Εξαγγελίες για δωρεάν απογευματινά χειρουργεία με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, χωρίς να υπάρχει έγκριση από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχει τάξει η Κυβέρνηση, τόσο δια στόματος Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και δια στόματος υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.

Η … γκάφα, αποκαλύφθηκε στην ομιλία του κ. Γεωργιάδη στην ετήσια Ημερίδα για την Εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Ελλάδα, όπου ο υπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Τα λεγόμενα απογευματινά χειρουργεία – για να ξεκαθαρίσω και μία ενδεχόμενη παρεξήγηση – δεν έχουμε συμφωνήσει με την Επιτροπή για τα απογευματινά χειρουργεία και το πρόγραμμα χρηματοδότησης από το Ταμείο.

Είμαστε στη φάση που ετοιμαζόμαστε να καταθέσουμε το αίτημα κατά τον νόμιμο τρόπο και να εξεταστεί από τις Ευρωπαϊκές Αρχές η επιλογή ή όχι αυτού του προγράμματος και η νόμιμη σύνδεσή του με κάποια από τις υφιστάμενες δράσεις».

Η δήλωση αυτή του κ. Γεωργιάδη, έρχεται μετά από δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις 25 Φεβρουαρίου, ότι θα αξιοποιηθούν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 60 εκατ. ευρώ, «προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες με το κόστος των επεμβάσεων». Μάλιστα ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «Δεν ανακαλύψαμε την Αμερική, τα απογευματινά χειρουργεία αποτελούν κοινή πρακτική σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη», στην προσπάθεια αιτιολόγησης και αυτής της ιδιωτικοποίησης στην υγεία.
Η δυναμικότητα του συστήματος με τα απογευματινά χειρουργεία αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 20% ώστε να εξαλείψουμε τη λίστα αναμονής

Τα απογευματινά χειρουργεία εισάγονται για να αντιμετωπιστεί η αυξημένη ζήτηση μετά την πανδημία

Αντίστοιχα στις 2 Μαρτίου ο κ. Γεωργιάδης, στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 6», ο υπουργός είχε δηλώσει ότι «στα μέσα στα Απριλίου θα λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία.

Αρχικά δωρεάν έως ότου εξαντληθούν τα 60 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στη συνέχεια το μοντέλο είναι αυτός που έχει να πληρώσει πάει σε απογευματινό χειρουργείο, αυτός που δεν έχει αντί να περιμένει έξι μήνες περιμένει τρεις, και είναι όλοι κερδισμένοι».

Το αίτημα

Στις δηλώσεις του, ο κ. Γεωργιάδης προεξόφλησε την έγκριση των Ευρωπαϊκών αρχών για ένταξη του εγχειρήματος λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων, λέγοντας: «Πιστεύω όμως, ότι κι εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας σωστά και θα το ταιριάξουμε εκεί που πρέπει να ταιριάξει, και οι Ευρωπαϊκές Αρχές.