Μήπως εκτιμά ότι έτσι εμφανίζεται…φιλολαϊκός ενώ όλοι γνωρίζουν ότι δεν είναι;

Με τα ποσοστά των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατακερματισμένα, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μία δεκαετία στη δεύτερη θέση και τη Νέα Δημοκρατία να κρατάει τα ηνία στο πολιτικό σκηνικό πέντε μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου, η κυβέρνηση πορεύεται στην οδό μίας διττής στρατηγικής στον… καθαρό διάδρομο μέχρι τις ευρωεκλογές του 2024.

Η προώθηση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας, η οποία περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της τετραετίας 2023-2027 και η συνεχής στήριξη των πλέον ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας βρίσκονται στην προμετωπίδα του Μεγάρου Μαξίμου, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός δίνει τον τόνο των προθέσεών του για τον… από εδώ και πέρα βηματισμό του “γαλάζιου” οικοσυστήματος, εκπέμποντας, παράλληλα, νέα μηνύματα παραγωγής έργου προς τους στενούς συνεργάτες και τους υπουργούς του.

“Είμαστε στην αρχή μίας δεύτερης θητείας με μία πολύ ισχυρή εντολή από τους πολίτες. Είναι πράγματι μία εντολή μεταρρυθμίσεων και ένα μεγάλο βάρος ευθύνης στους ώμους μου, όταν έχεις καταφέρει να αυξήσεις τα εκλογικά σου ποσοστά μέσα σε μια τετραετία -κάτι το οποίο είναι πρωτόγνωρο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα- τότε πρέπει πραγματικά να αναλογιστείς την ευθύνη, την οποία έχεις αναλάβει απέναντι στους πολίτες. Έχουμε ένα πολύ τολμηρό μεταρρυθμιστικό σχέδιο, το οποίο θέλω να υλοποιήσω με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα. Άρα δεν συμβιβάζομαι με την ικανοποίηση της εκλογικής νίκης, με το 41%. Αυτό δε μου λέει τίποτα. Το 41% ήταν το αποτέλεσμα, το οποίο καθόρισε τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς, αλλά για εμένα το κοντέρ έχει μηδενίσει. Θα κριθούμε ξανά σε αυτή την τετραετία από την αρχή. Και αυτό υπενθυμίζω πάντα στους συνεργάτες μου, στους υπουργούς μας”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του “Σκάι”.

Μεταρρυθμίσεις, ακρίβεια και στήριξη

Όπως είναι αναμενόμενο, η αντιμετώπιση της ακρίβειας αποτελεί, στην παρούσα χρονική συγκυρία, το νούμερο ένα στοίχημα που καλείται να κερδίσει η Ηρώδου Αττικού 19. Με βάση τις απαντήσεις των πολιτών στην έρευνα της Opinion Poll για λογαριασμό του “Action 24” οι…Συμπληγάδες των υψηλών τιμών μετατρέπονται σε…καθημερινό Γολγοθά, με την κυβέρνηση να προτάσσει το μείγμα της αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος, των ειδικών μέτρων στήριξης και των αυξανόμενων ελέγχων στην αγορά, με στόχο τον περιορισμό του φαινομένου.

“Είπα πριν από ένα μήνα ότι δεν είμαστε…μπανανιά, το εννοώ, δεν είμαστε εξαρτημένοι από καμία πολυεθνική. Θέλουμε κανόνες ανταγωνισμού δίκαιους, θέλουμε την αγορά να λειτουργεί, αλλά δεν θα βγάλουν κάποιοι στην πλάτη του Έλληνα καταναλωτή χρήματα τα οποία δεν δικαιολογούνται. Πόσω μάλλον όταν μπορούν να πουλάνε ίδια προϊόντα στο εξωτερικό σε χαμηλότερες τιμές. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει ανεκτό”, ανέφερε ο πρωθυπουργός, στη χθεσινή ραδιοφωνική του συνέντευξη, ανακοινώνοντας, παράλληλα, Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο θα δοθεί  το Δεκέμβριο στοχευμένα σε νοικοκυριά που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

“Η υπεραπόδοση του προϋπολογισμού είναι ακριβώς αποτέλεσμα μιας αναπτυξιακής πολιτικής η οποία έχει αποτέλεσμα στα δημόσια οικονομικά. Από τη στιγμή, λοιπόν, που έχουμε ένα θετικό πρόσημο στα δημόσια οικονομικά, μας δίνεται η δυνατότητα να μπορούμε να προχωρούμε σε περαιτέρω στήριξη των πολιτών, με βάση πάντα τις αντοχές της οικονομίας. Είχα πει ότι θα ξύσω τον πάτο του βαρελιού, έτσι ώστε να στηρίξω τα αδύναμα νοικοκυριά απέναντι στα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας τα οποία αντιμετωπίζουν. Βλέποντας την πορεία του προϋπολογισμού, μπορούμε να διαθέσουμε επιπλέον 350 εκατομμύρια ευρώ σε μία σειρά από παρεμβάσεις, για να στηρίξουμε αδύναμους συμπολίτες μας”, επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με το μεταρρυθμιστικό κυβερνητικό τέμπο να παραμένει στους ίδιους ρυθμούς παραγωγής, παρά τις αντιδράσεις που προκαλούν κινήσεις, όπως αυτή της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.

“Επειδή δεν μου αρέσει να αιφνιδιάζω μετεκλογικά, για όλα αυτά είχα μιλήσει πολύ αναλυτικά προεκλογικά και η προσπάθεια που κάνουμε για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής είναι εξαιρετικά σύνθετη. Δεν αφορά μόνο στα τεκμήρια των ελεύθερων επαγγελματιών. Εκτείνεται σε πάρα πολλά διαφορετικά επίπεδα, για να πιάσουμε …τα μεγάλα ψάρια. Έχουμε μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές. Έχουμε προοδευτική φορολόγηση, την οποία υπερασπίζομαι. Αυτοί οι οποίοι βγάζουν περισσότερα πρέπει αναλογικά να πληρώνουν περισσότερα…Θα πρέπει να συμπληρώσουμε αυτή τη δύσκολη άσκηση με την επιβολή της φορολογικής δικαιοσύνης. Παρότι είδα πολλές αντιδράσεις στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στη φιλοσοφία του. Μπορεί να γίνουν σημειακές παρεμβάσεις και είμαστε ανοιχτοί πάντα στη διαβούλευση, να δούμε εάν τυχόν υπάρχουν αστοχίες ή διορθώσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν που να είναι δίκαιες. Ο πυρήνας του νομοσχεδίου, όμως, δεν πρόκειται να αλλάξει”, ήταν το πρωθυπουργικό σήμα