
Η ΕΥΠ είχε θέσει τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο υπό παρακολούθηση με τον κωδικό «στόχος 519c». Πληροφορίες επιβεβαιώνουν τη λίστα που έχει δημοσιεύσει η εφημερίδα και στην οποία ο στρατηγός Φλώρος εμφανίζεται ως παρακολουθούμενος, αλλά προσδιορίζουν και τους λόγους της παρακολούθησής του. Κατά τα πρότυπα του Κωστή Χατζηδάκη που ήταν ο στόχος 5046c, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ έχει τον κωδικό 519c και αντιμετωπίζεται από την ΕΥΠ ως στόχος επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πραγματικό ενδιαφέρον για την παρακολούθηση Φλώρου δεν σχετίζεται με την εθνική ασφάλεια, αλλά με τις προμήθειες οπλικών συστημάτων και τα οικονομικά του στοιχεία. Δηλαδή όσοι τον παρακολουθούν θεωρούν προφανώς ότι δεν τυγχάνει εμπιστοσύνης σε θέματα που αφορούν το στράτευμα και τις προμήθειες και γι’ αυτό συλλέγουν στοιχεία εναντίον του. Αν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός είχαν οποιαδήποτε αμφιβολία για τον στρατηγό, έπρεπε να τον θέσουν εκτός στρατεύματος και αν είχαν περαιτέρω στοιχεία για παράνομη δράση του, θα έπρεπε να τον ελέγξουν ποινικά. Δεν συνέβη όμως τίποτε τέτοιο και αυτό (σύμφωνα με τις πηγές των πληροφοριών του Documento) αποτελεί απόδειξη ότι τα στοιχεία συλλέγονταν με σκοπό τον εκβιασμό.
Την προηγούμενη βδομάδα από την κυβέρνηση διέρρευσε ότι ο Κων. Φλώρος θα παραμείνει αρχηγός ΓΕΕΘΑ για ακόμη ένα χρόνο. Η διαρροή δεν είναι τυχαία ούτε έμεινε ασχολίαστη από στελέχη του ΥΘΕΘΑ και των τριών Οπλων. «Είναι δυνατόν» λένε «να βγαίνει η είδηση ότι ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων παρακολουθείται από την ΕΥΠ ως ύποπτος για την εθνική ασφάλεια και αυτός όχι μόνο να μην αντιδρά και να μη θίγεται, αλλά να συνεχίζει να συμπορεύεται με αυτούς που φέρονται να τον παρακολουθούν ωσάν να μην έχει συμβεί τίποτε;». Ο ίδιος ο στρατηγός Φλώρος δικαιολογεί την έλλειψη αντίδρασής του με το επιχείρημα που χρησιμοποιεί δημόσια, ότι όλα είναι συνωμοσιολογία. Πώς μπορεί όμως να χρησιμοποιεί ένα τέτοιο επιχείρημα όταν έχει αποδειχθεί η παρακολούθηση του Κ. Χατζηδάκη και η κυβέρνηση την έχει αποδεχθεί λέγοντας ότι δεν ευθύνεται η ίδια αλλά ένας παραμηχανισμός στην ΕΥΠ; Ακόμη κι αν είναι έτσι, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων δεν ενοχλείται που είναι παρακολουθούμενος από έναν παραμηχανισμό; Δεν νιώθει την ανάγκη να ζητήσει εξηγήσεις; Δεν επιθυμεί να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, οι οποίοι όχι μόνο εκτρέπουν το πολίτευμα αλλά παρακολουθούν και αυτόν που είναι εγγυητής της ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας;
Οπως και στην περίπτωση Χατζηδάκη, η πολιτική ζωή δείχνει να εξελίσσεται σε ένα δρόμο επικίνδυνων αλληλοεκβιασμών. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο οποίος πρόσφατα επέδειξε πλήρη τα παράσημά του σε εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών, αρνείται να επιδείξει τα παράσημα που υποχρεούται να φέρει ως εγγυητής της εθνικής κυριαρχίας της χώρας, της περηφάνιας και της απαίτησης να τηρούνται οι δημοκρατικοί κανόνες. Μπορεί να αναμετρηθεί με τους εχθρούς της χώρας ένας ανώτατος αξιωματικός που δεν επιλέγει να αναμετρηθεί με αυτούς που τον προσβάλλουν και δεν τον εμπιστεύονται; Αυτό το ερώτημα είναι κυρίαρχο στο Πεντάγωνο, όπου όλοι, ακόμη και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, όπως φάνηκε από πρόσφατες δηλώσεις του, είναι πεπεισμένοι για την παρακολούθηση του Κων. Φλώρου.
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, γίνεται ο στόχος 519c τουλάχιστον από το πρώτο τρίμηνο του 2022. Οσοι τον παρακολουθούσαν τον χαρακτήριζαν μάλλον προσεκτικό στις επικοινωνίες του. Δεν μιλάει συχνά στο τηλέφωνό του, διακόπτει τον συνομιλητή του όταν αγγίζει θέματα που μπορεί να τον εκθέσουν και φοβάται να επεκταθεί σε θέματα που προκαλεί η συζήτηση.
Από ένα διάστημα και μετά ο Κων. Φλώρος χρησιμοποιεί την εφαρμογή Signal στο τηλέφωνο, επειδή είχε την πληροφορία ότι τα συστήματα της ΕΥΠ δεν μπορούν να την καταγράψουν. Η κίνηση αυτή του Κων. Φλώρου πιθανόν να τον έχει καταστήσει στόχο και από το Predator, το οποίο παρείχε τη δυνατότητα κλωνοποίησης του τηλεφώνου του. Η πηγή ωστόσο δεν επιβεβαίωσε αυτή την υποψία, την οποία όμως χαρακτήρισε «πολύ πιθανό ενδεχόμενο».
makeleio.gr