Διαστρέβλωση αριθμών και εικονική πραγματικότητα από Χατζηδακη για κόκκινα δανεια…

Μνημείο διαστρέβλωσης, λογικής πλάνης και παρουσίασης μιας εικονικής πραγματικότητας αποτελεί η χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών που αποτυπώνει τις θέσεις του κ. Κωστή Χατζηδάκη στη Βουλή όπως αυτές διατυπώθηκαν ως απάντηση στην ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ κ. Γιώργου Βλάχου με τον οποίο είχαν έντονη αντιπαράθεση.

Τα στοιχεία που παρουσιάζει ο Υπουργός είναι αληθή αλλά συγκρίνει πράγματα ασύγκριτα προκειμένου να παρουσιάσει μια διογκωμένη βελτίωση της κατάστασης που δεν απεικονίζει την πραγματικότητα. 
Και αυτό διότι πρώτον στα πέντε χρόνια που μεσολάβησαν υπήρξε θετική πιστωτική επέκταση γεγονός που σημαίνει ότι μόνο από τα νέα δάνεια που δόθηκαν και την δραματική υποχώρηση του ρυθμού δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων η σχέση πράσινών κόκκινων δανείων ήταν λογικό να βελτιωθεί ακόμα και αν δεν γινόταν καμία απολύτως ρύθμιση. 
Επίσης πολλά από τα δάνεια που ρυθμίζονται αποκτώνται εκ νέου από τις τράπεζες έχοντας διπλή επίπτωση στη σχέση. 
Για να γίνει κατανοητό το επιτηδευμένο επιχείρημα του Υπουργού αρκεί το εξής παράδειγμα. 
Ας υποθέσουμε ότι το 2019 είχαμε 100 πράσινα και 100 κόκκινα δάνεια. 
Στο μεσοδιάστημα κατά την υπόθεση δόθηκαν 15 νέα δάνεια από τα οποία 1 κοκκίνισε.
Επίσης υποθέτουμε από τα 100 κόκκινα δάνεια ρυθμίστηκαν 20 και γύρισαν στις τράπεζες. 
Έτσι σήμερα έχουμε 215 δάνεια από οποία 81 είναι κόκκινα και 134 πράσινα. 
Δηλαδή με ρύθμιση μόνο του 20% των κόκκινων παρουσιάζεται το φαινόμενο η σχέση πράσινων προς κόκκινα από 1 προς 1 ή 50% κόκκινα δάνεια να έχει μειωθεί στο 37% ή στο 1,65 προς 1 ή αλλιώς στα 165 πράσινα δάνεια να αντιστοιχούν 100 κόκκινα που αυτό δείχνει θεαματική βελτίωση αλλά στην πραγματικότητα έχει ρυθμιστεί μόνο το 20% των δανείων.
Ο Υπουργός επαίρεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2024 είχαμε περισσότερες υποθέσεις που εγκρίθηκαν από τον εξωδικαστικό μηχανισμό κατά 52,2% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2023.
Και σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2022, καταγράφεται αύξηση κατά 75,7%.
Τα ποσοστά είναι εκ πρώτης όψεως εντυπωσιακά αλλά στον πραγματικότητα ο εξωδικαστικός αφορά δάνεια μόλις 7,9 δις ευρώ και στους δώδεκα τελευταίους μήνες που γίνονται οι συγκρίσεις έγιναν ρυθμίσεις για 4,7 δις ή 400 εκ ευρώ το μήνα. 
Τα ποσοστά είναι εντυπωσιακά γιατί η κατάσταση με τον εξωδικαστικό ήταν εντελώς απογοητευτική και με την τελευταία νομοθετική αλλαγή συνέχεια των πολλών που προηγήθηκαν τα πράγματα βελτιώθηκαν ενώ τα κουρέματα οφειλών τα κάνει κυρίως το δημόσιο
Ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας στη Βουλή μίλησε και για καλές πρακτικές που εφαρμόζονται διεθνώς. 
Και θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε σε ποια άλλη χώρα εφαρμόζονται οι «καλές πρακτικές» όπως εφαρμόζονται στην Ελλάδα αλλά και κατά πόσο εφαρμόζεται η κοινοτική οδηγία για τους servicers στο σύνολό της και χωρίς νομικές κουτοπονηριές όπως για το πλαίσιο εποπτείας των servicers.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr