Τι θα κάνει το ΥΠΕΞ; Αλβανοί Κατσαπλιάδες απολύουν απογραφείς για να μην εμφανιστεί η ελληνική Εθνική μειονότητα
Στη Χιμάρα εκτροχιάζεται η διαδικασία Απογραφής: η Στατιστική Αρχή απολύει απογραφείς διότι εφαρμόζουν τις διατάξεις κείμενης νομοθεσίας!!!

Σε παρωδία εξελίσσεται η γενική απογραφή πληθυσμού στην Αλβανία γεγονός που εγείρει τις έντονες διαμαρτυρίες της Ομόνοιας και της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Τις προηγούμενες ημέρες εκδηλώθηκε εκστρατεία ανθελληνισμού στα μέσα ενημέρωσης και πολύ περισσότερο στα κοινωνικά δίκτυα με την ελληνική μειονότητα να στοχοποιείται για μία ακόμη φορά και με εμφανή στόχο την στέρηση του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού των πολιτών, όπως αναφέρει το epiruspost.gr.

Όπως υπογραμμίζει σε ανακοίνωση- καταγγελία η Ομόνοια, επιστρατεύτηκαν ακραίοι εθνικιστικοί σχηματισμοί αλλά και κρατικοί αξιωματούχοι, για να δημιουργήσουν σενάρια και φανταστικούς κινδύνους που ελλοχεύουν από την επίσημη καταγραφή της εθνικής ελληνικής μειονότητας.

«Κάνοντας επίκληση φανταστικών κινδύνων που ελλοχεύουν απ’ την επίσημη καταγραφή ύπαρξης πολιτών Ελληνικής καταγωγής σε περιοχές που κατά την επικρατούσα αντίληψη και πρακτική δεν συμπεριλαμβάνονται στις «μειονοτικές ζώνες», θέλουν να χειραγωγήσουν τους απογραφείς και γενικότερα να υπονομεύσουν την ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας. Ανάλογη επιθετικότητα καταγράφεται και σε ότι αφορά την Ορθόδοξη κοινότητα, την Εκκλησία της και την πνευματική της ηγεσία.

Οι αρμόδιοι φορείς για την υλοποίηση της διαδικασίας μένουν αμέτοχοι διευκολύνοντας τον εκτροχιασμό της σύμφωνα με τις επιδιώξεις των Ανθελληνικών κύκλων που ενορχηστρώνουν την όλη εκστρατεία» υπογραμμίζει η Ομόνοια.

Παρατηρούνται επίσης και ουσιαστικές παραβιάσεις ως προς την οργάνωση και εφαρμογή στη φάση συλλογής των στοιχείων με αποτέλεσμα να αμφισβητείται η τελική τους αξιοπιστία.

Οι απογραφείς εμφανίζονται πολλές φορές χωρίς την ειδική ηλεκτρονική συσκευή και συλλέγουν στοιχεία με πρόχειρες σημειώσεις.

Σε πολλές περιπτώσεις δεν προχωρούν καν στο σκέλος του ερωτηματολογίου που αφορά στα στοιχεία εθνικότητας, θρησκεύματος και μητρικής γλώσσας.

Αρνούνται να πάρουν υπόψη τους δηλώσεις των κατοίκων για μέλη του οικογενειακού νοικοκυριού που δεν είναι παρόντα.

Κατ εξακολούθηση δεν επιδεικνύουν ως οφείλουν τις απαντήσεις προς επιβεβαίωση πριν την τελική καταχώρηση των στοιχείων στην πλατφόρμα της Απογραφής.

Διαπιστώνονται περιπτώσεις κατ εξακολούθηση όπου απογραφείς ασκούν αθέμιτο συναισθηματικό φόρτος στους κατοίκους σε ότι αφορά στην επιμονή τους ώστε καταγραφούν οι απαντήσεις για την Ελληνική τους καταγωγή και την Ορθόδοξη πίστη. Επί το πλείστον σε κατοικίες που οι απογραφείς αυθαιρέτως πιστεύουν ότι δεν διαμένουν οι ιδιοκτήτες τους δεν διενεργούν την γραπτή ενημέρωση για επανάληψη της συνέντευξης όπως ο Κανονισμός Απογραφής ορίζει. Είναι επί το πλείστον απαράδεκτο το γεγονός ότι οι αρμόδιοι ανά δήμο φορείς παρακολούθησης της διαδικασίας επιδεικνύουν σκόπιμη αδιαφορία στις ενστάσεις των κατοίκων ως προς την παραβίαση των κανόνων της Απογραφής.

«Προβαίνοντας στην καταγγελία των πρώτων παρατυπιών και σοβαρών παραβιάσεων που διαπιστώνουμε στην πρώτη εβδομάδα καλούμε άλλη μια φορά την Κρατική Επιτροπή Απογραφής ώστε στο αμέσως επόμενο διάστημα παρέμβει με σκοπό την αλλαγή της κατάστασης.

Ταυτόχρονα προβαίνουμε άμεσα στην ενημέρωση περί της κατάστασης των φορέων της ΕΕ που χρηματοδοτεί τη διαδικασία και την Επιτροπή Επίβλεψης της Σύμβασης Πλαισίου Προστασίας των Εθνικών Μειονοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης που έχει επισήμως επισημάνει τις προηγούμενες ελαττωματικές και εις βάρος των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες διαδικασίες» επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Ομόνοια.