
Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την Καθαρά Δευτέρα, και ήδη τα νοικοκυριά προετοιμάζουν το βαλάντιο τους, για τις αγορές για το σαρακοστιανό τραπέζι.
Αυτό που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον φέτος, είναι πως οι καταναλωτές, καλούνται να βάλουν “βαθύτερα το χέρι στην τσέπη” συγκριτικά με πέρυσι, προκειμένου να προμηθευτούν την λαγάνα και το εφτάζυμο για το τραπέζι της Σαρακοστής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στο ekriti.gr, o Πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Νομού Ηρακλείου «Η Δήμητρα», Βασίλης Δαφέρμος, στην αύξηση αυτή της τάξεως του 20-30% συνολικά στην τιμή των αγαθών αυτών, συνεπικουρούν οι αυξήσεις “φωτιά” που έχουν ήδη δεχθεί τόσο οι πρώτες ύλες παρασκευής του ψωμιού, όσο και οι αυξήσεις που καταγράγονται σε ενέργεια και καύσιμα, οι οποίες ιδίως τις τελευταίες μέρες λόγω των εξελίξεων του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας, έχουν χτυπήσει “κόκκινο”.
Για παράδειγμα πέρυσι η τιμή της λαγάνας των 750 γρ. διαμορφώθηκε στα 3 ευρώ, ενώ φέτος μόνον το αλεύρι – που είναι το κυριότερο υλικό παρασκευής της – έχει λάβει διπλάσια αύξηση σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά!
Ανάλογες αυξήσεις ωστόσο, πέραν από τη λαγάνα και το εφτάζυμο, καταγράφονται και στα υπόλοιπα αρτοσκευάσματα.
Στον αντίποδα, σταθερές θα παραμείνουν οι τιμές στα θαλασσινά, που και φέτος θα έχουν την τιμητική τους στο σαρακοστιανό τραπέζι.
Όπως δήλωσε μιλώντας στο ekriti.gr, ο Πρόεδρος των Ιχθυοπωλών Ν. Ηρακλείου, Αντώνης Καννέλος, “παρ’όλη την ακρίβεια, οι τιμές θα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Προσπαθούμε να επωμιστούμε εμείς τις παραπάνω αυξήσεις, κι όχι η τσέπη του καταναλωτή”.