Στο πλαίσιο αυτό, το ποσό των τοκοχρεολυτικών δόσεων των δανείων, που έχουν αυξηθεί σημαντικά από τον Ιούλιο του 2022, που ξεκίνησε η εξωφρενική πολιτική των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διογκώνει την ετήσια τεκμαρτή δαπάνη. Όταν, προ των αυξήσεων των επιτοκίων, έπεφταν στην παγίδα των τεκμηρίων περίπου 2 εκατομμύρια φορολογούμενοι (υπόχρεοι και σύζυγοι) στους οποίους καταλογίζονταν επιπλέον εισόδημα ύψους άνω των 6 δισ. ευρώ και φυσικά πλήρωσαν αυξημένο φόρο εισοδήματος, φέτος, θα «την πληρώσουν» περισσότεροι. Στη διάρκεια του 2023 τα επιτόκια των τραπεζών εκτοξεύτηκαν στα ύψη, μετά τις απανωτές αυξήσεις των βασικών επιτοκίων, παρασύροντας ανοδικά το κόστος των δανείων. Τα ποσά που δαπανά ετησίως ο φορολογούμενος για την τοκοχρεολυτική απόσβεση των δανείων του, στεγαστικά, καταναλωτικά, πιστωτικές κάρτες, αποτελούν τεκμήριο και αθροίζονται με τις υπόλοιπες τεκμαρτές δαπάνες.

Παράδειγμα: Φορολογούμενος με στεγαστικό δάνειο πλήρωνε το 2022 το ποσό των 500 ευρώ, για τοκοχρεολύσια κάθε μήνα ήτοι 6.000 το χρόνο. Με την αύξηση των επιτοκίων, το ποσό της μηνιαίας δόσης αυξήθηκε σε 650 ευρώ τον μήνα ή σε 7.800 το χρόνο. Έτσι το τεκμήριο του  συγκεκριμένου φορολογούμενου, μόνο για το στεγαστικό δάνειο αυξήθηκε για το φορολογικό έτος 2023 κατά 1.800 ευρώ.

Αν έχει και καταναλωτικά δάνεια, φυσικά η επιβάρυνση θα είναι μεγαλύτερη και θα μπλέξει σε φορολόγηση λόγω τεκμηρίων εάν το άθροισμα των  τεκμαρτών δαπανών είναι υψηλότερο από το δηλωθέν εισόδημα.