Ένα μη πλήρως ανεπτυγμένο έμβρυο αφαίρεσαν οι γιατροί από το κεφάλι ενός παιδιού μόλις ενός έτους.

Το παιδί, σύμφωνα με το livescience, είχε απορροφήσει κατά τα πρώτα στάδια ανάπτυξης του το δίδυμο αδελφάκι του με αποτέλεσμα, να παρουσιάζει καθυστέρηση στην ανάπτυξη των κινητικών του δεξιοτήτων, η περίμετρος της κεφαλής του να είναι μεγαλύτερη από το συνηθισμένο ενώ παρατηρήθηκε και συσσώρευση υγρού στον εγκέφαλό του.

Το έμβρυο, φάνηκε στην εξέταση πως είχε σπονδυλική στήλη και δύο οστά ποδιών (το μηριαίο και την κνήμη) και δισχιδή ράχη, ένα γενετικό ελάττωμα κατά οποίο ένα μέρος της σπονδυλικής στήλης είναι εκτεθειμένο, λόγω της προβληματικής ανάπτυξής του. Στην εξέταση που έγινε μετά την αφαίρεση του εμβρυακού όγκου από το παιδί, οι γιατροί διαπίστωσαν πως είχε ακόμα ένα άνω άκρο και εξογκώματα που έμοιαζαν με δάχτυλα.

Τα παιδιά ήταν μονοχοριακό δίδυμα. Δηλαδή, μοιράζονταν στη μήτρα της μητέρας τον ίδιο πλακούντα, αλλά βρίσκονταν σε διαφορετικούς αμνιακούς σάκους. Αυτού του τύπου τα δίδυμα, προέρχονται από το ίδιο γονιμοποιημένο ωάριο και είναι πανομοιότυπα. Σε σπανιότατες περιπτώσεις, το ένα από τα έμβρυα απορροφάται από το άλλο και σταματά να αναπτύσσεται.

Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σε μόλις 1 στις 500.000 γεννήσεις. Συνήθως το έμβρυο που δεν αναπτύσσεται δημιουργεί ογκίδιο στο υπογάστριο του άλλου εμβρύου, σφηνώνει δηλαδή πίσω από τους ιστούς που καλύπτουν το κοιλιακό τοίχωμα. Σε αυτή την εξαιρετικά σπάνια περίπτωση, ο όγκος δημιουργήθηκε στο κεφάλι καθώς απορροφήθηκε πολύ νωρίς. 

(ethnos. gr / photo: unsplash)