Δέσμευσαν περιοχές στο Αιγαίο για σχεδόν όλο το 2024
Πιστή στο αναθεωρητικό της δόγμα η Τουρκία ξεκινά ανήμερα των Θεοφανίων την άσκηση Θαλασσόλυκος… Ήταν που η διακήρυξη των Αθηνών έλεγε ότι θα αποφεύγονται οι προκλήσεις…

Σε σχετική ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει συγκεκριμένα:

Η Άσκηση Denizkurdu I-2024 (Θαλασσόλυκος) Θα διεξαχθεί στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ 7-16 Ιανουαρίου 2024, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων επιχειρησιακής εκπαίδευσης της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων για το 2024.

Σκοπός της άσκησης είναι η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της επιχειρησιακής διαχείρισης των Ναυτικών Δυνάμεων και των υφισταμένων τους Διοικήσεων και η ανάπτυξη της κρίσης, της διορατικότητας και της ικανότητας λήψης αποφάσεων του προσωπικού του Αρχηγείου και των στοιχείων που συμμετέχουν στην άσκηση σε πολύ απειλητικό περιβάλλον. Αποσκοπεί επίσης στη δοκιμή διαδικασιών διαλειτουργικότητας με άλλες Διοικήσεις Δυνάμεων και Δημόσια Ιδρύματα.

Στην Άσκηση Denizkurdu I-2024 θα συμμετάσχουν πλωτά στοιχεία, καταδύσεων και πτήσεων από τις Διοικήσεις Ναυτικών, Αεροπορικών και Χερσαίων Δυνάμεων και τη Διοίκηση Λιμενικού Σώματος, καθώς και Μονάδες Πεζικού, Πεζοναυτών και Ομάδες SAT και SAS. Περίπου 17.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων μη στρατιωτικών δημόσιων φορέων, θα συμμετάσχουν στην άσκηση.

Παράλληλα με παράνομες NAVTEX η Άγκυρα δέσμευσε (ανανέωσε) περιοχές στο Αιγαίο για ασκήσεις πυρών από την 1η Ιανουαρίου έως 14 Ιουνίου και από 16 Σεπτεμβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2024!

Είναι προφανές πως η Άγκυρα δεν κάνει ούτε βήμα πίσω σε ότι θεωρεί δικό της ή αντικείμενο συμφερόντων της, ακόμα και με τον κίνδυνο να προξενήσει όχι απλά θερμό επεισόδιο αλλά πολύ χειρότερα…

Παράλληλα όπως έχει ήδη γράψει το Πενταπόσταγμα, η Τουρκία με παράνομη ΝΟΤΑΜ δέσμευσε περιοχή που επικαλύπτει μέρος του εναέριου χώρου της βραχονησίδας Ζουράφα στο βόρειο Αιγαίο από 7 έως 8 Δεκεμβρίου.

Δεν είναι βέβαια ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά καθώς και σχετικά πρόσφατα με άσκηση πυρών η Τουρκία λειτούργησε σαν να μην υπήρχε η Ζουράφα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στα τέλη Νοεμβρίου είχε δηλώσει: «Η βραχονησίδα Ζουράφα ανήκει στο FIR Αθηνών. Η τουρκική αναγγελία, η ΝΟΤΑΜ, όπως και όλες οι σχετικές ΝΟΤΑΜ, δεν έκαναν καμία αναφορά στη Ζουράφα, και κατά τούτω δεν μπορεί να τεθεί εν αμφιβόλω το ζήτημα της ελληνικής κυριαρχίας στη βραχονησίδα Ζουράφα.

Εκείνο το οποίο όριζε η ΝΟΤΑΜ, ήταν μια περιοχή όπου επρόκειτο να λάβει χώρα εκτέλεση πυρών και η οποία δεν συμπεριλάμβανε τη Ζουράφα, αλλά ένα μέρος του ελληνικού εναέριου χώρου, και γι’ αυτό εξεδόθη μία ΝΟΤΑΜ από την Πολεμική Αεροπορία, η οποία στην πραγματικότητα ακύρωνε την τουρκική αγγελία για το τμήμα του επικαλυπτόμενου ελληνικού εναέριου χώρου. Κατά τη διάρκεια της άσκησης δεν υπήρξε καμία απολύτως παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου εκ μέρους τουρκικών μαχητικών».

pentapostagma