Τι στιγμή που η ακρίβεια τσακίζει τους καταναλωτές, νέες ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα ήλθαν ν’ αποτελειώσει τα οικονομικά πιο αδύναμα νοικοκυριά, εκτοξεύοντας περαιτέρω τις τιμές και κρατώντας μισοάδειο το καλάθι τους.

Εκτός από το κρέας που για πολλούς είναι απλησίαστο, οι τιμές έχουν εκτιναχθεί και στα ψάρια και μάλιστα ακόμη και σε εκείνα που επέλεγαν οι περισσότεροι, όπως οι σαρδέλες και ο γαύρος.

Η πολύτιμη πρωτεΐνη, κορυφαίο στοιχείο της μεσογειακής διατροφής, κοστίζει πλέον ακριβά αφού, σύμφωνα και με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το Δεκέμβριο:

τα κρέατα αυξήθηκαν κατά 6,5%,
τα ψάρια κατά 8,4%
τα γαλακτοκομικά και τα αβγά κατά 3,8%.
Να σημειωθεί πως τα αβγά έχουν φτάσει να πωλούνται στη λαϊκή μέχρι 25 και στο σούπερ μάρκετ μέχρι 55 λεπτά το ένα.

Σοκ προκαλούν οι τιμές στα ψάρια και τα θαλασσινά
Την Τετάρτη πωλούνταν:

η σαρδέλα 8 ευρώ το κιλό
ο γαύρος 6 ευρώ το κιλό
η τσιπούρα 9 ευρώ το κιλό
το μπαρμπούνι
το χταπόδι 20 ευρώ το κιλό.
Αλλά και τα γαλακτοκομικά τείνουν να μετατραπούν σε πολυτέλεια αφού το γιαούρτι κυμαίνεται από 4,70 μέχρι 5,80 ευρώ το κιλό, η φέτα άγγιξε τα 16,45 ευρώ το κιλό ενώ το κασέρι έφτασε τα 26 ευρώ το κιλό.

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην ακρίβεια
Η τελική μέτρηση της Eurostat επιβεβαίωσε ότι στη χώρα μας ο πληθωρισμός του Δεκεμβρίου έφτασε το 3,7%, όταν στις χώρες της Ευρωζώνης δεν ξεπέρασε το 2,9%.

Μάλιστα, η χώρα μας παίρνει ασημένιο μετάλλιο στις ανατιμήσεις, αφού έρχεται δεύτερη κάτω από τη Μάλτα, με πληθωρισμό τροφίμων που αγγίζει το 8,9%, πολύ υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (6%) ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (5,7%)