Δεν αλλάζουν χαβά οι “ Γείτονες” αφού συνεχίζουν να υλοποιούν τα σχέδια τους για Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο
Ογνωστός απόστρατος Τούρκος Ναύαρχος Τ.Γκιουρντενίζ μας αποκάλυψε ότι η χώρα του κινείται κανονικά για την σύσταση ειδικής δυνάμεως για την αποκαλούμενη “ Γαλάζια Πατρίδα”, η οποία διχοτομεί το Αιγαίο, αγνοώντας τα νησιά μας.

Εν μέσω φιλικών ανακοινώσεων του τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Τούρκος Ναύαρχος ε.α. μας “προσγειώνει” στην πραγματικότητα που αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

🇹🇷’nin Mavi Vatan’da en kötü senaryoda son sözü söyleyecek silahı denizaltı ve torpidodur. Akya milli torpidosuna ve MİLDEN (Milli Denizaltı) projelerine öncelik verilmesi hayatidir. Unutulmamalıdır ki en gelişmiş donanmalar bile suyun altında denizaltılara karşı aciz durumdadır. https://t.co/4SJbhkW9gE

— Cem GÜRDENİZ (@cemgurdeniznet) March 29, 2023
“Το όπλο της Τουρκίας που θα έχει τον τελευταίο λόγο στο χειρότερο σενάριο στην “Γαλάζια Πατρίδα” είναι το νέο υποβρύχιο μας και η νέα τορπίλη.

Είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί προτεραιότητα στα σχέδια της εθνικής τορπίλης Akya και του υποβρυχίου κλάσης MILDEN.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ακόμη και οι πιο προηγμένες ναυτικές δυνάμεις είναι ανίκανες κάτω από το νερό.
Επίσης έχουμε και τα νέα μη επανδρωμένα σκάφη μας MARLIN, που διαθέτουν έναν αποτρεπτικό πύραυλο με βεληνεκές 40 km, τα οποία θα χτυπήσουν “αόρατα” πολλές περιοχές με πολλά νησιά όπως το Αιγαίο”, ανέφερε ο ίδιος .

Το πρόγραμμα MILDEN αντιπροσωπεύει την προσπάθεια των Τούρκων να κατασκευάσουν και να δημιουργήσουν μία νέα κλάση υποβρυχίων. Αναλυτές από όλον τον κόσμο δεν διστάζουν να χαρακτηρίσουν το εγχείρημα ιδιαίτερα φιλόδοξο, μιας και οι Τούρκοι αναπτύσσουν για πρώτη φορά ένα σετ ηλεκτρικών και τηλεπικοινωνιακών τεχνολογιών και τεχνολογιών αισθητήρων που θα ενσωματωθούν στο σκάφος. Θα δοκιμάσουν επίσης για πρώτη φορά συστήματα προώθησης και οπλισμών, τα οποία δεν έχουν ξανά δοκιμαστεί.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2012 και η τωρινή φάση στην οποία βρίσκεται αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά το 2023, λόγω σεισμών.

Όσο για το τουρκικό μη επανδρωμένο σκάφος USV MARLIN, αυτό έκανε δοκιμαστική εκτόξευση στερεού προωθητικού πυραύλου KUZGUN-KY τύπου Κρουζ πριν μερικές ημέρες, και το όλο εγχείρημα είναι στο τελικό σημείο του.

Υπενθυμίζουμε ότι προχθές τουρκικά Boeing 737 MESA, πέταξαν νοτίως της Κύπρου κάνοντας επίδειξη ισχύος στην περιοχή.

Hava Kuvvetleri Komutanlığımıza bağlı çeşitli üslerden havalanan muharip ve destek uçaklarımızın katılımıyla Kıbrıs Adası’nın güneyinde, Akdeniz’in uluslararası hava sahasında eğitim uçuşu yapıldı.#MillîSavunmaBakanlığı pic.twitter.com/NHHj9LOg6y

— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) March 29, 2023
“Πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική πτήση στον διεθνή εναέριο χώρο της Μεσογείου, στα νότια της Κύπρου, με τη συμμετοχή πολεμικών και υποστηρικτικών αεροσκαφών μας, τα οποία απογειώθηκαν από διάφορες βάσεις της Διοίκησης της Πολεμικής μας Αεροπορίας”, αναφέρει το τουρκικό Γενικό Επιτελείο.

Δεν αλλάζει τακτική η Άγκυρα, αφού τα επιθετικού τύπου οπλικά της συστήματα, προχωρούν κανονικά με στόχο τον υποβρύχιο πόλεμο στο Αιγαίο, στον οποίο οι Τούρκοι θέλουν να έχουν το πάνω χέρι σε μερικά χρόνια.

Δεν ομιλούμε για εξελίξεις που αφορούν το σήμερα ή το αύριο, αλλά για μετά από 5 χρόνια, όταν θα είναι σε κανονική παραγωγή, ειδικά αυτά τα δύο οπλικά συστήματα από το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.

Η χώρα μας, μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές θα αποφασίσει για το σύνολο των υπολοίπων εξοπλιστικών προγραμμάτων, μέσα στο οποία είναι και οι Κορβέτες.

Εκτιμάται ότι οφείλουμε να ενισχύσουμε και τα υποβρύχια μας , με μια αγορά που θα καλύπτει τις ανάγκες μας, ενόψει των εξορύξεων νοτίως της Κρήτης, οι οποίες θα “ πληρώσουν” τα 15 δις και όσα χρειαστούν, για να έχουμε ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις τα επόμενα 30 χρόνια σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

pentapostagma