Οι ντόπιοι στο Σικάγο μπερδεύτηκαν μετά από ένα παράξενο φαινόμενο που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 1000 πουλιών από σύγκρουση σε ένα μόνο κτίριο της πόλης.
Οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο αριθμός των νεκρών πουλιών ήταν τόσο μεγάλος που το έδαφος φαινόταν «στρωμένο με χαλί». Οι εθελοντές είχαν πολλά στα χέρια τους καθώς τα πτώματα πουλιών ήταν σκορπισμένα σε απόσταση 1,5 μιλίου από το McCormick Place. Είναι το μεγαλύτερο συνεδριακό κέντρο στη Βόρεια Αμερική. Η δομή είναι σε μεγάλο βαθμό καλυμμένη με γυαλί.

«Είναι η κορυφή ενός παγόβουνου, αλλά είναι μια τεράστια, τεράστια ποσότητα πουλιών που βρήκαμε και νεκρά και τραυματισμένα», δήλωσε η Annette Prince, διευθύντρια του Chicago Bird Collision Monitors, όπως αναφέρεται από τον Guardian. Πρόσθεσε ότι αυτός ήταν ο υψηλότερος αριθμός χτυπημάτων πουλιών που αναφέρθηκαν από την ομάδα σε ένα κτίριο μέσα σε μια μέρα.

Από αργά την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου έως νωρίς την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου, υπολογίζεται ότι 1,5 εκατομμύριο πουλιά βρίσκονταν στον αέρα πάνω από τη μητροπολιτική περιοχή του Σικάγο. Βρέθηκαν πτώματα πτηνών όπως τσίχλα ερημίτη, αμερικανικές μπεκάτσες, τσούχτρες Tenessee και άλλα.

«Δεν πρόκειται κάθε πουλί που χτυπά το παράθυρο να αφήσει πίσω του ένα σώμα», είπε ο Μπρέντον Σάμιουελς σύμφωνα με τον The Guardian. Ο Samuels ερευνά τις συγκρούσεις παραθύρων πουλιών στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο.

«Στην πραγματικότητα, βλέπουμε συχνά πουλιά να συγκρούονται με γυαλί και συνεχίζουν να πετούν σε κάποια απόσταση, τραυματισμένα σοβαρά με τρόπους που τελικά δεν θα επιβιώσουν μετά από λίγες ώρες», πρόσθεσε ο Samuels.

Θάνατοι πτηνών σε μεγάλους αριθμούς όπως αυτό, αναφέρεται ότι μπορεί να συμβούν όταν η περίοδος της μετανάστευσης είναι στο αποκορύφωμά της την άνοιξη και το φθινόπωρο. Λόγω καιρικών συνθηκών όπως ο αντίθετος άνεμος, η βροχή και η ομίχλη μπορεί να δυσκολέψουν τα πουλιά να βρουν τον σωστό προσανατολισμό. Η φωτορύπανση στις πόλεις προσθέτει στα προβλήματά τους και μπορεί να τα κάνει να συγκρουστούν με κατασκευές.

«Όπου κι αν έχετε γυαλί, θα έχετε πουλιά να χτυπούν τα παράθυρα», είπε ο Bryan Lenz του American Bird Conservancy.

ΕΛ