σύμβασης 717 δεν θα μπορούσε να υπερνικήσει τις παραβιάσεις του κανονισμού.

Τα λεγόμενα του πρώην υπουργού Μεταφορών έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με όσα κατέθεσαν τα τρία μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συνέταξε το πόρισμα Γεραπετρίτη, καθώς υπογράμμισαν πως αν υπήρχε το σύστημα ETCS (σύστημα αυτόματης πέδησης), το δυστύχημα θα είχε αποφευχθεί.

Για τη σύμβαση 717, ανέφερε αρχικά πως το πρόβλημα ήταν ότι και η ΕΡΓΟΣΕ είχε ομολογήσει στο παρελθόν ευθύνες και αυτό θα οδηγούσε σε αποζημιώσεις των αναδόχων σε περίπτωση προσφυγής του Δημοσίου στη δικαιοσύνης, υποστηρίζοντας ότι επί ημερών του ξεμπλόκαρε το έργο.

Σημείωσε, επίσης, πως οι παρατάσεις της σύμβασης επί ημερών του στο υπουργείο δόθηκαν «στο πλαίσιο της νομιμότητας και κατόπιν εισηγήσεων υπηρεσιακών παραγόντων», προσθέτοντας πως χωρίς την έβδομη παράταση δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί το έργο.

Από εκεί και πέρα, εξέφρασε την οδύνη του για την τραγωδία και κατηγόρησε ορισμένα στελέχη της αντιπολίτευσης ότι έχουν συντάξει ήδη πόρισμα για λόγους μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, ενώ περιέγραψε μία δυστοπική κατάσταση υποστελέχωσης και υποχρηματοδότηση που οδήγησε σε ελλειμματική συντήρηση όταν ανέλαβε καθήκοντα υπουργού.

Τι άλλο έχει πει μέχρι τώρα ο ανεκδιήγητος; Ευθύνη για το τι κουβαλούν τα τρένα έχει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τα τελωνεία. Ωραίο έτσι; “Παραιτήθηκα το ίδιο βράδυ και δεν μπορώ να απαντήσω αν το μπάζωμα έγινε, πως έγινε και γιατί. Θα το κρίνουν οι δικαστικές αρχές”.