Οι παλιοί στρατηγοί των πολέμων όταν ελάμβαναν κάποια αναποτελεσματική βοήθεια στο πεδίο της μάχης έλεγαν το γνωστό «πολύ λίγο, πολύ αργά»… Το ιδιο ισχύει και στην περίπτωση μας χωρίς φυσικά ουδείς να πληρώνει γιαυτην την αβελτηρία που κατέστρεψε ένα απ τα πλέον εμβληματικά κομμάτια της πόλης..

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η έναρξη των εργασιών συνοδεύεται από απαγόρευση της διέλευσης, της στάσης και της στάθμευσης όλων των οχημάτων στο χώρο του πάρκινγκ καθώς και της διέλευσης πεζών, ποδηλατών, δικύκλων και οχημάτων εντός του Πάρκου.

Το έργο της ανάπλασης είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης με προυπολογισμό εννέα εκατομμυρίων ευρώ περίπου και προβλέπεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2025.

Τα έργα της ανάπλασης

Με το έργο της ανάπλασης στο Πάρκο Πυρσινέλλα θα καταστεί εφικτή η δημιουργία ενός λειτουργικού χώρου συγκέντρωσης και αναψυχής όπου οι παρεμβάσεις θα συμβάλουν στη βελτίωση της κινητικότητας των πεζών χωρίς διακρίσεις.

Σύμφωνα με τη μελέτη προβλέπεται η ανακατασκευή των δύο κεντρικών εισόδων του πάρκου, ο επανασχεδιασμός δικτύου διαδρομών, η δημιουργία εκπαιδευτικών κήπων και γηπέδου με χλοοτάπητα όπως και υπαίθριου γυμναστηρίου, η κατασκευή πάρκου ζώων συντροφιάς, η δημιουργία χώρου στάσης και πολιτιστικών δραστηριοτήτων περιμετρικά της μεγάλης λίμνης και παιδική χαρά.

Το κεντρικό κτίριο θα αξιοποιηθεί ως εστιατόριο – καφέ χωρίς πρόσθετες κατασκευές.

Η μελέτη του έργου ενσωματώνει βιοκλιματικές τεχνικές σχεδιασμού και τεχνικές εξοικονόμησης ενέργειας, δημιουργώντας μιας «πράσινη υποδομή».

Το Πάρκο Πυρσινέλλα αποτελεί τον πνεύμονα του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων και μέσα από τη συνολική παρέμβαση που θα γίνει θα επιχειρηθεί να ανακτήσει την αίγλη του και θα μετατραπεί σε ένα χώρο αναψυχής, αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.