Η υποστελέχωση στα δασαρχεία αποτελεί την τραγική πραγματικότητα, με το Δασαρχείο της Πάρνηθας να αποτελείται μόνο από έναν δασολόγο, όπως δήλωσε ο γγ της Ενωσης Δασολόγων Γ. Παπαρουσόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ για την κατάσταση που επικρατεί στα δασαρχεία.

Συγκεκριμένα κ. Παπαρουσόπουλος τόνισε πως η υποστελέχωση αποτελεί την τραγική πραγματικότητα, με το Δασαρχείο της Πάρνηθας να αποτελείται μόνο από έναν δασολόγο με αποτέλεσμα την δυσκολία στο έργο της κατάσβεσης της φωτιάς.

«Σε όλα τα επίπεδα η Δασική Υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη. Από εκεί και πέρα και τα κονδύλια που δίνονταν, ιδιαίτερα στο παρελθόν για πρόληψη, ήταν ελάχιστα έως μηδαμινά, με αποτέλεσμα να μην μπορεί η Δασική υπηρεσία να σχεδιάσει τα κατάλληλα έργα. Βέβαια όταν μιλάμε για καθαρισμούς, μη φανταστείτε ότι μπορούν να καθαριστούν όλα τα δάση της Ελλάδας. Θα πρέπει να βάλουμε πολλούς προϋπολογισμούς της Ελλάδας για να γίνει αυτό. Αυτό που λείπει στα περισσότερα δάση της Ελλάδας είναι η διαχείριση, η οποία περιοδικά και μέσα στο χρόνο σταματάει σε διάφορες εκτάσεις της χώρας, με αποτέλεσμα όντως να πυκνώνει η δασική βλάστηση και όταν θα προκύψει πυρκαγιά, εκεί τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα στην κατάσβεση».

Δίνοντας ένα παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί, ο κ. Παπαρουσόπουλος ανέφερε πως «το Δασαρχείο της Πάρνηθας στελεχώνει ένας δασολόγος αυτή τη στιγμή».

Παράλληλα τόνισε πως: «Εν μία νυκτί, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι η αρμοδιότητα των δασικών σχετικά με την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών φεύγει από τη Δασική Υπηρεσία και πάει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και από τότε πληρώνουμε όλα αυτά τα σφάλματα. Αυτό θέλει μελέτη. Ως προς το τι προσωπικό χρειάζεται, τι κονδύλια θα χρειαστούν για να ξαναστηθεί μία υπηρεσία που θα είναι δυνατόν να ανταπεξέλθει σε αυτό το έργο. Αν μου λέγατε σήμερα ότι έρχεται η αρμοδιότητα των δασικών πυρκαγιών σε σας, θα σας έλεγα “δεν γίνεται”. Είναι υποστελεχωμένη σε όλη την Ελλάδα και σε όλα τα επίπεδα, από το επιστημονικό, μέχρι το ιατρικό προσωπικό. Δεν μπορεί μια τέτοια υπηρεσία να ανταποκριθεί ούτε καν στα καθήκοντα που υπάρχουν σήμερα».

karditsastakra