Η υπερψήφιση της τροπολογίας για την Ελλάδα που κατέθεσε η βουλευτής Γκρέις Μενγκ στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη στους διαδρόμους του Κογκρέσου.
‘Αλλωστε η δικομματική στήριξη που απολαμβάνει η επικαιροποιημένη αμυντική συμφωνία (MDCA) μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας είναι ευρέως γνωστή, με πολλούς νομοθέτες να βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο της περαιτέρω επέκτασης και διεύρυνσης της.

Ωστόσο, πρέπει να διευκρινιστεί ότι η συγκεκριμένη τροπολογία δεν έχει ακόμα υιοθετηθεί και συνεπώς μένει να δούμε το πως θα εξελιχθεί η τελική έκβαση της. Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν δύο νομοθετικά σώματα σημαίνει ότι μαζί με τη Βουλή καλείται και η Γερουσία να ψηφίσει τη δική της εκδοχή του νομοσχεδίου NDAA. Στο νομοσχέδιο, όμως, που έχει ήδη υπερψηφίσει η Γερουσία δεν υπάρχει μια αντίστοιχη τροπολογία. Κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά συνηθισμένο στην νομοπαρασκευαστική διαδικασία, καθώς κατά την πάγια πρακτική δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν σε αυτό το επίπεδο πανομοιότυπες εκδοχές του νομοσχεδίου.

Πλέον βρισκόμαστε στην επόμενη φάση, όπου τα δύο νομοθετικά σώματα βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις (conference) προκειμένου να «συνθέσουν» (reconcile) τις δύο διαφορετικές εκδοχές και να διαμορφώσουν ένα τελικό κείμενο, το οποίο θα σταλεί στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για να το υπογράψει. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία της σύνθεσης περιλαμβάνει δύσκολες διαπραγματεύσεις που επηρεάζονται από το γενικό κλίμα πόλωσης που επικρατεί στις ΗΠΑ και υπερβαίνουν το καθαυτό περιεχόμενο των επιμέρους τροπολογιών. Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, μένει να δούμε εάν τελικά η τροπολογία της βουλευτή Γκρέις Μενγκ θα βρίσκεται στο τελικό κείμενο του NDAA που θα φτάσει στο οβάλ γραφείο.

Από εκεί και πέρα, η τροπολογία ζητάει από την αμερικανική κυβέρνηση (τον υπουργό ‘Αμυνας και τον υπουργό Εξωτερικών) να συντάξει μια έκθεση που στην ουσία θα αποτελεί μια επισκόπηση της εφαρμογής της επικαιροποιημένης αμυντικής συμφωνία (MDCA). Ειδικότερα, η έκθεση θα διερευνά μεταξύ άλλων τις δυνατότητες που υπάρχουν για την επέκταση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα νησιά.

Τι προβλέπει η τροπολογία
Στην τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων προβλέπεται ότι η έκθεση των δύο υπουργών θα πρέπει να έχει κατατεθεί εντός δύο μηνών από την υπογραφή του τελικού νομοσχεδίου, περιλαμβάνοντας:

– Ανάλυση της δυνατότητας για πρόσθετες βάσεις ή διευρυμένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, με έμφαση στα νησιά,

– Περιγραφή των δικαιωμάτων των βάσεων που παραχωρήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, βάσει της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδας,

– Περιγραφή των δραστηριοτήτων και των επενδύσεων των ΗΠΑ στις βάσεις που περιλαμβάνονται στην Αμυντική Συνεργασία.