απάντηση του Ισραήλ στην πρωτοφανή πολυμέτωπη επίθεση Παλαιστίνιων ενόπλων από τη Λωρίδα της Γάζας θα «αλλάξει τη Μέση Ανατολή», δήλωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η δήλωση του αυτή έγινε, σύμφωνα με το γραφείο του, ενώ μιλούσε  σε δημάρχους των νότιων συνοριακών πόλεων που επλήγησαν από την αιφνιδιαστική επίθεση που άρχισε το Σάββατο.  Δεν διευκρίνισε λεπτομερώς τι εννοούσε όπως επισημαίνεται από το πρακτορείο Reuters. 

Θωρακίζονται τα σύνορα με το Λίβανο 

Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέπτυξε στρατεύματα για να αντιμετωπίσει μια πιθανή διείσδυση από το Λίβανο.

«Ελήφθη μια αναφορά σχετικά με τη διείσδυση ενός αριθμού υπόπτων στο ισραηλινό έδαφος από το έδαφος του Λιβάνου. Στρατιώτες των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του.

Η Ρωσία καταδίκασε τη Δευτέρα τη βία , αλλά επέκρινε τις Ηνωμένες Πολιτείες για την καταστροφική τους προσέγγιση, η οποία αγνοεί την ανάγκη για ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

Τα ισραηλινά στρατεύματα έδιναν μάχη με ενόπλους της Χαμάς τη Δευτέρα, περισσότερο από δύο ημέρες αφότου οι μαχητές διέσχισαν τον φράχτη από τη Γάζα σε μια θανατηφόρα επιδρομή. Ο στρατός δήλωσε ότι σύντομα θα περάσει στην επίθεση μετά τη μεγαλύτερη κινητοποίηση στην ιστορία του Ισραήλ.

Το Κρεμλίνο ζήτησε την επιστροφή στην ειρήνη και δήλωσε ότι “ανησυχεί εξαιρετικά” ότι η βία θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Η Ρωσία, η οποία έχει σχέσεις με τις αραβικές χώρες, το Ιράν και τη Χαμάς καθώς και με το Ισραήλ, δήλωσε ότι η Δύση αγνόησε την ανάγκη για ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος εντός των συνόρων του 1967.

Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ καταδίκασε τη βία, αλλά δήλωσε ότι η Δύση ήταν κοντόφθαλμη αν πίστευε ότι μπορούσε απλώς να καταδικάσει τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ και στη συνέχεια να ελπίζει σε μια ισραηλινή νίκη χωρίς να λύσει την αιτία της αστάθειας – το ίδιο το παλαιστινιακό πρόβλημα.

“Δεν μπορώ παρά να μην αναφέρω την καταστροφική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών που ματαιώνει τις συλλογικές προσπάθειες στο πλαίσιο του κουαρτέτου των διεθνών διαμεσολαβητών”, δήλωσε ο Λαβρόφ στους δημοσιογράφους μετά από συνομιλίες στη Μόσχα με τον επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αχμέντ Αμπούλ Γκάιτ. Από liberal.gr