Η κυβέρνηση ψαλιδίζει την επιδότηση στην αντλία – Αυξάνονται οι διεθνείς τιμές λόγω των καταστροφών στη Λιβύη

Eξαιρετικά δύσκολος προμηνύεται ο φετινός χειμώνας για την πλειονότητα των νοικοκυριών καθώς έναν μήνα πριν την έναρξη πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης, ο κίνδυνος η τιμή του να διαμορφωθεί αρκετά πάνω από το 1,5 ευρώ το λίτρο είναι ορατή.

Με τα σημερινά δεδομένα η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει να διατίθεται σε ακριβώς έναν μήνα από σήμερα στην τιμή των 1,45-1,5 ευρώ το λίτρο.


Όπως είπε χθες η πρόεδρος των βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα σε δηλώσεις της σε τηλεοπτικό σταθμό, «κάτω από 1,50 αποκλείεται να ξεκινήσει το πετρέλαιο θέρμανσης» ζητώντας επιδότηση στην αντλία.

Πέρυσι λίγες ημέρες μετά την έναρξη διάθεσής του η τιμή του ήταν στο 1,412 ευρώ. Σε αυτή την τιμή βέβαια υπήρχε διπλή επιδότηση συνολικού ύψους 32 λεπτών το λίτρο (25 λεπτά από το κράτος και 7 λεπτά από τα διυλιστήρια).

Σύμφωνα με πληροφορίες που διακινούνται -λίγες μέρες πριν την ΔΕΘ- στα σχέδια του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δεν περιλαμβάνεται η οριζόντια επιδότηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία.


Σε κάθε περίπτωση μέχρι αυτή την ώρα σχέδιο επιδότησης στην αντλία, δεν είχε μπει σε καμία περίπτωση στο τραπέζι για τη φετινή χρονιά ενώ για το πετρέλαιο θέρμανσης δεν θα πρέπει να αναμένεται τίποτα περισσότερο παρά τροποποιήσεις τεχνικού χαρακτήρα με το κονδύλι να παραμένει στα ίδια με πέρυσι επίπεδα.

Με το ράλι ανόδου που καταγράφει το τελευταίο διάστημα η διεθνής πετρελαϊκή αγορά και τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας να προειδοποιεί για αυξημένες διακυμάνσεις και υψηλότερες τιμές στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, η θέρμανση φέτος αποτελεί μια δύσκολη υπόθεση.

Στα 91,3 δολάρια το βαρέλι κυμαίνεται επί του παρόντος η τιμή του μπρεντ και η τάση παραμένει σαφώς ανοδική.

Οι περικοπές στις εξαγωγές πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία θα δημιουργήσουν «σημαντικό έλλειμμα εφοδιασμού» ενισχύοντας την αστάθεια στις τιμές, προειδοποίησε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό, οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου αντιμετωπίζουν έλλειμμα 1,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023 μετά τις ανακοινώσεις της περασμένης εβδομάδας από τους ηγέτες του ΟΠΕΚ+ ότι θα παρατείνουν τις περικοπές μέχρι το τέλος του έτους.

Η έκθεση της ΙΕΑ αποτελεί εμμέσως πλην σαφώς μια σαφή κριτική για τη συνεργασία Σαουδικής Αραβίας-Ρωσίας, η οποία εστιάζει στην ενεργειακή διαταραχή και την πληθωριστική άνοδο που πυροδότησε ο πόλεμος της Μόσχας κατά της Ουκρανίας.

«Η συμμαχία Σαουδικής Αραβίας – Ρωσίας αποδεικνύεται μια τρομερή πρόκληση για τις αγορές πετρελαίου», ανέφερε η IEA που εδρεύει στο Παρίσι στη μηνιαία έκθεσή της την Τετάρτη. «Η παράταση των περικοπών της παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία μέχρι το τέλος του έτους θα κλειδώσει σε ένα σημαντικό έλλειμμα της αγοράς μέχρι το τέταρτο τρίμηνο».

Οι εντάσεις μεταξύ του οργανισμού και της ομάδας παραγωγών έχουν φουντώσει τα τελευταία χρόνια, καθώς ο ΔΟΕ επέκρινε τον ΟΠΕΚ+ για πιέσεις στους καταναλωτές και το Ριάντ περιφρόνησε τις προβλέψεις του οργανισμού για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.

Την ίδια στιγμή στο κομμάτι της προσφοράς υπάρχουν κι άλλα προβλήματα που πιέζουν τις τιμές. Η Λιβύη -μέλος του OΠΕΚ, που παράγει περίπου 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως- υποχρεώθηκε λόγω της κακοκαιρίας Daniel να κλείσει 4 εξαγωγικά λιμάνια. Παράλληλα κατά 12% υποχρεώθηκε να περικόψει την παραγωγή του και το Καζακστάν εξαιτίας εργασιών συντήρησης στο κοίτασμα του Καρατσαγκανάκ.