Μια τεταμένη κατάσταση εκτυλίχθηκε στο γαλλόφωνο Βέλγιο, καθώς περίπου 30 σχολεία, που περιλαμβάνουν ιδρύματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, βρέθηκαν σήμερα κλειστά λόγω απειλών για βόμβα που ελήφθησαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το δίκτυο WBE, υπεύθυνο για τη διαχείριση αυτών των σχολείων, γνωστοποίησε ότι το απειλητικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου περιείχε επίσης απαίτηση λύτρων.

Αυτό το απότομο κλείσιμο επηρεάζει περίπου 10.000 μαθητές στις Βρυξέλλες και στην επαρχία της Βαλλονίας Brabant, που βρίσκεται νότια της πρωτεύουσας. Η απόφαση να κλείσουν τα σχολεία, τα κολέγια και τα γυμνάσια προκλήθηκε από ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έλαβαν οι διευθυντές αυτών των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο Julian Nicez, γενικός διευθυντής της WBE, μοιράστηκε με το τηλεοπτικό δίκτυο RTBF ότι το μήνυμα ανέφερε ρητά το ενδεχόμενο χρήσης εκρηκτικών υλών εάν δεν καταβληθούν τα λύτρα. Το κλείσιμο δικαιολογήθηκε από τη γαλλόφωνη δημόσια εκπαιδευτική υπηρεσία, τονίζοντας την “αυστηρή τήρηση της αρχής της προφύλαξης”.

Οι γονείς ενημερώθηκαν αμέσως από τις σχολικές αρχές για το κλείσιμο, προτρέποντάς τους να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι. Ο Julian Nicez επιβεβαίωσε τη συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές, με συνεχείς αξιολογήσεις της κατάστασης. Το δίκτυο διαβεβαίωσε ότι οι θέσεις έχουν ελεγχθεί ή ελέγχονται, με τη δέσμευση να επανεκτιμηθεί η κατάσταση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Το περιστατικό αυτό ακολουθεί μια σειρά παρόμοιων γεγονότων στις αρχές Νοεμβρίου, όταν δύο σχολεία στο Σαρλερουά και στο Ντινάν της Βαλλονίας εκκενώθηκαν λόγω απειλών για βόμβα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Παρά τις προειδοποιήσεις, δεν ανακαλύφθηκαν εκρηκτικοί μηχανισμοί. Το δίκτυο WBE εξέφρασε τη λύπη του για τον πρόσφατο πολλαπλασιασμό τέτοιων ανησυχητικών περιστατικών, αναγνωρίζοντας τις προκλήσεις που θέτουν.