GAZA CITY, GAZA - MAY 30: Parade of the Ezzeddin al-Qassam Brigades, the armed wing of Palestinian group Hamas, is held in Gaza City, Gaza on May 30, 2021. A ceasefire deal between Israel and Hamas was reached following 11 days of clashes between the two sides. (Photo by Ashraf Amra/Anadolu Agency via Getty Images)

Το Ισραήλ μπορεί να απειλεί με αφανισμό την Hamas και να έχει εκδώσει μια σειρά από τελεσίγραφα προς τους Παλαιστίνιους που βρίσκονται στα βόρεια εδάφη της Γάζας να μεταφερθούν άμεσα προς νοτιότερες περιοχές (αν και εκεί ακόμα τους σκοτώνουν) υπονοώντας με αυτόν τον τρόπο ότι επίκειται μια χερσαία επίθεση από τη στιγμή μάλιστα που έχει κινητοποιήσει και μια πρωτοφανή δύναμη 360.000 στρατιωτών, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει την παραμικρή κίνηση.
Αναλυτές πιστεύουν ότι το Ισραήλ δεν αποφασίζει να περάσει στο επόμενο στάδιο του πολέμου, δηλαδή σε αυτό της εισβολής, διότι πολύ απλά δεν έχει ένα τελικό σχέδιο για το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα στη Γάζα, για το ποιος θα την κυβερνήσει, εφόσον καταφέρει να εξαλείψει την Hamas, κάτι πάντως που αρχίζουν… να μην πιστεύουν ούτε οι ίδιοι οι Αμερικάνοι.

Αν και ο ισραηλινός στρατός έχει αναφέρει πως έχει εξετάσει και έχει καταθέσει όλα τα πιθανά σενάρια για την επόμενη ημέρα στη Γάζα, η κυβέρνηση Netanyahu δεν φαίνεται να έχει καταλήξει σε μια απόφαση, ιδιαίτερα ύστερα από την τοποθέτηση των ΗΠΑ ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να προχωρήσει στην κατοχή και στον έλεγχο της Γάζας.
Και ενώ είναι άγνωστο τι θα γίνει στη Γάζα, ο κύκλος αίματος, βίας και μίσους παραμένει στη Μέση Ανατολή, με το σενάριο της ανάφλεξης να παραμένει πιο πιθανό σε σχέση με αυτό της κατάπαυσης του πυρός.
Είναι χαρακτηριστικό πως ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν περισσότερα πλήγματα κατά της Λωρίδας της Γάζας στις 18 Οκτωβρίου 2023, αγνοώντας τη φρικτή σφαγή στο αραβικό νοσοκομείο al-Ahli, το οποίο στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 500 Παλαιστίνιους μόλις λίγες ώρες νωρίτερα.

Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε την αξιωματούχο της Χαμάς Τζαμίλα Αμπντάλα Τάχα αλ-Σάντι, ανέφερε η παλαιστινιακή οργάνωση στο ραδιόφωνο της Χαμάς. Η 68χρονη γυναίκα, ήταν μέλος του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου και η πρώτη γυναίκα στο πολιτικό γραφείο της Χαμάς.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν το ραδιόφωνο της Χαμάς που επιβεβαίωσε τον θάνατό της. Σύμφωνα με πληροφορίες, σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή τις πρώτες πρωινές ώρες της 19ης Οκτωβρίου. Οι αναφορές δεν δίνουν λεπτομέρειες για τον τόπο του χτυπήματος, σημειώνουν μόνο ότι το πλήγμα έγινε τα ξημερώματα, μεταδίδουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Ο σύζυγός της, Aμπντέλ Αζίζ αλ-Ραντίσι ήταν ιδρυτικό μέλος και ηγέτης της Χαμάς. Σκοτώθηκε από την Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ το 2004 από επίθεση με πυραύλους, κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Ιντιφάντα.

Το «Λιοντάρι της Παλαιστίνης» ήταν ένας από τους επτά συνιδρυτές της Χαμάς στην απαρχή της πρώτης Ιντιφάντα και ήταν γνωστός για την ακλόνητη δέσμευσή του να υπερασπίζεται τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού και να αντιστέκεται στην παράνομη κατοχή, γεγονός που του προσέδωσε το παρατσούκλι «Λιοντάρι της Παλαιστίνης».

Η εκλογή της αλ-Σάντι τον Μάρτιο του 2021 ήταν σύμφωνα με αξιωματούχους της Χαμάς απόδειξη για το γεγονός ότι «το κίνημα της Χαμάς σέβεται τις Παλαιστίνιες γυναίκες, τον αγώνα, τον ηρωισμό και τις θυσίες τους» οπως έλεγαν εκείνη την εποχή.

Η ίδια η Αλ-Σάντι είχε δηλώσει τότε στο παλαιστινιακό τηλεοπτικό κανάλι Al-Aqsa ότι η παρουσία γυναικών στην ηγεσία της Χαμάς θα αποδειχθεί πολύτιμη για το μέλλον του κινήματος. «Ως (παλαιστινιακό) γυναικείο κίνημα, δεν ήμασταν επίσημα στο πολιτικό γραφείο της Χαμάς στο παρελθόν, αλλά έχουμε συμμετάσχει στην οργάνωση και στη λήψη αποφάσεων κατά την προηγούμενη περίοδο», είπε ο αλ-Σάντι.

Πάντως και παρά τη βεβαιότητα των Ισραηλινών, η Hamas δηλώνει εξίσου έτοιμη να αντιμετωπίσει μια εισβολή του Ισραήλ.
Αυτό άλλωστε υποστηρίζουν και πολλοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι εξαιτίας των τούνελ στη Γάζα, οι Ισραηλινοί δεν πρόκειται να εξοντώσουν την Hamas με τανκ και δύναμη πυρός.
Μάλιστα επισημαίνεται πως ήδη οι Ταξιαρχίες Ezzedine al-Qassam, ένοπλη πτέρυγα της Hamas, έχει εγκαταστήσει αντιαρματικές νάρκες και εκρηκτικούς μηχανισμούς περιμένοντας τα ισραηλινά στρατεύματα.
Είναι χαρακτηριστικό πως την αισιοδοξία των Ισραηλινών για εξόντωση της Hamas δεν συμμερίζονται ούτε οι ΗΠΑ.