Ένας δικηγόρος στην Αίγυπτο κατέθεσε μήνυση κατά του Netflix, κατηγορώντας την πλατφόρμα ότι προσπαθεί να «σβήσει την αιγυπτιακή ταυτότητα», μετά την επιλογή μίας μιγάδας στην καταγωγή μαύρης ηθοποιού σε ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή της βασίλισσας Κλεοπάτρας VII.
Είναι η πιο πρόσφατη εξέλιξη εν μέσω των κρίσεων στην Αίγυπτο για την επιλογή της μιγάδας Βρετανίδας ηθοποιού και σεναριογράφου Αντέλ Τζέιμς για το ρόλο της Κλεοπάτρας στο «African Queens: Queen Cleopatra».
Η παραγωγή της επίσης μαύρης Τζάντα Πίνκετ Σμιθ έχει πυροδοτήσει συζητήσεις στο διαδίκτυο και σε ολόκληρη την Αίγυπτο σχετικά με την αναπαράσταση της Κλεοπάτρας στον κινηματογράφο.
Ο δικηγόρος Μαχμούντ Αλ Σεμάρι κατέθεσε τη μήνυση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, απαιτώντας από το αιγυπτιακό κράτος να εμποδίσει την πρόσβαση στο Netflix, ανέφερε το BBC.
Υποστήριξε ότι η σειρά περιλαμβάνει περιεχόμενο που παραβιάζει τους νόμους των ΜΜΕ της Αιγύπτου και επιχειρεί να προωθήσει τη σκέψη, «που περιλαμβάνει συνθήματα και κείμενα που στοχεύουν στη διαστρέβλωση και τη διαγραφή της αιγυπτιακής ταυτότητας».
Ξεχωριστά, ο κορυφαίος Αιγυπτιολόγος και πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων Ζαχί Χαουάς είπε στην αιγυπτιακή εφημερίδα «Al Masry Al Youm» ότι η εικόνα της Τζέιμς ως Κλεοπάτρας είναι «εντελώς ψεύτικη».
«Η Κλεοπάτρα ήταν Ελληνίδα, δηλαδή ήταν ανοιχτόχρωμη, όχι μαύρη».
Η αντίδραση στην Αίγυπτο είναι μόνο ένα μικρό μέρος μιας ευρύτερης συζήτησης σχετικά με την επιλογής της μαύρης Τζέιμς να παίξει την Ελληνίδα βασίλισσα της Αιγύπτου.
Η Κλεοπάτρα ανήκε σε μία ελληνική δυναστεία συνδεδεμένη με τον Μακεδόνα στρατηγό του Μεγάλου Αλεξάνδρου Πτολεμαίο και η ίδια κυβέρνησε μεταξύ 51 και 30 π.Χ.
Το συνοδευτικό site του Netflix Tudum έγραψε ότι η εκπομπή στοχεύει να βοηθήσει το κοινό «να μάθει για τις ατρόμητες, σαγηνευτικές ζωές των βασιλισσών που πιθανότατα δεν ήταν μέρος του δυτικού ακαδημαϊκού προγράμματος σπουδών τους».
Αναφέρει ότι η απόφαση να δοθεί σε μία μιγάδα μαύρη ηθοποιό ο πρωταγωνιστικός ρόλος ήταν «ένα νεύμα στη συζήτηση αιώνων για τη φυλή του ηγεμόνα».
«Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της, ο πληθυσμός της Αιγύπτου ήταν πολυπολιτισμικός και πολυφυλετικός.
»Η φυλή της Κλεοπάτρας ήταν απίθανο να τεκμηριωθεί και οι ταυτότητες της μητέρας της και των παππούδων της από τον πατέρα της δεν ήταν γνωστές.
»Κάποιοι εικάζουν ότι ήταν γηγενής Αιγύπτια ενώ άλλοι λένε ότι ήταν Ελληνίδα», έγραψε το Netflix.
Η αντίδραση, ωστόσο, έχει επεκταθεί πολύ έξω από την Αίγυπτο με πολλούς στο διαδίκτυο να αποκαλούν την παραγωγή ανιστόρητη.
Η Τζέιμς προκλητικά και αλαζονικά απάντησε σε όσους επέκριναν το ντοκιμαντέρ, ότι δεν χρειάζεται να το παρακολουθήσουν.
«Αν δεν σας αρέσει το κάστινγκ, μην παρακολουθήσετε την εκπομπή», έγραψε στο Twitter, προσθέτοντας ότι εκτός από το «μίσος» είχε και μια συντριπτική έκρηξη υποστήριξης.
Πάλι το… μίσος. Δηλαδή, εάν το Netflix γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ με τον ηγέτη των Μογγόλων, Τζέκινς Χαν, με μαύρο ηθοποιό στον ρόλο του θα είναι σοβαρό; Οι αντιδράσεις θα είναι προϊόν μίσους; Και μην ξεχνάμε ότι το Netflix έχει ήδη γυρίσει τον Τρωικό Πόλεμο με μαύρο τον Αχιλλέα, τον οποίο να σημειωθεί ότι ο Όμηρος περιγράφει ως ξανθό.
Η παραγωγός Πίνκετ Σμίθ, δικαιολογώντας τη «μαύρη Κλεοπάτρα» της, είπε κάτι άσχετο:
«Ήθελα πολύ να εκπροσωπήσω τις μαύρες γυναίκες», είπε.
«Δεν βλέπουμε ή ακούμε συχνά ιστορίες για μαύρες βασίλισσες και αυτό ήταν πολύ σημαντικό για μένα».
Βέβαια η λογική απάντηση είναι «βρες μία μαύρη» και μην «μαυρίζεις» τις λευκές.
Τα ψέματα του Netflix
Το Netflix διαδίδει ψέματα ότι η μητέρα της Κλεοπάτρας είναι άγνωστη. Αυτό είναι επίσης ανιστόρητο.
Η Κλεοπάτρα ήταν κόρη του βασιλιά της Αιγύπτου Πτολεμαίου ΙΒ΄ Αυλητή και της Κλεοπάτρας Ε΄ Τρύφαινας.
Δυστυχώς για το Netflix η μητέρα της είναι γνωστή.
tribune.gr