Ο Joe Biden κέρδισε χθες Τρίτη στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα των Δημοκρατικών που διεξάγονταν στο Michigan, αλλά τιμωρήθηκε από σημαντικό κομμάτι των ψηφοφόρων για τη στήριξή του στο Ισραήλ στον πόλεμό του εναντίον της Hamas στη Γάζα, σε μια πολιτεία με μεγάλο μουσουλμανικό και αραβικό πληθυσμό.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, 58.000 ψηφοφόροι επέλεξαν τη “μη δεσμευτική” ψήφο, αντίστοιχο του λευκού, στο Μίσιγκαν απαντώντας στις εκκλήσεις ακτιβιστών να ασκήσουν πίεση στον Αμερικανό πρόεδρο για να ζητήσει άμεση εκεχειρία στον πόλεμο στη Γάζα.
Το αποτέλεσμα αυτό είναι ανησυχητικό για τον Δημοκρατικό, διότι πριν τέσσερα χρόνια κέρδισε στο Michigan τον Donald Trump με μικρή διαφορά.
Ακτιβιστές της πολιτείας αυτής στις μεσοδυτικές ΗΠΑ είχαν ξεκινήσει την εκστρατεία “Listen to Michigan” (Ακούστε το Μίσιγκαν) προκειμένου να στείλουν “ένα ισχυρό και αδιαμφισβήτητο μήνυμα” ότι η χρηματοδότηση και η στήριξη του πολέμου στη Γάζα “έρχονται σε αντίθεση με τις αξίες του Δημοκρατικού Κόμματος”.

Η εκστρατεία ήθελε να κινητοποιήσει τουλάχιστον 10.000 ψηφοφόρους, έναν αριθμό που δεν ήταν μόνο συμβολικός.
Αυτή ήταν η διαφορά ψήφων μεταξύ Hillary Clinton και Donald Trump το 2016, όταν η Δημοκρατική υποψήφια έχασε το Michigan

Αμερικανική στήριξη στο Ισραήλ – Απομακρύνονται μουσουλμάνοι και άραβες

Σύμφωνα με το Reuters, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων στη Γάζα, ο Bidenβλέπει τους μουσουλμάνους και τους αραβικής καταγωγής Αμερικανούς, η στήριξη των οποίων ήταν κρίσιμη το 2020 για να κερδίσει τον Trump στην πολιτεία Μίσιγκαν, να απομακρύνονται.
Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου εκφράζουν ολοένα και περισσότερο την αγανάκτησή τους με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον τρόπο που διεξάγει τον πόλεμο στη Γάζα.
Ωστόσο οι ΗΠΑ εξακολουθούν να παραδίδουν μεγάλες ποσότητες όπλων στο Ισραήλ, ενώ παράλληλα διεξάγουν έντονες διαπραγματεύσεις για την επίτευξη δεύτερη κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο.
Ο Biden έχει ζητήσει από το Κογκρέσο δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας για το Ισραήλ και η κυβέρνησή του έχει ασκήσει βέτο σε σχέδια ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσαν εκεχειρία.
Οι διοργανωτές της εκστρατείας Listen to Michiganθέλουν να μεταφέρουν την ατζέντα τους κατά του πολέμου και στο συνέδριο του Δημοκρατικού κόμματος που θα πραγματοποιηθεί στο Σικάγο τον Αύγουστο.

Προελαύνει ο Trump

Σε ανακοίνωσή του αργά χθες Τρίτη ο Biden ανέφερε: “Θέλω να ευχαριστήσω κάθε κάτοικο του Michigan, του οποίου ακούστηκε σήμερα η φωνή”, χωρίς να αναφερθεί στην ψήφο διαμαρτυρίας. “Ο Donald Trump απειλεί να μας σύρει ακόμη πιο πίσω στο παρελθόν καθώς επιζητεί εκδίκηση και αντίποινα”, πρόσθεσε.
Το Michigan αναμένεται να έχει αποφασιστικό ρόλο στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, όπου είναι πολύ πιθανό να βρεθούν ξανά αντιμέτωποι ο Biden και ο Trump, καθώς είναι μια αμφίρροπη πολιτεία, που μπορεί να στηρίξει είτε το ένα είτε το άλλο κόμμα.
“Πρέπει να κερδίσουμε στις 5 Νοεμβρίου και θα κερδίσουμε και δεν θα μοιάζει με τίποτα που να έχει δει ποτέ ξανά κάποιος”, τόνισε από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμ. “Θα είναι φανταστικό. Θα κερδίσουμε το Michigan, θα κερδίσουμε όλο το πράγμα”.

www.bankingnews.gr