Οι αποφάσεις και τα αιτήματά τους – Οι αγρότες της Λάρισας απέκλεισαν συμβολικά και πεζοί για μισή ώρα τον κόμβο της Νίκαιας
Με δίωρους αποκλεισμούς στις εθνικές οδούς και απόβαση στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα «σκληραίνουν» τη στάση τους οι αγρότες, όπως αποφασίστηκε κατά την σημερινή πανελλαδική σύσκεψη μπλόκων στο Πολιτιστικό Κέντρο Νίκαιας.

Από τη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν 55 μπλόκα και 70 αγροτικοί συνεταιρισμοί, απεύθυναν κάλεσμα ενότητας και κλιμάκωσης του αγώνα από αύριο κιόλας, Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου.

Αμέσως μετά την απόφαση οι αγρότες προχώρησαν σε ημίωρο αποκλεισμό του κόμβου της Νίκαιας. Οι αγρότες έφτασαν στο σημείο πεζοί όπου τους περίμεναν παρατεταγμένες δυνάμεις των ΜΑΤ.

Ο αγροτοσυνδικαλιστής, κ. Χρήστος Σιδηρόπουλος, ευχαρίστησε τους αγρότες από όλη την Ελλάδα που βρέθηκαν στη σύσκεψη στη Νίκαια, στην οποία ανέφερε ότι τέθηκαν τρία κύρια ζητήματα: «είμαστε ενωμένοι, έχουμε αιτήματα, είναι η ώρα του πρωθυπουργού, αλλά με απαντήσεις. Δεν μας αρέσει η εικόνα “χειροπέδες”, “ΜΑΤ” και “σύγκρουση”. Ο αγώνας συνεχίζεται, ούτε βήμα πίσω, κλιμακώνουμε».

Ανοιχτοι στο διάλογο
Την πρώτη επίσημη απάντηση στους αγρότες μετά τη σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας και τα αιτήματα που διατυπώθηκαν δίνει η κυβέρνηση

Συγκεκριμένα, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές στο protothema, η κυβέρνηση είναι πάντα στη διάθεση κάθε επαγγελματικής ομάδας, όπως και των αγροτών και αντιμετωπίζει με σεβασμό τις αγωνίες τους για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα.

Στο ίδιο πλαίσιο αναφέρεται πως «στις αγωνίες αυτές, από το 2019, απαντούμε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και απτές πολιτικές, επιλέγοντας πάντα τη συζήτηση και το διάλογο».

Τα αιτήματα των αγροτών
Τα αιτήματα των αγροτών αφορούν σε: αφορολογητό αγροτικό πετρέλαιο, 7 λεπτά η κιλοβατώρα το ρεύμα, επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές, να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να διαπραγματευτεί ξανά, αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα, όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις.

Με την ολοκλήρωση της σύσκεψης αγρότες προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του κόμβου Νίκαιας.

Επί των συγκεκριμένων αιτημάτων που ανακοινώθηκαν από το Συντονιστικό των εκπροσώπων των μπλόκων στη Νίκαια της Λάρισας, το κυβερνητικό επιτελείο απαντά:

Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο: Ήδη ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024, μέτρο ύψους 82 εκατ. ευρώ.

Το μέτρο της επιστροφής του ΕΦΚ είχε ενεργοποιηθεί από την κυβέρνηση και για τα έτη 2022 και 2023. Για αυτά τα δύο έτη έχουν επιστραφεί περί τα 160 εκατ. € σε 297.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

7 λεπτά η κιλοβατώρα το ρεύμα: Επίσης την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρόσθετη έκπτωση της ΔΕΗ κατά 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο που είναι μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων. Όπως επίσης και τη ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. Ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης η κυβέρνηση προχώρησε σε σειρά παρεμβάσεων για την αντιμετώπισή της, οι οποίες τελικά οδήγησαν σε απορρόφηση 80-90% της αύξησης του κόστους ενέργειας των αγροτικών τιμολογίων.

Φωτοβολταϊκά για τους αγρότες: Μείωση σε διάστημα διετίας της τιμής της κιλοβατώρας, κατ΄ελάχιστον 30% για τους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμοί, οργανώσεις και ομάδες παραγωγών κ.λπ.) και στους αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία με την κατασκευή των νέων φωτοβολταϊκών για τους αγρότες, με εγγυημένη τιμή για διάστημα δεκαετίας.

Για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο Πρόγραμμα αποκλειστικά για Αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκ. Ευρώ.

Στη συνολικότερη προσπάθεια για τη μείωση του ενεργειακού κόστους θα συμβάλει και το Πρόγραμμα Απόλλων, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη χώρα, μέσα από το οποίο, οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα έχουν σημαντική, και μόνιμη, ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος.

Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές: Η κυβέρνηση έχει μειώσει τον ΦΠΑ από το 13% στο 6% για τις ζωοτροφές και τα λιπάσματα και τον ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 13%.
Ενώ παράλληλα μείωσε τη φορολογία των αγροτών (νόμος 4935/2022), θεσμοθέτησε νέα φορολογική κλίμακα, κατήργησε το νόμο Κατρούγκαλου, διευκόλυνε μέσω του Ταμείου Μικροπιστώσεων την πρόσβαση σε χρηματοδότηση των αγροτών και κατήργησε τη φορολόγηση των ενισχύσεων από το πρώτο ευρώ που είχε επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να υπάρξει νέα διαπραγμάτευση: Αυτή η κυβέρνηση κατάφερε με διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες και διατήρησε για τους Έλληνες αγρότες τους ίδιους πόρους από την ΚΑΠ όταν αυτοί μειώθηκαν για άλλες χώρες. Και το ΕΛΚ ήταν αυτό που κατάφερε και έβαλε φραγμούς σε υπερβολικές απαιτήσεις και προτάσεις των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων, οι οποίοι, στο όνομα της οικολογικής μετάβασης της γεωργίας, ζητούσαν να περιοριστούν πολύ οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις, να μειωθούν ενισχύσεις, να αυστηροποιηθούν οι τρόποι παραγωγής.

Πιο συγκεκριμένα η μη εφαρμογή της νέας ΚΑΠ θα στερούσε από τους Έλληνες αγρότες ενισχύσεις της τάξεως των 2,8 δις ετησίως που σήμερα είτε λαμβάνουν απ’ ευθείας, είτε μέσω διαφόρων προγραμμάτων, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Παράλληλα θα στερούσε από τη χώρα μας τη δυνατότητα εφαρμογής μιας σειράς άλλων εμβληματικών προγραμμάτων των οποίων στόχος είναι η ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής και των υποδομών στον αγροδιατροφικό τομέα. Η ΚΑΠ 2023- 2027, ύψους 19,3 δις ευρώ κατευθύνεται στο σύνολό της στους Έλληνες αγρότες. Για την ενεργοποίηση αυτών των χρημάτων έχουν τεθεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις με καθαρό φιλοπεριβαλλοντικό πρόσημο η ικανοποίηση των οποίων όμως στην πράξη οδηγούν σε αύξηση του καλλιεργητικού κόστους, χωρίς να δίδονται αντίστοιχες ενισχύσεις για την εξισορρόπησής της.

pentapostagma