Μειώσεις επιτοκίων επιθυμούν διακαώς οι αγορές; Πρόωρη βρίσκει οποιαδήποτε συζήτηση η Λαγκάρντ. Για ύφεση ανησυχούν οι αναλυτές; Καμία ύφεση δεν υπάρχει με την ανεργία στο χαμηλότερο επίπεδο στα χρόνια των ευρώ, τονίζει η Λαγκάρντ. Forward guidance για τη νομισματική πολιτική ζητούν οι επενδυτές; Όλα θα εξαρτηθούν από τα οικονομικά στοιχεία από μήνα σε μήνα, απαντάει η Λαγκάρντ.

Τι συμβαίνει τελικά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα; Το βασικό συμπέρασμα της χθεσινής ημέρας είναι ότι η πρώτη μείωση επιτοκίων θα γίνει το καλοκαίρι. Μόνο που καλοκαίρι, σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις στελεχών της ΕΚΤ, θεωρείται και ο Σεπτέμβριος.

Η αντίδραση των αγορών σε όσα είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ στη συνέντευξη τύπου που παραδοσιακά ακολουθεί τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δείχνει πολλά σε επίπεδο προσδοκιών. Το ευρώ δέχτηκε ισχυρές πιέσεις και έφτασε να υποχωρεί έως και άνω του 0,50% έναντι του δολαρίου, με τους επενδυτές να ποντάρουν ότι η ΕΚΤ θα υστερήσει της Fed στην ταχύτητα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Την ίδια ώρα, τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης σημείωναν ράλι, με τους επενδυτές να σπεύδουν να τοποθετηθούν νωρίς, ποντάροντας ότι οι αποδόσεις θα υποχωρήσουν περαιτέρω.

Με άλλα λόγια, οι αγορές αποκρυπτογράφησαν τις δηλώσεις της Λαγκάρντ ως σημάδι μείωσης των επιτοκίων το ερχόμενο καλοκαίρι. Επομένως, η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θεωρείται δεδομένη (γι’ αυτό και το ράλι στα ομόλογα) αλλά ταυτόχρονα θα είναι πιο ήπια από της Fed (γι’ αυτό και η πτώση του ευρώ).

Η Λαγκάρντ… έπαιξε άμυνα καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου, προσπαθώντας να αποφύγει κάθε αναφορά που θα μπορούσε να μαρτυρήσει τοδες βάσης χαμηλότερα από σήμερα, ήτοι στο 3,50% το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων. Βέβαια, οι αγορές δεν πέφτουν πάντα μέσα αφού πριν λίγες εβδομάδες προέβλεπαν την πρώτη μείωση τον Απρίλιο.

Ο Ιταλός οικονομολόγος και πολύπ πότε «βλέπουν» στην ΕΚΤ την πρώτη μείωση. Κι όμως, οι αγορές πιστεύουν πλέον ότι στις 6 Ιουνίου τα επιτόκια θα είναι 50 μονάειρος σε θέματα που σχετίζονται με την ΕΚΤ, Λορέντσο Κοντόνιο, δίνει μία άλλη διάσταση. Εκτιμά ότι τα μέλη του δ.σ. θα παραμείνουν επιφυλακτικά όσο συνεχίζεται η αβεβαιότητα στο εξωτερικό περιβάλλον και κυρίως στη Μέση Ανατολή. Ο ίδιος προσθέτει ότι η ΕΚΤ θα αλλάξει στάση μόνο αν τα μέλη της έχουν πειστεί ότι η πορεία του πληθωρισμού προς το 2% είναι ανεμπόδιστη, κάτι που δύσκολα θα συμβεί πριν το τέλος του 2024. Από την πλευρά της, η Capital Economics σημειώνει ότι υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες μείωσης των επιτόκιο τον Μάρτιο, περισσότερες τον Απρίλιο και πολύ περισσότερες τον Ιούνιο.

Η αντίδραση της Γαλλίδας στις προσδοκίες των αγορών ήταν ξεκάθαρη. Δεν μίλησε για μείωση των επιτοκίων λες και δεν υπάρχει καν τέτοιο ζήτημα, ενώ σε κάθε ερώτηση δημοσιογράφου, κατάφερε να ξεφύγει από το θέμα, χαρακτηρίζοντας τη συζήτηση πρόωρη.με ρεπορτάζ απο liberal.gr