Κασσελάκης θέτει στα μέλη ερωτήματα για το όνομα και τα όργανα, όχι για τον εαυτό του

Ούτε βήμα πίσω δεν φαίνεται ότι κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης και επιμένει στην επιλογή του παροτρύνοντας «όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο» στην πλατφόρμα του isyriza. Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως της Όλγας Γεροβασίλη, του Χρήστου Σπίρτζη, του Πάνου Ρήγα και άλλων ο Στέφανος Κασσελάκης σε ανάρτηση του σημειώνει πως το ερωτηματολόγιο θα είναι αρωγός για εκείνον.

«Στον ΣΥΡΙΖΑ που οραματίζομαι, ο Πρόεδρος και τα Όργανα πρώτα ακούν τη βάση και μετά αποφασίζουν, λαμβάνοντάς την υπόψη. Γνωρίζω ότι είναι κάτι ασυνήθιστο για την πολιτική σκηνή στη χώρα μας, αλλά για να μιλήσουμε ξανά στην κοινωνία πρέπει να υπερβούμε τους εαυτούς μας και να ακούσουμε την κοινωνία. Το να δώσουμε φωνή στα μέλη ήταν βασική μου δέσμευση από την πρώτη στιγμή, όταν έθεσα υποψηφιότητα για Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ» σημειώνει ο Στέφανος Κασσελάκης. «Οι απαντήσεις σας θα είναι αρωγός και για εμένα και για τα Όργανα του κόμματος στις αποφάσεις μας. Δε μιλάμε εδώ για δημοσκοπήσεις σε δελτία ειδήσεων αλλά για μία διαδικασία εσωκομματικής δημοκρατίας» προσθέτει ο ίδιος.

Αναλυτικά στην ανάρτηση του αναφέρει: «Στον ΣΥΡΙΖΑ που οραματίζομαι, ο Πρόεδρος και τα Όργανα πρώτα ακούν τη βάση και μετά αποφασίζουν, λαμβάνοντάς την υπόψη. Γνωρίζω ότι είναι κάτι ασυνήθιστο για την πολιτική σκηνή στη χώρα μας, αλλά για να μιλήσουμε ξανά στην κοινωνία πρέπει να υπερβούμε τους εαυτούς μας και να ακούσουμε την κοινωνία. Το να δώσουμε φωνή στα μέλη ήταν βασική μου δέσμευση από την πρώτη στιγμή, όταν έθεσα υποψηφιότητα για Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, ο προοδευτικός κόσμος από το 2019 μάς φωνάζει “αλλάξτε τα όλα”

Παροτρύνω όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο στο isyriza.gr/preconference_… . Οι απαντήσεις σας θα είναι αρωγός και για εμένα και για τα Όργανα του κόμματος στις αποφάσεις μας. Δε μιλάμε εδώ για δημοσκοπήσεις σε δελτία ειδήσεων αλλά για μία διαδικασία εσωκομματικής δημοκρατίας. Καλώ όλους τους προοδευτικούς πολίτες να γίνουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, να ενισχύσουν τη μόνη εναλλακτική στην κυβερνητική δυστοπία, και να στηρίξουν την προσπάθειά μου».

Αναβρασμός στον ΣΥΡΙΖΑ

Νωρίτερα, αναβρασμός επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ ελάχιστες ημέρες πριν ανοίξει η αυλαία του συνεδρίου του κόμματος την ερχόμενη Πέμπτη. Το ερωτηματολόγιο Κασσελάκη, το οποίο χαρακτηρίστηκε από πολλούς σαν ένα έμμεσο δημοψήφισμα, που εμφάνισε χθες ο πρόεδρος του κόμματος σφράγισε μια δύσκολη εβδομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μετά την «εκρηκτική» συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας μεσοβδόμαδα και την ηχηρή διαφοροποίηση του Παύλου Πολάκη στη Βουλή.

«Φωτιές» άναψε η κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη να θέσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του κόμματος ταυτοτικά ερωτήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ, φέρνοντας κλυδωνισμούς και σκληρή κριτική στη ηγεσία του κόμματος καθώς απέναντι στην επιλογή αυτή δείχνει να στέκεται η πλειοψηφία του κόμματος, των στελεχών και των μελών.

Μπροστά στις ηχηρές αντιδράσεις κορυφαίων στελεχών του κόμματος στελέχη της Κουμουνδούρου διευκρίνιζαν για το ερωτηματολόγιο Κασσελάκη πως «δεν είναι κάτι που θα συζητηθεί στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ένα ερωτηματολόγιο, το δεύτερο που έχει υποβληθεί στα μέλη. Στο Συνέδριο θα συζητηθούν μόνο τα κείμενα που έχει εγκρίνει η επιτροπή Θέσεων».

Από την πλευρά της η Θεοδώρα Τζάκρη απαντά στα πυρά που εκτοξεύονται από κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και σε δήλωση της σημειώνει μεταξύ άλλων πως «δεν απομένει άλλος χώρος για διαδικαστικές ενστάσεις ούτε χωράνε στην κρίσιμη στιγμή φιλοδοξίες αρχηγίσκων».

Σφοδρή αντίδραση Γεροβασίλη

Την έκτακτη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε με δήλωση της η Όλγα Γεροβασίλη πριν την διεξαγωγή του συνεδρίου. «Πέντε ημέρες πριν το συνέδριο, επιλέγονται και τίθενται, εν είδει ερωτηματολογίου δημοσκόπησης, ζητήματα ταυτοτικά, που αποτελούν συνεδριακές αποφάσεις και καταστατικές θέσεις του κόμματός μας. Ζητήματα κομβικά, κρίσιμα και σημαντικά δεν τίθενται στη δημόσια σφαίρα από τη στιγμή που δεν έχουν τεθεί ούτε στις θέσεις, ούτε στον δημόσιο, αλλά ούτε και στον εσωκομματικό διάλογο των μελών του κόμματος» σημειώνει η Όλγα Γεροβασίλη.

«Θα περίμενα, επομένως, από τον πρόεδρο, πριν θέσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αυτά τα ταυτοτικά ερωτήματα για το κόμμα μας στα μέλη μας, να μας πει τι ακριβώς προτείνει ο ίδιος, ποια είναι δηλαδή η δική του θέση για τα παραπάνω» τονίζει χαρακτηριστικά η Όλγα Γεροβασίλη για το ερωτηματολόγιο Κασσελάκη.

«Το ελάχιστο που υποχρεούμαι να πράξω μετά απ’ όλα αυτά, είναι να ζητήσω άμεσα την έκτακτη σύγκληση των καθοδηγητικών οργάνων του κόμματος, δηλαδή της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής, πριν από τη σύγκληση του Συνεδρίου. Πριν δηλαδή αυτό εξελιχθεί de facto σε συνέδριο διάλυσης του κόμματος που ο Αλέξης Τσίπρας έφερε στη διακυβέρνηση του τόπου και το οποίο παρέδωσε στον διάδοχό του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

olga gerovasili 03 cef3e

Σπίρτζης: Οργανωτικό χάος στον ΣΥΡΙΖΑ

Με την σειρά του ο Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε πως δεν πρόκειται να απαντήσει στο ερωτηματολόγιο του Στέφανου Κασσελάκη. «Πολλά από αυτά είναι ληγμένα ζητήματα. Μάλλον δεν είναι ενημερωμένος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Το τι είδους κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λήξει στο προηγούμενο συνέδριο. Τα ταυτοτικά ζητήματα δεν λήγουν ανάλογα με το ποιος είναι πρόεδρος, αλλά στο συνέδριο» είπε ο Χρήστος Σπίρτζης.

Χαρακτήρισε ως «απαράδεκτη» την κίνηση του Στέφανου Κασσελάκη να βγάζει ερωτηματολόγιο με πολύ συγκεκριμένη κατεύθυνση. Τόνισε, δε, πως «όταν ο πρόεδρος ενός κόμματος δεν γνωρίζει ποιες είναι οι διαδικασίες που ο ίδιος εισηγήθηκε, κάτι δεν πάει καλά» Ο Χρήστος Σπίρτζης έκανε λόγο για οργανωτικό χάος στον ΣΥΡΙΖΑ και προσπάθεια του Στέφανου Κασσελάκη να το βγάλει από πάνω του και μίλησε για κατάρρευση του κόμματος.