Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή εντείνει τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο μιας νέας ενεργειακής κρίσης. Οι αναλυτές προσπαθούν να εκτιμήσουν το μέγεθος της επίπτωσης από την ενδεχόμενη εισβολή των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για ρίσκο εκτίναξης της τιμής του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια ενώ δε λείπουν και τα ακραία σενάρια για εκτίναξη της τιμής στα 150 δολάρια, στο κακό σενάριο της εμπλοκής του Ιράν στις εχθροπραξίες. Αρκετοί αναλυτές συγκρίνουν την τρέχουσα κρίση με εκείνη του 1973, η οποία επηρέασε την οικονομική ανάπτυξη για μια περίοδο σχεδόν 10 ετών με κύριο χαρακτηριστικό τον αυξημένο πληθωρισμό. Σημειώνεται ότι το Ιράν παράγει το 4% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου και ταυτόχρονα ελέγχει τα στενά του Ορμούζ από όπου διέρχεται το 30% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου και το 25% του φυσικού αερίου.
Γεωπολιτικός κίνδυνος
Μέχρι στιγμής η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή είχε μικρό αντίκτυπο στον παγκόσμιο εφοδιασμό πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς το Ισραήλ δεν είναι μεγάλος παραγωγός.
Ωστόσο, ο πόλεμος στο Ισραήλ αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους γεωπολιτικούς κινδύνους για τις αγορές πετρελαίου από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι, εν μέσω ανησυχιών για ενδεχόμενη κλιμάκωση που αφορά το Ιράν.
Οι συμμετέχοντες στην αγορά αξιολογούν τι μπορεί να συνεπάγεται μια ευρύτερη σύγκρουση για τις προμήθειες από χώρες της κορυφαίας περιοχής παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
από Capital.gr