Στις κρίσιμες – από πολλές απόψεις – επικείμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου, αριθμητική και πολιτική γεωγραφία δεν πρόκειται να αλλάξει σημαντικά προβλέπει η δημοσκόπηση της Ipsos για το Euronews.
Τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα θα εξακολουθήσουν να κατέχουν το 63% των εδρών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos για το Euronews, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη, παρά το γεγονός ότι, όπως όλα δείχνουν, αυξάνεται η δυναμική της ακροδεξιάς, καταρρέουν οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι.
Με βάση τα επιμέρους και στοιχεία της έρευνας στην Ελλάδα πρώτο κόμμα προβλέπεται να είναι η Νέα Δημοκρατία και στην Κύπρο ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

Η αποκλειστική έρευνα – σε σχεδόν 26.000 άτομα, σε χώρες που αντιπροσωπεύουν το 96% του πληθυσμού της ΕΕ – είναι η πρώτη του είδους της ενόψει των ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο.
Όπως σημειώνει το Euronews, παρά τα πέντε ταραγμένα χρόνια που πέρασαν, κατά τα οποία η Ευρώπη αντιμετώπισε την πανδημία, την εκτίναξη των τιμών και τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ipsos προβλέπει εντυπωσιακά μικρή αλλαγή στην τύχη των δύο κυρίαρχων πολιτικών κομμάτων της ΕΕ.

Και αποτυπώνει ότι οι κεντρώοι θα συνεχίσουν να συγκεντρώνουν την πλειοψηφία που απαιτείται για την επιβεβαίωση των αξιωματούχων και την ψήφιση των νομοθετημάτων. Ωστόσο, τα κόμματα της ριζοσπαστικής και ευρωσκεπτικιστικής δεξιάς θα μπορούσαν να σημειώσουν σημαντικά κέρδη, καθώς βρίσκονται στην κορυφή των δημοσκοπήσεων σε τέσσερα από τα έξι ιδρυτικά μέλη της ΕΕ.

Οι φιλοευρωπαίοι εξακολουθούν να συγκεντρώνουν την πλειοψηφία 

Ο αριθμός των ευρωβουλευτών που ανήκουν στο κεντροδεξιό ΕΛΚ και στους Σοσιαλιστές αναμένεται να μεταβληθεί κατ’ ελάχιστο ποσοστό από τη σημερινή τους θέση, σύμφωνα με την έρευνα.
Στην τρίτη θέση θα έρθει το αποδυναμωμένο Renew Europe, ο φιλελεύθερος συνασπισμός του Emmanuel Macron – ενώ η ανερχόμενη ριζοσπαστική δεξιά ID και οι ευρωσκεπτικιστικές ομάδες του ECR θα βυθίσουν το κόμμα των Πρασίνων στην έκτη θέση, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.
Ένα από τα πρώτα βασικά καθήκοντα του επόμενου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα είναι να εγκρίνει το πρόσωπο που θα αναλάβει κατά τη νέα θητεία την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα σηματοδοτούν καλά νέα για την τωρινή πρόεδρο της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, της οποίας η ομάδα του ΕΛΚ φαίνεται ότι βρίσκεται στην κορυφή, εξασφαλίζοντας, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, 177 από τους 720 ευρωβουλευτές.
Στη συνέχεια, θα μπορούσε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία που χρειάζεται με την υποστήριξη δύο άλλων μεγάλων φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, συμπεριλαμβανομένων των Σοσιαλιστών και είτε των Πρασίνων είτε των Φιλελευθέρων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

Άνοδος των εθνικιστών

Οι Πράσινοι χάνουν

Μια άλλη πιθανή αλλαγή θα μπορούσε να αφορά την περιβαλλοντική πολιτική της ΕΕ, καθώς το μπλοκ επιδιώκει τη μείωση των εκπομπών κατά 55% έως το 2030.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το Κόμμα των Πρασίνων πρόκειται να χάσει 17 ευρωβουλευτές, κυρίως στη Γαλλία και τη Γερμανία – ενώ η θέση του ΕΛΚ έχει πρόσφατα σκληρύνει κατά των πράσινων πολιτικών της