Ήταν 23 Μαΐου 2006 όταν ο Σμηναγός Κώστας Ηλιάκης έχανε τη ζωή του υπερασπιζόμενος το ύψιστο ιδανικό, την πατρίδα μας.

Ο ήρωας Σμηναγός Κώστας Ηλιάκης δολοφονήθηκε όταν τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος εκτέλεσε «δολοφονικό» ελιγμό με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με το μαχητικό αεροσκάφος F-16 του Έλληνα πιλότου.

Λίγο μετά τις 12:30 το μεσημέρι ένας τουρκικός σχηματισμός από F-16 και ένα φωτογραφικό αεροσκάφος RF-4 εισβάλλει στο FIR Αθηνών από το Νοτιοανατολικό Αιγαίο, χωρίς να έχει υποβάλλει σχέδια πτήσης.

Ο τουρκικός σχηματισμός είχε στόχο να συνοδεύσει το φωτογραφικό, μέχρι τα παράλια της Κρήτης, με στόχο να εντοπίσουν τις θέσεις στις οποίες είχαν αναπτυχθεί τα ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα S-300.

Στις 12.45 το μεσημέρι, τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη F-16, είχαν προσεγγίσει το τουρκικό σχηματισμό. Ο σμηναγός Κώστας Ηλιάκης, πλησίασε το φωτογραφικό αεροσκάφος κατόπιν εντολής από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, ώστε να είναι σε θέση να καταγράψει τον εξοπλισμό του.

Τότε, ο Τούρκος σμηναγός Ιμπραήμ Χάλι, χωρίς καμία προειδοποίηση πραγματοποίησε ένα δολοφονικό ελιγμό «ρίχνοντας» κυριολεκτικά το μαχητικό αεροσκάφος του, ένα F-16 , πάνω στη καλύπτρα του μαχητικού αεροσκάφους που πετούσε ο Σμηναγός Ηλιάκης, με αποτέλεσμα να τον σκοτώσει ακαριαία. Τα συντρίμμια του μαχητικού βρέθηκαν λίγο αργότερα επιβεβαιώνοντας την τραγωδία.

Ο Τούρκος πιλότος, κάνοντας χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος, βρέθηκε στη θάλασσα.