Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Alco για τον ALPHA, το διάστημα 6 – 10 Ιουνίου σε πανελλαδικό δείγμα 1.200 ατόμων, εν όψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου 2023, στο 21,7% είναι η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από το ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων τα κόμματα συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά:

ΝΔ 39,9%
ΣΥΡΙΖΑ 18,2%
ΠΑΣΟΚ 10,8%
ΚΚΕ 6,1%
Πλεύση Ελευθερίας 4,4%
ΝΙΚΗ 3,4%
Ελληνική Λύση 3,3%
ΜέΡΑ 1,7%
Άλλο κόμμα 4,9%

Αυτό που βλέπουμε είναι ότι η Πλεύση Ελευθερίας λογικά θα μπει στη Βουλή, παρά τα εσωτερικά προβλήματα που δημιούργησαν οι πολλές φυγές από το κόμμα της Ζ.Κωνσταντοπούλου, διότι υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για το ΣΥΡΙΖΑ και διότι δεν υπάρχει η τόσο μεγάλη διάσπαση ψηφοφόρων που υπάρχει στην Δεξιά.

Αντιθέτως στη Δεξιά τα πράγματα είναι πιο περίεργα, καθώς μπορεί ακόμη να μην φαίνεται στις δημοσκοπήσεις το κόμμα «Σπαρτιάτες», το οποίο υποστηρίζει ο Ηλίας Κασιδιάρης, ωστόσο υπάρχουν βασικές ενδείξεις ότι μπορεί να διεκδικήσει ακόμα και την είσοδό του στην Βουλή.

Ο Η. Κασιδιάρης αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για ψηφοφόρους του κόμματος «Έλληνες» που αποκλείστηκε από τον Άρειο Πάγο.

Σε κάθε περίπτωση τα κόμματα αυτά θα κόψουν μέχρι και 0,5 (ίσως και παραπάνω) από άλλα παλαιότερα δεξιά κόμματα όπως για παράδειγμα η Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου.

Γι’ αυτό, οι δημοσκόποι βλέπουν ότι δύσκολα θα μπει στην επόμενη Βουλή ο Κ.Βελόπουλος παρά το 4,45% που είχε λάβει στις πρώτες εκλογές της 21ης Μαΐου.

Επίσης, οι «Σπαρτιάτες» μπορεί να πάρουν αποσπάσουν αρκετούς ψήφους από το «Νίκη» αφού κάποιοι που το ψήφισαν και ήταν ψηφοφόροι του κόμματος Έλληνες θα ψηφίσουν τώρα τους  «Σπαρτιάτες».

Όλο αυτό το ρευστό κλίμα στην Δεξιά παράταξη δείχνει ότι τα μικρά κόμματα θα είναι οι απόλυτοι ρυθμιστές των εκλογών.

Αν μπορέσουν τα 3 δεξιά κόμματα «Ελληνική Λύση», «Νίκη», «Σπαρτιάτες» να μπουν στην Βουλή θα δημιουργήσουν ένα ασφυκτικό κλίμα για τη ΝΔ που θα είναι πρώτο κόμμα.

Πόσοι «αλλάζουν» κόμμα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, 1 στους 10 που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις 21 Μαΐου, κατευθύνονται προς το ΠΑΣΟΚ και την Πλεύση Ελευθερίας, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει το ΜέΡΑ25 με ποσοστό 32% των ψηφοφόρων να δηλώνει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα στις 25 Ιουνίου.

Αναλυτικά:

ΝΔ: 1,5%
ΣΥΡΙΖΑ: 9%
ΠΑΣΟΚ: 9%
ΚΚΕ: 12%
Ελληνική Λύση: 24%
ΝΙΚΗ: 7%
Πλεύση Ελευθερίας: 17%
ΜέΡΑ25: 32%
Τι ψήφισαν τον Μάιο όσοι δηλώνουν αναποφάσιστοι:

ΝΔ: 14%
ΣΥΡΙΖΑ: 6%
ΠΑΣΟΚ: 7%
Πλεύση Ελευθερίας: 7%
ΜέΡΑ25: 7%

Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα ψηφίσετε για να επιβεβαιώσετε ή για να διορθώσετε το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου;

Να επιβεβαιώσουν: 64%
Να διορθώσουν: 24%
Δεν ξέρω/ Δεν απαντώ: 12%