Τα δέκα ερωτήματα και της ΕΣΤΙΑΣ σήμερα προς τους δικαστές μαλλον εκθέτουν Αδειλινη-Κλαπα για την γνωστή ανακοίνωση τους σύμφωνα με την οποία επιχειρείται με δόλο προσπάθεια θεσμικής συκοφάντησης της χώρας στο εξωτερικό, διότι άπαντες κατανοούν ότι η προσβολή της χώρας έρχεται οσακις σε ανάλογες υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος, διαφεύγουν τον καταλογισμό των ευθυνών οι υψηλά ιστάμενοι..

Tzafnews.gr

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής καλείται να δώσει απαντήσεις σε μία σειρά από κρίσιμα ερωτήματα για την τραγωδία της 28ης Φεβρουαρίου 2023. 
Ο κ. Καραμανλής καταθέτει στην Εξεταστική Επιτροπή την ερχόμενη Τρίτη 13 Φεβρουαρίου και σύσσωμη η αντιπολίτευση είναι έτοιμη να θέσει όσο το δυνατόν πιο πιεστικές ερωτήσεις στον πρώην υπουργό, που αναμένεται να οχυρωθεί πίσω από το ανθρώπινο λάθος. 
Η κυβερνητική πλειοψηφία θα ισχυριστεί ότι η πρόοδος των έργων και οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των συμβάσεων δεν σχετίζεται με τους θανάτους που προκλήθηκαν από τη σύγκρουση των τρένων. 
Από την πλευρά τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι οι καθυστερήσεις στη συντήρηση και την επισκευή των συστημάτων ασφαλείας αφαίρεσαν κάθε δυνατότητα προστασίας από το ανθρώπινο λάθος όταν αυτό συνέβη.

Η κατάσταση θα γίνει ασφυκτική για ΝΔ με Αγοραστό 

Η κατάσταση θα γίνει ασφυκτική για την κυβέρνηση και τη ΝΔ την Πέμπτη 15/2/2024, οπότε και έχει κληθεί να καταθέσει ο Κώστας Αγοραστός πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο οποίος ελέγχεται για το «μπάζωμα» του χώρου και τη βιαστική μεταφορά των συντριμμιών.
Τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα εδώ για την κυβερνητική πλειοψηφία. 
Η ανεύρεση ανθρώπινων υπολειμμάτων στις 30 Μαΐου στα συντρίμμια των βαγονιών (που οδήγησε σε νέα ακόμα πιο αργοπορημένη έρευνα και νέες ανευρέσεις ανθρώπινων υπολειμμάτων στις 15 και 16 Νοεμβρίου σε ήδη γνωστά σημεία των συντριμμιών) αποδεικνύει εκ του αποτελέσματος ότι η απομάκρυνση των βαγονιών ήταν παράδοξα βιαστική και η έρευνα παντελώς πλημμελής.

Οι καθυστερημένες δειγματοληψίες

Εδώ έρχονται να προστεθούν και τα ζητήματα των καθυστερήσεων στις δειγματοληψίες από το Γενικό Χημείο του Κράτους (έγιναν στις 29/3 και οι επαναληπτικές στις 25/10) για ανίχνευση χημικών ουσιών στο σημείο της σύγκρουσης και στα συντρίμμια.
Οι εν λόγω δειγματοληψίες  θα έπρεπε να έχουν γίνει τις πρώτες 2-3 ημέρες στο αρχικό σημείο της σύγκρουσης πριν ακόμα μετακινηθεί οτιδήποτε από το σημείο.

Ποιος έδωσε τελικά την εντολή να μετακινηθούν τα βαγόνια Βάσει προηγούμενων συνεδριάσεων της Εξεταστικής, τόσο ο Maurizio Capotorto εκ μέρους της Hellenic Train όσο και ο Παναγιώτης Τερεζάκης εκ μέρους του ΟΣΕ, κατέθεσαν ότι η μετακίνηση των βαγονιών έγινε κατόπιν προφορικής εντολής των αστυνομικών αρχών, όμως δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα ποιός ακριβώς έδωσε αυτή την εντολή και με ποιών υπηρεσιακών παραγόντων την γνώση και την έγκριση.
Όλα αυτά είναι ζητήματα που ο Κώστας Αγοραστόςθα κληθεί να φωτίσει κατά την κατάθεσή του, δεδομένου ότι μέχρι τώρα είναι ο μοναδικός που κατονομάζεται επισήμως και μάλιστα είναι και κατηγορούμενος από σχετικές μηνύσεις που έχουν κατατεθεί από αρκετές οικογένειες θυμάτων.

Καταρρέει η συγκάλυψη 

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του μέλους του Συλλόγου Συγγενών των Θυμάτων, Χρήστου Κωνσταντινίδη,στα αντικείμενα των θυμάτων εντοπίστηκαν ξυλόλιο, τολουόλιο, προπάνιο και βουτάνιο, όλα τους εκρηκτικές ύλες και όχι έλαιο σιλικόνης όπως είχε αναφερθεί αρχικά.
Ο κ. Κωνσταντινίδης αποκάλυψε, ότι αυτό το συγκλονιστικό πόρισμα του Γενικού Χημείου του Κράτους, που παραδόθηκε στις ανακριτικές αρχές μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, απλά εντοπίστηκε από τον ίδιο στη δικογραφία πριν 4 ημέρες ως συμπληρωματικό, αφού κανείς δικαστικά δεν τους ενημέρωσε.
Αμέσως το έστειλε στον τεχνικό σύμβουλο του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών, ο οποίος αφού το μελέτησε, συνέταξε συνοπτική τεχνική έκθεση, την οποία και ο κ. Κωνσταντινίδης, παρέδωσε σήμερα στις ανακριτικές αρχές στη Λάρισα και ήδη την κοινοποιεί προς κάθε ενδιαφερόμενο.
«Ακόμη κι αν επιχειρηθεί συγκάλυψη, οι νεκροί μας μιλάνε και μέσα από τα προσωπικά τους αντικείμενα,έστω και 7 μήνες μετά, πιστεύω ότι στο τέλος θα αποδοθεί δικαιοσύνη», είπε ο κ. Κωνσταντινίδης.
Οι εργασίες της Εξεταστικής αναμένεται να ολοκληρωθούν με την κατάθεση του πρώην υπουργού Υγείας Αθανάσιου Πλεύρη στις 20/2, 
αν και η αντιπολίτευση ζητά την εξέταση και άλλων μαρτύρων ενώ κατηγορεί την πλειοψηφία για αποκλεισμό προσώπων, που θα μπορούσαν να εισφέρουν σημαντικά στοιχεία στην υπόθεση. 

www.bankingnews.gr