Εδώ και περισσότερες από έξι ημέρες δεκάδες πολίτες, ελεύθεροι επαγγελματίες, εκφράζουν την οργή τους στα κοινωνικά δίκτυα, καθώς έχασαν την ασφαλιστική τους ικανότητα και παρά τις κινήσεις που έκαναν ακόμα και για εξόφληση χρέους από 0,01€ έως και 1€, παραμένουν χωρίς ασφάλιση. Το πρόβλημα είναι ακόμα πιο δραματικό για όσους έχασαν την ασφάλισή τους χωρίς κανένα χρέος.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν εξετάσεις σε συμβεβλημένα κέντρα, να μην μπορούν να εγχειριστούν και να πληρώνουν το πλήρες ποσό των φαρμάκων τους, παρότι καθόλα νόμιμοι.

Η λύση του υπουργείου ήταν να «επιτρέψει» στους πολίτες να επισκεφθούν το πιο κοντινό υποκατάστημα του ΕΦΚΑ, χωρίς ραντεβού (κάτι που ήδη ίσχυε), με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα από γραφείο σε γραφείο και να χαθούν χιλιάδες εργατοώρες για λάθη που οφείλονται στον ίδιο τον οργανισμό. Μάλιστα στα παράπονα των πολιτών η απάντηση έκανε λόγο για «απροσδιόριστης φύσεως πρόβλημα».

Δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις αλλά για χιλιάδες

Μπορεί οι πληρωμές να γίνονται πλέον ηλεκτρονικά, μπορεί ο πολίτης να έχει όλες τις αποδείξεις στα χέρια του, όμως κάτι γίνεται και «το σύστημα δεν έχει δει την πληρωμή». Το πρόβλημα ισχύει κατά πάσα πιθανότητα από τις αρχές του μήνα, όμως έγινε αντιληπτό από μεγάλη μερίδα πολιτών μετά τις 5-6 Μαϊου που εμφανίζονται οι πρώτες καταγγελίες.

Ποια είναι η λύση; Να πάει ο πολίτης αυτοπροσώπως στις ουρές του ΕΦΚΑ για να λυθεί το ζήτημα. Σε ένα μεγάλο πισωγύρισμα από την Ελλάδα 2.0, του ψηφιακού κράτους και της πολυδιαφημισμένης 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Οι πολίτες έχουν δείξει τεράστια ενόχληση, υπογραμμίζοντας τόσο την μη αναγνώριση των πληρωμών από το σύστημα, όσο και την υποχρέωση της μετάβασης στην δημόσια υπηρεσία με δεκάδες άλλους άτυχους συμπολίτες τους.

https://www.tiktok.com/embed/v2/7343299063250554144?lang=el-GR&referrer=https%3A%2F%2Fwww.in.gr%2F2024%2F03%2F12%2Fgreece%2Fden-xrostao-ston-efka-alla-emfanizomai-anafalistos-kyma-orgis-sta-social%2F

Η απόφαση της 16ης Φεβρουαρίου – Διορθώνοντας ένα λάθος με ένα άλλο

Η απόφαση που έλαβε στις 16 Φεβρουαρίου 2024 η Διοίκηση του ΕΦΚΑ, προβλέπει αφενός ότι η ασφαλιστική ικανότητα θα χορηγείται πλέον από τα τμήματα μητρώου του φορέα, χωρίς ραντεβού και χωρίς τους περιορισμούς της χωρικής αρμοδιότητας των τοπικών διευθύνσεων. Μετά τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν, οι πολίτες πηγαίνουν από ΕΦΚΑ σε ΕΦΚΑ ψάχνοντας να βρουν αγανακτισμένοι αυτό με την μικρότερη ουρά, συντελώντας στην δημιουργία ακόμα μεγαλύτερου προβλήματος.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Αττικής & Νήσων του ΕΦΚΑ αναφέρει πως η εξέλιξη αυτή έχει δημιουργήσει, ειδικά στις τοπικές διευθύνσεις της Αττικής, τεράστιες ουρές, υπέρμετρο συνωστισμό, και μεγάλη ταλαιπωρία για ασφαλισμένους και εργαζόμενους. Το ζήτημα όμως δεν αφορά μόνο στα τμήματα μητρώου, αλλά επεκτείνεται και στα τμήματα ασφάλισης και συντάξεων, καθώς οι μη μισθωτοί πρέπει να περάσουν από εκεί για να διαπιστωθεί ότι δεν οφείλουν.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τα απαρχαιωμένα υπολογιστικά συστήματα των υπηρεσιών και η έλλειψη διαλειτουργικότητας ή συνδεσιμότητας ανάμεσα στα διαφορετικά συστήματα, σε συνδυασμό με το αργό λογισμικό συμβάλλουν περαιτέρω στην αύξηση των μέγιστων χρόνων αναμονής. Με τους εργαζόμενους να ακουν τα εξ’ αμάξης για ακόμα μια αποτυχία του ελληνικού δημόσιου τομέα, να μην παράγει λάθη.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fpanagiotis.houpas%2Fposts%2Fpfbid0ionXagEbjKLgG473H8Mey2iwbPk9nmVdX853FuXQHGcnvYKo9LaE6eYau398Nkztl&show_text=true&width=500

Το ψηφιακό κράτος δουλεύει κάθε 7 ημέρες

Σε Δελτίου Τύπου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αναφέρονται οι παρακάτω οδηγίες προς τους πολίτες.

«Με πρωτοβουλία της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου και του διοικητή του e-ΕΦΚΑ, Αλέξανδρου Βαρβέρη, λαμβάνονται έκτακτα μέτρα για τη διευκόλυνση των μη μισθωτών πολιτών που επιθυμούν να ενεργοποιήσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα.

Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι που έχουν πλέον διευθετήσει τις οφειλές τους (είτε εξοφλώντας είτε ρυθμίζοντας και καταβάλλοντας την πρώτη δόση), μπορούν:

α)  Να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε τοπικό κατάστημα του e-ΕΦΚΑ και μάλιστα χωρίς ραντεβού, ειδικά για ζητήματα ασφαλιστικής ικανότητας και να λάβουν άμεσα ασφαλιστική ικανότητα.

β) Να εισέλθουν στην ηλεκτρονική υπηρεσία Έλεγχος Ασφαλιστικής Ικανότητας μη μισθωτών και να επιλέξουν «αμφισβήτηση οφειλών». Ειδική ομάδα έργου, που συστάθηκε γι’ αυτό τον σκοπό, επεξεργάζεται τα αιτήματα και η ασφαλιστική ικανότητα αποκαθίσταται εντός λίγων ωρών.

γ)  Να αναμένουν την προγραμματισμένη αυτόματη απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας. Ακόμα και ως προς αυτή, αντί να διενεργείται μηνιαίως, αποφασίστηκε να γίνεται εκτάκτως κάθε εβδομάδα. Ήδη, από χθες, απέκτησαν ασφαλιστική ικανότητα όσοι εξόφλησαν ή ρύθμισαν έως την 6η Μαρτίου, ενώ, όσοι το έπραξαν από την 7η Μαρτίου, θα αποκτήσουν αυτόματα ασφαλιστική ικανότητα στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.