τώρα για την τύχη των ιδρυμάτων που κατέστρεψαν τόσα χρόνια ο κομματισμός -και η ΚΝΕ πρώτη δλδ-
το ρουσφέτι, οι φοιτητικές παρατάξεις μαζι με τους κομματιζομενους καθηγηταδες και η αδιαφάνεια στην διαχείριση των ευρωπαϊκών κατά κυριο λόγο κονδυλίων..
ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι παρατάξεις διαφώνησαν σχεδόν για όλα κατά την συζήτηση για το νόμο πλέον ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων… Συμφώνησαν όμως στην ανάγκη στήριξης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων θύμισε εκείνη που έγινε στη Βουλή με φανατικούς υπέρμαχους των ιδιωτικών πανεπιστημίων και με φανατικούς υποστηρικτές του δημόσιου πανεπιστημίου.
Ομόφωνο ψήφισμα τελικά δεν υπήρξε όμως υπήρξαν σοβαροί προβληματισμοί για το μέλλον του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τις πιέσεις που θα δεχθεί.
Εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής η κεντρική εισήγηση έγινε από τον Γιώργο Καψάλη ο οποίος έχει διατελέσει και πρύτανης στο Πανεπιστήμιο.
Όπως είπε ο Δήμος εκφράζει την αντίθεσή του στο νέο νόμο καθώς δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός ενώ δεν διασφαλίζεται ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας των μη κρατικών πανεπιστημίων.
«Ο Δήμος πιστεύει ότι απαιτείται η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου με προσωπικό και υποδομές καθώς και η ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας» τόνισε ο κ. Καψάλης.
Ο καθηγητής ιατρικής, πρώην αντιπρύτανης και αντιδήμαρχος Μηνάς Πασχόπουλος προχώρησε σε δυσμενείς προβλέψεις για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
«Η καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής οδήγησε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε απώλεια δύο χιλιάδων φοιτητών» σημείωσε ο κ. Πασχόπουλος ο οποίος καυτηρίασε το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα υπάρχουν τμήματα χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα ενώ το δημόσιο πανεπιστήμιο δεν μπορεί να ορίσει μόνο του τον αριθμό εισακτέων σε κάθε σχολή.
«Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων πέραν της Ιατρικής είναι ζήτημα αν θα καταφέρουν να κρατηθούν δύο ή τρία τμήματα τα επόμενα χρόνια» τόνισε με έμφαση ο κ. Πασχόπουλος.
Την ανάγκη στήριξης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων επεσήμανε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δημήτρης Παπαγεωργίου ενώ η Τατιάνα Καλογιάννη υποστήριξε ότι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν θα βλάψει τα δημόσια.
Ο Νίκος Γκόντας εξέφρασε την στήριξή του στο δημόσιο πανεπιστήμιο όμως συμπλήρωσε ότι τα ιδιωτικά θα δώσουν κίνητρα για ανάπτυξη του ανταγωνισμού και ο Παντελής Κολόκας υποστήριξε το νέο νόμο σημειώνοντας ότι είναι άλλο η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και άλλο η στήριξη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Η Όλυ Τσουμάνη κατήγγειλε το νόμο τονίζοντας ότι έχει απορριφθεί από την κοινωνία και το φοιτητικό κίνημα.
Ομοφωνία για έκδοση κοινού ψηφίσματος δεν υπήρξε και η κάθε παράταξη έμεινε σταθερή στις απόψεις της δείχνοντας ότι και το δημοτικό συμβούλιο μπορεί να αποτελέσει… μία μικρή βουλή!