Ακολουθούν τα βήματα της Βρετανίας, η οποία απέστειλε τέτοια όπλα νωρίτερα μέσα στο έτος
Σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά του γνωστού ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, η κυβέρνηση Μπάιντεν λέγεται πως για πρώτη φορά θα στείλει διατρητικά πυρομαχικά που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο στην Ουκρανία.

Όπως καταλαβαίνετε αυτά τα βλήματα είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενα μιας και η επίδρασή του στο περιβάλλον και στην υγεία των ντόπιων μπορεί να είναι βλαβερή. Η είδηση αναγράφεται σε ένα έγγραφο που έφθασε στα χέρια του Reuters, ενώ επιβεβαιώθηκε και από δύο ανώνυμους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Και οι ΗΠΑ στο Πρόγραμμα «Ραδιενεργών» Πυρομαχικών
Τα βλήματα, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον ουκρανικό στρατό να καταστρέφει αποτελεσματικότερα ρωσικά άρματα μάχης, φαίνεται πως αποτελούν μέρος ενός νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία που θα αποκαλυφθεί την επόμενη εβδομάδα. Τα πυρομαχικά αυτά μπορούν να εκτοξευτούν από τα αμερικανικά άρματα μάχης τύπου Abrams, τα οποία σύμφωνα με αναφορές αναμένονται να παραδοθούν στην χώρα τις ερχόμενες εβδομάδες.

Ένας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους δήλωσε πως το νέο πακέτο βοήθειας θα κοστολογείται μεταξύ των 240 και 375 εκατομμυρίων δολαρίων, αναλόγως του τι θα περιέχει.

Η αξία και το περιεχόμενο του πακέτου δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό των αναφορών αυτών.

Αν και η Βρετανία έχει στείλει μέσα στο έτος πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία, αυτή θα είναι η πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραδώσουν τέτοιου είδους όπλα, πράγμα που κάνει την απόφαση της κυβέρνησης του Μπάιντεν αρκετά αμφιλεγόμενη. Ας μην ξεχνάμε πως αρκετά πρόσφατα ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποσταλθούν στο Κίεβο πυρομαχικά διασποράς, παρά τις ανησυχίες που υπήρχαν σχετικά με τον κίνδυνο που δημιουργούν τέτοια όπλα για τον άμαχο πληθυσμό.

Η χρήση πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανικού έχει διχάσει ειδικούς και μη, με πολλούς επιστήμονες να υποστηρίζουν πως αυτά τα όπλα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για την υγεία των ανθρώπων, μιας και η πρόληψη ή η εισπνοή σκόνης απεμπλουτισμένου ουρανίου μπορεί να προκαλέσει διάφορα θέματα υγείας, όπως καρκίνους κλπ.

Το απεμπλουτισμένο ουράνιο χρησιμοποιείται στα πυρομαχικά εξαιτίας της τεράστιας πυκνότητάς του, χαρακτηριστικό που προσδίδει στα βλήματα την ικανότητα να διεισδύουν εύκολα θωρακίσεις και να πυροδοτούνται σε ένα φλεγόμενο σύννεφο σκόνης και μετάλλου.

Αν και το απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι ραδιενεργό, είναι λιγότερο ραδιενεργό από το κανονικό ουράνιο.