Σε μόνιμο «πονοκέφαλο» για τους καταναλωτές εξελίσσονται οι ανατιμήσεις βασικών ειδών πρώτης ανάγκης εκτροχιάζοντας τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά είναι το ελληνικό παράδοξο με το γάλα. Με τους ελέγχους να πρόκειται να συνεχιστούν στα σημεία λιανικού εμπορίου, αλυσίδες supermarket, στις πύλες εισόδου της χώρας και όπου αλλού απαιτηθεί η τιμή του εξακολουθεί να «ζεματάει».

Η στρεβλή κατάσταση που επικρατεί στην αγορά αποκαλύπτεται μεγαλοπρεπώς (και) από το ρεπορτάζ του MEGA. Σύμφωνα με αυτό, οι παραγωγοί γάλακτος (πρόβειο και κατσικίσιο), πωλούν το 2024 σε φθηνότερες τιμές από το 2023 αλλά το πρωί τους καταλήγει στο ράφι ακριβότερο φέτος.

Αντιμέτωποι με το κύμα ακρίβειας οι καταναλωτές

Σε τι τιμή «φεύγει» από τον κτηνοτρόφο (τιμή/κιλό)
Πρόβειο γάλα: Ιαν ‘23 – Ιαν ‘24

Ν. Τρίκαλων: 1,65€ – 1,40€
Ν. Φθιώτιδας: 1,60€, 1,48 – 1,50€
Η τιμή στο ράφι (τιμή/κιλό): 2,78€ – 3,30€
Κατσικίσιο γάλα: Ιαν ‘23 – Ιαν ‘24

Ν. Τρίκαλων: : 1,10€ 0,93 – 1,10€
Ν. Φθιώτιδας: 1€ – 0,94€
Η τιμή στο ράφι (τιμή/κιλό): έως 2,84€, 3,39€ βιολογικό, 3,58€ χωρίς λακτόζη
«Όλα είναι εντελώς αντιφατικά»
Τι συμβαίνει και ενώ οι τιμές των παραγωγών πέφτουν οι τιμές στο ράφι ανεβαίνουν;

Η κτηνοτρόφος Ιωάννα Καρρά μίλησε (MEGA) για τις ανατιμήσεις στο γάλα.

«Προφανώς δεν λειτουργούν οι νόμοι της αγοράς σε αυτή τη χώρα. Έχουν μειωθεί και τα κοπάδια και η παραγόμενη ποσότητα γάλακτος αλλά η τιμή του τελικού προϊόντος αυξάνεται και του παραγωγού μειώνεται. Όλα είναι εντελώς αντιφατικά. Στην περιοχή μου δεν έχουμε τη δύναμη να συγκρατήσουμε τις τιμές λόγω έλλειψης και συνεταιρισμών», ανέφερε η κτηνοτρόφος.

«ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΛΕΓΧΩΝ ΚΙ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΑΠΟΤΡΕΠΤΙΚΑ», ΛΕΕΙ Ο ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΤΟΛΙΑΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ

Ο Παύλος Σατολιάς, πρόεδρος Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, υπογράμμισε πως «ο αδύναμος κρίκος στη χώρα μας είναι ο παραγωγός. Δεν υπάρχουν συνεταιρισμοί να συγκρατήσουν τις τιμές γιατί όπου υπάρχουν, αυτή η ‘’ψαλίδα’’ από το ‘’χωράφι ή τον στάβλο στο ράφι’’, είναι πολύ μικρότερη. Και ο παράγωγος παίρνει ένα καλό εισόδημα για να μείνει, και ο καταναλωτής το παίρνει σε καλή τιμή. Δεν έχουμε νόμους στην αγορά, δεν ελέγχονται οι μεσάζοντες από το χωράφι στο ράφι. Υπάρχει αισχροκέρδεια και έλλειψη ελέγχων κι προστίμων που θα λειτουργούν αποτρεπτικά».

Αυξήσεις σε 200 κωδικούς προϊόντων
Να σημειώσουμε πως παρά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για μέτρα κατά της ακρίβειας, οι καταναλωτές θα δουν το πρώτο «κύμα» στα ράφια των σούπερ μάρκετ τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Βασικά προϊόντα έχουν προ πολλού «εκτροχιαστεί» και μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου αναμένονται νέες αυξήσεις σε συνολικά 200 κωδικούς προϊόντων.

karditsastakra