Οι Ελβετοί ψηφίζουν σήμερα σε δημοψηφίσματα με αντικείμενο έναν νέο νόμο για την “προστασία του κλίματος” και υψηλότερους εταιρικούς φόρους, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι και τα δύο μέτρα θα εγκριθούν.

Και πώς άλλωστε να μην εγκριθούν όταν είναι γνωστό ότι η Ελβετία αποτελεί σημαντικό διεθνιστικό κέντρο, όπου έχουν την έδρα τους:

Και μην ξεχνάμε πως εκεί, στα σύνορα Ελβετίας και Γαλλίας, έχουν στήσει και το CERN.

Πότε αναμένονται τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος

Τα αποτελέσματα αναμένονται τις πρώτες απογευματινές ώρες.

Το κοινοβούλιο έχει ήδη εγκρίνει τον κλιματικό νόμο, όμως το δεξιό συντηρητικό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα (SVP) είναι αντίθετο, αναφέροντας ότι θα προκαλέσει εκτόξευση των τιμών. Το SVP συγκέντρωσε αρκετές υπογραφές ώστε να διεξαχθεί δημοψήφισμα.

Ο νόμος έχει στόχο να καταστήσει την Ελβετία ουδέτερη κλιματικά μέχρι το 2050. Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, αναφέρουν ότι οι εκπομπές αερίων πρέπει να μειωθούν κατά 75% μέχρι το 2040 σε σύγκριση με το 1990. Η κατανάλωση ενέργειας που προέρχεται από ορυκτά καύσιμα θα πρέπει να μειωθεί.

Η Ελβετία θέλει να προωθήσει την εγκατάλειψη της θέρμανσης με πετρέλαιο και αέριο με οικονομικά κίνητρα. Αναφέρεται πως οι επιχειρήσεις θα υποστηριχθούν επίσης ώστε να μπορέσουν να κάνουν μετατροπές σε πιο φιλικές για το κλίμα τεχνολογίες.

Για μια περίοδο 10 χρόνων, 3,2 δισ. ελβετικά φράγκα (3,6 δισ. δολάρια ΗΠΑ) θα είναι διαθέσιμα για αυτό τον σκοπό.

Ετοιμάζουν ηλιακά πάνελ και ανεμογεννήτριες

Η Ελβετία εξακολουθεί να εισάγει περίπου τα τρία τέταρτα της ενέργειας που χρειάζεται. Μπροστά στην αντίσταση που προβάλλουν οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, μεγάλα πάρκα με ηλιακά πάνελ σχεδιάζεται να δημιουργηθούν στις Άλπεις. Αναμένεται επίσης η εγκατάσταση περισσότερων ανεμογεννητριών.

Όσον αφορά τους φόρους για επιχειρήσεις, αντικείμενο του δημοψηφίσματος είναι η εφαρμογή απόφασης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που απαιτεί τα κέρδη διεθνών επιχειρήσεων με τζίρο τουλάχιστον 750 εκατ. ευρώ να φορολογούνται με συντελεστή τουλάχιστον 15%.

Θυμηθείτε ΕΔΩ: “ΑΠΑΤΗ η «κλιματική αλλαγή» στην πλάτη ανθρώπων που μετατρέπονται σε ΣΚΛΑΒΟΥΣ;;; Video ΣΟΚ”

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)