Σ.Σ : ΘΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΜΑΣ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ???

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε (και έτσι πάλι μάθαμε τι συζητάει ο πρωθυπουργός όπου πηγαίνει) ότι είχε σήμερα, Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με επίκεντρο τα ελληνικά συστήματα αεράμυνας αλλά πριν λίγη ώρα κυβερνητικές πηγές προχώρησαν σε διάψευση ότι υπάρχει κάποια τέτοια συμφωνία αποστολής αμυντικού υλικού.

«Δεν υπάρχει καμία συμφωνία με την Ουκρανία για την αποστολή αμυντικού εξοπλισμού» διαβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα σχολιάζοντας την ανάρτηση που έκανε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχετικά με την συνομιλία που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πριν από τις σημερινές συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν μάλιστα ότι «η συμφωνία, για την οποία μιλά ο Ουκρανός πρόεδρος στην ανάρτησή του, είναι η στρατηγική συμφωνία που καλούνται να συνομολογήσουν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ για την ένταξη της Ουκρανίας η οποία όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά «δεν είναι καν έτοιμη».

Tor-M1, OSA-AK/AKM και S-300PMU-1 βρίσκονται στο ουκρανικό στόχαστρο και οι αναφορές συνεχώς για το θέμα είναι ότι σε κάθε περίπτωση βρίσκονται στο επίκεντρο συζητήσεων.

Αλλά η ελληνική αεράμυνα με τι θα μείνει, ενώ επιπλέον η αποστολή τους θα δημιουργήσει μείζον ζήτημα με την Ρωσία;

«Μίλησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με την εφαρμογή των συμφωνιών μας που επιτεύχθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουκρανία, καθώς και τη συνεχιζόμενη αμυντική μας συνεργασία, ιδιαίτερα όσον αφορά την ενίσχυση της αεράμυνας μας», έγραψε νωρίτερα ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Χ.

«Στις 6 Μαρτίου στην Οδησσό, ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης μπόρεσε να δει από πρώτο χέρι τη σημασία της αξιόπιστης προστασίας του ουρανού μας», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος, αναφερόμενος στην ρωσική πυραυλική επίθεση λίγα μέτρα μακριά από την ελληνική αποστολή στην ουκρανική πόλη, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού.

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση στην Οδησσό, ενώ ο ίδιος ο Ζελένσκι δήλωσε ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η επίθεση να στόχευε τον ίδιο ή τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

«Επιπλέον, τον ενημέρωσα για το ρωσικό χτύπημα στο Κίεβο σήμερα το πρωί. Συμφωνήσαμε επίσης να επιταχύνουμε τις εργασίες για μια διμερή συμφωνία ασφάλειας που βασίζεται στη Δήλωση του Βίλνιους της G7», καταλήγει η ανάρτηση του Ουκρανού προέδρου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, απτόητος, σε ανάρτησή του έσπευσε να κάνει λόγο για «επείγουσα ανάγκη να εντείνουμε τη βοήθειά μας» στην Ουκρανία. «Μίλησα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι πριν από τις σημερινές συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Ουκρανία. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία. Η επίσκεψή μου στην Οδησσό μου κατέδειξε ακόμη περισσότερο την επείγουσα ανάγκη να εντείνουμε τη βοήθειά μας. Χαίρομαι που βλέπω την Ουκρανία να σημειώνει σταθερή πρόοδο προς την ένταξή της στην Ε.Ε.», αναφέρει συγκεκριμένα σε σχετική ανάρτησή του ο πρωθυπουργός.