
Οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία έρχονται να ακουμπήσουν ήδη μία μεγάλη ενεργειακή κρίση. Πράγματι πάνω στην ενεργειακή κρίση έρχεται και προστίθεται και μία επίπτωση που ακόμα δεν μπορούμε να μετρήσουμε στην ολότητα της είπε υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης στην ΕΡΤ σε μια συνέντευξη με επίκεντρο την ακρίβεια και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Σε πολύ μεγάλο βαθμό η κυβέρνηση κάνει μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να στηρίξουμε νοικοκυριά να στηρίξουμε επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται από αυτές τις ανατιμήσεις. Έχουμε εξαγγείλει μία δέσμη μέτρων που είναι πιο στοχευμένες και στο τελικό προϊόν και στην ενίσχυση της Αγροτικής παραγωγής και σε άλλους τομείς. Έχουμε στηρίξει με 2 δισ ευρώ ως τώρα τα ευάλωτα νοικοκυριά και προφανώς θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό και τον Μάρτιο και όσο χρειάζεται.
Είναι στο τραπέζι μέτρα για την ισορροπία των τιμών. Αυτά τα μέτρα διαταραχής της αγοράς και ειδικά μέτρα τα οποία έχουν χαρακτήρα πλαφόν και ορίων είναι μέτρα τα οποία πρέπει να γίνονται με φειδώ γιατί δημιουργούν περαιτέρω επιπτώσεις. Όμως χρειάζονται μέχρι να υπάρξει μία ισορροπία.
Όπως είπε και ο πρωθυπουργός στη Βουλή είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε μόνοι μας να απορροφήσουμε το σύνολο των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης , αν και είναι κατανοητή η δυσκολία που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά.
Τα στοχευμένα μέτρα τα οποία μπορεί να έχουν να κάνουν με την ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης η τη διεύρυνση των δικαιούχων, είναι πράγματα τα οποία εξετάζονται διαρκώς.
Η κουβέντα έχει ανοίξει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί μία παρέμβαση συνολική επίσης θα χρειαστεί. Πανευρωπαϊκά το έθεσε ο Πρωθυπουργός με πρόταση για Ενιαίο Ταμείο Στήριξης.
Η αλήθεια είναι και πρέπει να λέγεται ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή με τις παρεμβάσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση είναι μέσα στις 7 φθηνότερες χώρες στο ενεργειακό κόστος που φτάνει στον καταναλωτή.