Βροχή» από κλήσεις για τροποποιητικές δηλώσεις από μισθωτούς και συνταξιούχους που εμπίπτουν στην κατηγορία της αυτόματης υποβολής, στέλνει η ΑΑΔΕ, μετά τα συμπληρωματικά στοιχεία για αποδοχές, επιδόματα και αναδρομικά από τα ασφαλιστικά ταμεία και τους φορείς του δημοσίου.

Τις τελευταίες ημέρες, η ΑΑΔΕ αποστέλλει μαζικά email σε φορολογούμενους με τα οποία τους ενημερώνει ότι θα πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση, καθώς περιήλθαν στη διάθεση της Αρχής νέα δεδομένα που ανατρέπουν το αρχικό αποτέλεσμα της προ-εκκαθάρισης. Είναι χαρακτηριστικό ότι χιλιάδες συνταξιούχοι έλαβαν μήνυμα απ’ την ΑΑΔΕ ότι ο ΕΦΚΑ απέστειλε νέα στοιχεία για αποδοχές και συνεπώς υποχρεούνται να προχωρήσουν στην υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων έως 26 Ιουλίου χωρίς πρόστιμο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των φοροτεχνικών, τουλάχιστον 6 στις 10 προσυμπληρωμένες δηλώσεις χρειάζονται τροποποίηση μετά τη διαπίστωση σοβαρών ελλείψεων και ανακριβών στοιχείων, ενώ το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας επισημαίνει ότι λόγω των λανθασμένων στοιχείων, η προθεσμία της 26ης Ιουλίου για την εμπρόθεσμη υποβολή των δηλώσεων δεν είναι εφικτή καθώς βρίσκονται σε εκκρεμότητα περίπου 2,1 εκατ. δηλώσεις.

Από την πλευρά της, η Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής σε ανακοίνωσή της «καταδικάζει την απαράδεκτη συμπεριφορά κάθε δημόσιου φορέα και ιδίως του ΕΦΚΑ για την τραγική ολιγωρία, την τσαπατσουλιά και την ανευθυνότητα τους απέναντι σε φορολογουμένους, ασφαλισμένους, συνταξιούχους και λογιστές».
Πάντως, οι φορολογούμενοι που πρέπει να υποβάλλουν τροποιητική δήλωση θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα δεδομένα που έχουν συμπληρωθεί στην αρχική δήλωση (στο έντυπο Ε1) και στα έντυπα (Ε2 και Ε3) μεταφέρονται αυτόματα στη νέα δήλωση που πρόκειται να υποβληθεί. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να συμπληρώσουν από την αρχή τη δήλωσή αλλά αρκεί μόνο να τροποποιήσουν τα σημεία της δήλωσης που υπέβαλε αρχικά στα οποία έχει διαπιστώσει λάθη ή παραλείψεις.
Στο μεταξύ,

Ειδικότερα ο λογαριασμός διαμορφώνεται ως εξής:

Το 30,97% των φορολογουμένων ή για 1.396.829 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,92 δισ. ευρώ (αυξημένα κατά 200 εκατ. σε σύγκριση με πέρυσι). Ο μέσος φόρος ανέρχεται σε 1.376 ευρώ. 
Η αποπληρωμή του φόρου μπορεί να γίνει σε 8 μηνιαίες δόσεις με την προθεσμία για την πρώτη να λήγει στις 26 Ιουλίου και την τελευταία το Φεβρουάριο του 2025 ενώ όσοι εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο έως τις 31 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού. 
Επίσης οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν την οφειλή στη πάγια ρύθμιση αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι δόσεις επιβαρύνονται με τόκο. Το επιτόκιο φτάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και στο 6% για τις 24 δόσεις. 
Για την ένταξη στη ρύθμιση» δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού.
Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση.

 Για το 21,09 % ή για 951.215 φορολογικές δηλώσειςπροέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 300 ευρώ.

Το 47,94% των φορολογουμένων δηλαδή για 2.161.221 δηλώσεις το εκκαθαριστικό είναι μηδενικό.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr