Την προσήλωση της κυβέρνησης στο στόχο της επίτευξης ποιοτικών ρυθμών ανάπτυξης που θα ξεπερνούν το μέσο όρο σε επίπεδο ΕΕ υπογράμμισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας σε συζήτηση που διεξάγεται στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι μισθοί πρέπει να αυξάνονται όσο πέφτει η ανεργία και σημείωσε ότι «ο στόχος μας για μέσο μισθό 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας είναι εφικτός».

Στη συζήτησή του με τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτός ο βασικός στόχος της κυβέρνησης αφορά την ανάπτυξη με ποιοτικές θέσεις εργασίας, σύγκλιση μισθών και έμπρακτα χαρακτηριστικά κοινωνικής δικαιοσύνης.

 «Η ανάπτυξη δεν έχει αμιγώς δημοσιονομικά χαρακτηριστικά, πρέπει να οδηγεί στην σύγκλιση των ελληνικών μισθών με τους ευρωπαϊκούς, μία ανάπτυξη που θα έχει στο επίκεντρο την πράσινη μετάβαση, την κλιματική αλλαγή και δεν θα μπορεί να αγνοεί τις αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης» τόνισε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.

«Στόχος είναι να μη διευρύνονται οι κοινωνικές ανισότητες. Το ζητούμενο είναι πως θα πετύχουμε αυτούς τους στόχους χωρίς τα λάθη του παρελθόντος» πρόσθεσε.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμη, μεταξύ άλλων:

«Η Ελλάδα θα είναι από τους πρωταγωνιστές στην “πράσινη” μετάβαση (…) Προσπαθούμε να διεκδικούμε πάντα ευρωπαϊκούς πόρους για τη στήριξή της (…) Μειώσαμε την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά περίπου 7% όταν η Ευρώπη τη μείωσε κατά 3,5% (…) Αντιμετωπίζουμε ένα δομικό πρόβλημα ως Ευρώπη: Δεν έχουμε δυνατότητα και διάθεση να κάνουμε κάτι ώστε να αντιπαρατεθούμε με τις ΗΠΑ ως προς τη μαζική χρηματοδότηση επιχειρήσεων».

Αναφερόμενος στις καταστροφές στη Θεσσαλία, επισήμανε ότι η προσαρμογή στην κλιματική κρίση είναι μία υπερεπείγουσα προτεραιότητα.

«Συνολικά, οι δράσεις μας θα ξεπεράσουν τα 50 εκατ. ευρώ, για τις φυσικές καταστροφές στη Θεσσαλία. Το κράτος έχει την ευθύνη του επανασχεδιασμού των υποδομών με βάση τα νέα δεδομένα, αλλά και εμείς δε γίνεται να τα περιμένουμε όλα από την Πολιτεία. Υπάρχει επιτακτική ανάγκη αναβάθμισης των δεξιοτήτων, της στελέχωσης και της οργάνωσης του Δημοσίου», είπε ο πρωθυπουργός.