Με την Ουκρανία να μην είναι σε θέση να αντισταθεί στην προέλαση του ρωσικού στρατού, η οποία έχει επιταχυνθεί σε όλες τις γραμμές του μετώπου ιδιαίτερα μετά την πτώση της Avdiivka και με τη Δύση – και συγκεκριμένα με την CIA – να εκτιμά πως οι Ουκρανοί είναι πολύ πιθανό να χάσουν ακόμα περισσότερα εδάφη το 2024 εάν δεν προχωρήσουν σε κάποιας μορφής συνθηκολόγηση με τους Ρώσους, ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin δείχνει τα δόντια του προειδοποιώντας τους Αμερικάνους και τη Δύση πως η Ρωσία είναι έτοιμη τεχνικά για πυρηνικό πόλεμο.
Μάλιστα ο Putin προειδοποιεί τις ΗΠΑ και γενικότερα τη Δύση στον απόηχο και των σχετικών δηλώσεωντου Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron για την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων στο ουκρανικό μέτωπο, πως εάν στείλουν στρατό στην Ουκρανία, αυτό θα αποτελέσει μια επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία.
Υπό αυτές τις προειδοποιήσεις του Putin, οι οποίες μάλιστα γίνονται την ημέρα που οι Joe Biden και Donald Trump κλείδωσαν τις υποψηφιότητες τους για τη διεκδίκηση της προεδρίας των ΗΠΑ στις εκλογές του ερχόμενου Νοεμβρίου, η συνάντηση που θα έχουν την ερχόμενη Παρασκευή 15 Μαρτίου στο Βερολίνο ο καγκελάριος της Γερμανίας, Olaf Scholz, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Donald Tusk αποκτά τεράστια σημασία για τη συνέχεια του πολέμου στην Ουκρανία και τη στάση της Δύσης.

Σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 1 ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin υποστήριξε λίγες ημέρες πριν από τις ρωσικές προεδρικές εκλογές(θα διεξαχθούν 15 με 17 Μαρτίου) ότι από στρατιωτικό-τεχνική άποψη η Ρωσία είναι έτοιμη για πυρηνικό πόλεμο.
«Από στρατιωτικο-τεχνική άποψη, είμαστε, φυσικά, έτοιμοι» είπε ο Putin, αναφέροντας πως οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται ότι εάν αναπτύξουν στρατεύματα στο ρωσικό έδαφος ή στην Ουκρανία, τότε η Ρωσία θα θεωρούσε αυτήν την κίνηση ως επέμβαση.
«Στις ΗΠΑ υπάρχουν αρκετοί ειδικοί στον τομέα των ρωσοαμερικανικών σχέσεων και στον τομέα του στρατηγικού περιορισμού.
Ως εκ τούτου, δεν νομίζω ότι εδώ οδεύουμε τάχιστα προς μια πυρηνική αντιπαράθεση, αλλά είμαστε έτοιμοι για αυτήν» τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Putin προειδοποιεί τη Δύση ότι κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με έναν πυρηνικό πόλεμο, εάν στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία.
Πάντως, ο Putin επανέλαβε ότι η χρήση πυρηνικών όπλων ορίζεται στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας.


«Τα όπλα υπάρχουν για να τα χρησιμοποιήσουμε.
Αλλά έχουμε τις δικές μας αρχές» υπογράμμισε ο Putin.

Έτοιμοι για συνομιλίες

Πάντως και πέρα από αυτό το τελεσίγραφο, ο Putin υποστήριξε πως η Ρωσία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις και για σοβαρές συνομιλίες με την Ουκρανία.

Ωστόσο, επισήμανε πως αυτές οι συνομιλίες θα πρέπει να βασίζονται στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί και που μεταξύ άλλων προβλέπει ότι η Ρωσία κατέχει ήδη το ένα πέμπτο της Ουκρανίας.
«Η Ρωσία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία, αλλά αυτές θα πρέπει να βασίζονται στην πραγματικότητα – και όχι στην επιθυμία μετά τη χρήση ψυχοφαρμάκων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος.